Hlavní navigace

Legálně a přece z disku

9. 9. 2008
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

 Autor: 29
Chtěli byste sledovat svou sbírku DVD z domácího serveru, ale bojíte se, že tím porušíte autorská práva vydavatelů? Pokud ano, můžete použít novinku ze stáje RealNetworks, další absurdní produkt na online trhu softwaru.

Doba úložišť

Existují lidé, jejichž ambiciózní vize v oblasti vývoje informačních technologií mají tendence se vyplňovat jinak, než je původně mysleli. Jedním z nich byl a je Bill Gates. Poté, co předpověděl explozivní nárůst globální datové sítě plné služeb pro koncové uživatele, a touto sítí se překvapivě nestala jeho MSN Network, hovořil o centrech domácí zábavy. V nich se měla okolo středu v podobě počítače PC koncentrovat různá multimediální a zábavní centra. V současnosti, kdy různé inteligentní, ale v podstatě jednoúčelové přístroje jako herní konzole, DVD přehrávače, DBTV tunery a další umí spolupracovat po síti, se pro mnoho uživatelů stalo jádrem domácí zábavy sdílené datové úložiště. Místo, kde se nachází všechna ta muzika a filmy, a které je plněno – Bill má pravdu, leč není potěšen – z PC s vysokorychlostním připojením do Internetu. Pro mnoho domácností žijeme v době, kdy je multimediální obsah zprostředkovaný počítačem k dispozici v televizi stejně tak, jako v přenosném přehrávači všeho. Žijeme v době úložišť.

(Ne)legální DVD

Faktu stěhování multimediálních dat do centrálních úložišť se snaží využít – a ve svých produktech jej reflektovat – mnoho společností z oblasti hardwaru i softwaru. Někdo kvalitním úložištěm, jiný jeho obslužnou jednotkou, další pak softwarem. Přitom vzniká mnoho produktů, které nestojí za zmínku z pohledu recenzenta, ani zákazníka, a také pár takových, které si tuto zmínku jistě zaslouží.

Jedním z nich je novinka ze stáje slavného tvůrce snad prvního použitelného audiovizuálního proudového formátu, společnosti RealNetworks. Její produkt nazvaný RealDVD je zajímavou ukázkou toho, jak aplikace mající co nejvíce usnadnit práci s multimediálním obsahem jej ve skutečnosti může udělat takřka nepoužitelným. Ostatně, posuďte sami.

Základní účel RealDVD víceméně odpovídá tomu, co umí mnoho správců multimédií či doplňků do mnoha dalších. Umožňuje přenést kompletní obsah běžného DVD ve standardním videoformátu do počítače a přehrávat jej z pevného disku. Oproti práci s klasickým diskem to znamená úsporu času, vyšší flexibilitu prohledávání a pouštění filmů, a samozřejmě dostupnost jednoho obsahu z více umístění současně. RealDVD se vyznačuje jednoduchým a intuitivním uživatelským rozhraním. Je koncipováno pro koncové uživatele a umožňuje sdílet obsah stažený z DVD disků mezi až pěti počítači. Touto poznámkou se dostáváme k nejzajímavější vlastnosti produktu. Převedení DVD z fyzické podoby do obrazu na PC je totiž velmi rychlé (zahraniční recenzenti udávají do 20 minut od začátku procesu), nicméně obsah na disku zůstává chráněn ochranou autorských práv. Ze zpráv, které jsou o tomto programu k dispozici, není jasné, zda se jedná o originální CSS z DVD specifikace, nebo zda jej RealDVD nahradí vlastním DRM systémem (doba dekódování je sice krátká, ale stejně bychom se klaněli spíše ke druhé variantě). Nagrabovaný film tak není možné dále distribuovat ani jej přehrávat v jiných přehrávačích než jsou další instance RealDVD. K přehrávaní jednoho filmu lze autorizovat celkem pět různých přehrávačů, které sdílejí společné datové úložiště.

Možná si řeknete, že podobný produkt je naprosto zbytečnou záležitostí. Existuje mnoho jednoduchých multimediálních center, které zvládnou nagrabování a překódování DVD v rozumném čase, a jejich následné nasdílení v síti. Některá z nich jsou jednoduchá, jiná složitější (na použití), těžko bychom hledali takové, které oplývá zmíněným omezením a nutností pořizovat k základní ceně licence ($50, respektive $30 v úvodní nabídce) další čtyři v ceně po dvaceti dolarech, aby bylo možné ripovaný obsah sdílet v domácí síti pěti PC kompatibilních počítačů s Windows. RealNetworks má ovšem pro svůj produkt pádný argument. Jejich ripovací software je totiž v současné podobě naprosto legální záležitostí. Pokud jeho prostřednictvím stahujete DVD do počítače, nedopouštíte se, dle výrobce, žádného porušování autorských práv, a nikdo vás za tuto činnost nemůže činit zodpovědnými. Cena licence je tak vlastně mimo jiné cenou možnosti dělat to, co dávno mnoho uživatelů dělá – byť sice s jistými omezeními, avšak naprosto zákonnou formou. Jste nadšeni?

BRAND24

Technicko-právní oříšek

Není to poprvé, co technické řešení vzniká výlučně proto, aby se učinilo zadost něčím právům. Na podobném principu fungují, respektive fungovaly velké obchody s online hudbou a médii, které obsah stahovaný do počítačů vybavovaly v rámci ochrany před nelegálním rozšiřováním technologií DRM. Možnost „autorizace“ až pěti počítačů připomíná slavné iTunes, největší obchod s online multimédii vůbec. Snaha o ochranu práv, respektive dodržení licence a současně zpřístupnění žádané funkce pak nápadně připomíná projekt FUSE známý z Linuxu. V každém případě ovšem RealDVD nepřináší pro uživatele nic nového, a vlastně kromě sporné ochrany před možnými právními problémy (v ČR není pořizování kopií multimediálního obsahu pro osobní potřebu trestné) není ani ničím zajímavý. Otázka tedy zní, ujme se?

Vzhledem k tomu, kolik existuje kvalitních ripovacích nástrojů a center pro sdílení multimédií, asi dost těžko. Multimediální trh již dávno pochopil, a pomalu to přiznává, že DRM technologie a vymáhání práv, zejména probíhá-li legální cestou na uživatelích, nevede ke zvyšování výnosů. RealDVD je produkt, který, myslí-li to s ním RealNetworks vážně, ukazuje, jak se to nemá dělat. Kdyby existoval v době, kdy byly ochrany obsahu skutečně funkční, jistě by mnoha uživatelům skutečně velmi ulehčil prohlížení jejich archivů DVD. Ale protože ochrany padly, je jejich další zavádění jednoznačnou a nesmyslnou cestou zpět. Výdělek v oblasti obsahu totiž leží daleko spíše v poskytování služeb s přidanou hodnotou a v rychlosti distribuce…

Myslíte si, že vznikne nějaká metoda, jak konečně jednoduše a snadno zařídit legální stahování, a přitom neomezovat uživatele?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).