Hlavní navigace

Le Průvodce est mort, vive l'Okoun!

15. 11. 2001
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Možná jste zaznamenali, že již několik týdnů není přístupný oblíbený diskusní server Průvodce Pavla Kolesnikova. Není to ovšem způsobeno tím, že by Průvodce skončil, jako spíše faktem, že zkrachovalý Bonton Online zaplatil atraktivní doménou své dluhy a nový majitel má o jejím obsahu poněkud odlišné představy.

Zadáte-li do prohlížeče adresu www.pruvodce.cz, místo stejnojmenného diskusního serveru se před vašima očima objeví sterilní nápis: „Page cannot be displayed.“ Obdobná situace ovšem panuje i v případě serverů Kinofil, iHudba, iHry a dalších projektů, které původně byly součástí online impéria společnosti Bonton, jenž bylo s velkou slávou spuštěno v polovině roku 2000 a nenápadně se zhroutilo před dvěma týdny. Důvod byl jednoznačný – divize Bonton Online byla v mínusu bratru 16 milionů korun, takže v objemu utopených prostředků mohla snadno konkurovat kupříkladu Red Boxu firmy Contactel. Vyjma vydělečného Bontonlandu a korporátní Cinemy byly veškeré aktivity prodány společnosti Intouch, která jinak zabezpečovala pouze technické prostředky. I když „prodány“ možná není to pravé slovo.

12. dubna 2001 vyšel v časopise Ekonom článek Nová vize webu, ve kterém tehdejší vicepresident Bontonu Michal Nosek říká: „Uzavřeli jsme výhodnou dohodu se zahraničním partnerem Intouch. Spolupráce funguje dobře, protože je pro oba výhodná. Oni poskytují technické prostředky, my zase obsah a naše jméno.“ Vyjma technických prostředků však Intouch začal rovněž pracovat na projektu Bonton.cz, což měl být portál se spoustou služeb. Vývoj začal (na náklady Intouche) v listopadu 2000. Jan Klusáček, jednatel studia CyberFox, které se prvních pět měsíců na vývoji Bonton.cz podílelo, říká, že během této éry se Intouchi díky dobré politice podařilo přesunout pod svoji kontrolu všechny servery, přetáhnout část zaměstnanců Bonton Online a přebrat Bonton coby zákazníka poskytovateli internetového připojení Nextra.

Pak ovšem došlo k náhlému obratu – Intouch zjistil, že podle smlouvy má dělat pro Bonton portál, ovšem domény (o které jevil nebývalý zájem) zůstanou nadále v rukou Bonton Online. Mezi oběma společnostmi došlo k roztržce a práce na Bonton.cz byly pozastaveny. Nicméně Bonton Online měl nadále u Intouch umístěny servery, na nichž běžely jeho projekty a které nebyly zaplaceny. Před několika týdny došla Intouchi trpělivost a rozhodl se, že Bontonu pošle účet za poskytnuté technické prostředky. Sekera zatnutá ve futru Intouche činila rovných 500 tisíc korun. Protože Intouch však zajímaly zejména domény, rozhodla se společnost zaplatit v naturáliích. Jednou z nich byla rovněž doména pruvodce.cz, kterou odmítli prodat samostatně Pavlu Kolesnikovovi, autorovi serveru, za 100 – 150 tisíc korun.

BRAND24

Mezi tím ovšem Ayman Heydar, majitel Intouch (jenž mj. v Norsku pomáhal budovat portál SOL a snadno by mohl mohl aspirovat na titul „machiavelli roku“) nelenil a bezprostředně po rozchodu Bontonu a Intouch přesvědčil řadu lidí ze zkrachovalého Bonton Online – z nichž většina už stejně byla přesunuta v Intouchi -, aby pro něj zadarmo pokračovali v práci na portálu (viz pub.intouch.cz ) – získané domény měly sloužit jako generátor návštěvnosti. Karolina Stoklásková, která měla na starosti obsah, říká, že 33 autorům dluží autorskou smlouvu a 19 – včetně jí samotné – peníze za práci, kterou během následujících tří měsíců odvedli. Rovněž studio CyberFox nedostalo za prvních pět měsíců práce očekávanou částku a než nic, raději se spokojilo se 150 tisíci korun odstupného.

Současná situace se má tak, že Intouch byla prodána (změna dosud není vidět v obchodním rejstříku) a Ayman Heydar založil firmu Delta One, která by momentálně měla být i vlastníkem domén. Když jsem včera odpoledne do Intouch telefonoval (většina linek již byla odpojena) a ptal se, zda a kdy budou opět uvedeny do provozu bývalé projekty Bonton Online, bylo mi oznámeno, že možná za dva, čtyři nebo šest dnů – nikdo neřekl nic konkrétního a Aymana Heydara se bohužel zastihnout nepodařilo. Každopádně to vypadá, že Průvodce definitivně zmizí z povrchu zemského. Tuší to zřejmě i Pavel Kolesnikov, který pracuje na jeho nástupci, diskusním serveru Okoun. Oficiální provoz – neoficiálně jej můžete navštívit již nyní – by měl být kvůli „krizové situaci“ zahájen příští týden. Berte to jako pozvání.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).