Hlavní navigace

Legální BitTorrent? Nevěřím.

25. 11. 2005
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Zprávy o dohodě mezi organizací na ochranu práv amerických filmařů (MPAA) a tvůrcem systému BitTorrent vypadají - hlavně po překladu do češtiny - legračně. Že by se blížil definitivní konec stahování filmů pomocí tohoto systému? Skoro! BitTorrent bude odteď už jen a jen poctivý.
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

K podobnému závěru dojde laik po přečtení několika aktuálních („dohodli se“) i starších („dohodnou se“) článků, které jsou k nalezení na zpravodajských webech zabývajících se IT. Prostě: oblíbený BitTorrent odchází do kytek a odteď na něm najdeme už jen a jen legální – z pohledu onoho laika to znamená buď drahý, nebo nudný – obsah.

My ale nejsme laici, a tak víme, že BitTorrent (BT) je otevřená technologie. Všechny jeho části jsou dostupné včetně zdrojových kódů a patří mezi svobodný software. Existují více či méně funkční deriváty založené na něm, ale prakticky se ukazuje, že původní BT je asi pro distribuci velkých souborů nejlepší možností. Nepotřebuje žádný centrální server, distribuční kanály jednotlivých obsahů jsou na sobě zcela nezávislé, garantuje minimální poměr mezi staženými a nasdílenými daty. Není sice úplně ideální a nehodí se všude, nicméně je funkční a populární. A to je základ.

Bram Cohen, tvůrce BitTorrentu, nyní odstraní všechny odkazy na filmy MPAA ze svého webu a přestane je vyhledávat. To je strašná škoda. Přestane existovat web, na kterém torrenty hledaly tisíce uživatelů. Ale nepřestane existovat přinejmenším několik set podobných a lepších webů. Trackery budou fungovat dále, uživatelé budou dále stahovat a sdílet, ochránci autorských práv žalovat stahovače a sdíleče, zkrátka, nic se nezmění. A mediální humbuk okolo programátora, který ze strachu (a já myslím, že spíše z hladu) uzavřel smlouvu s filmovými studii, umlkne. Po usilovné snaze Cohena a studií vznikne nejspíše něco jako i(Tunes)Torrent, tedy placená varianta služby. Budete si chtít stáhnout za peníze film, a současně jej nabízet ostatním uživatelům, kteří si ho stáhnou od vás, ale zaplatí někomu jinému? Pro laika to nebude tak nepřekousnutelné, pro znalého uživatele ale – myslím si – určitě ano.

BRAND24

Výsledek tedy bude, troufnu si tvrdit, ten, že BitTorrent se svou „legalizací“ odpoutá od původního autora. To ale nemusí znamenat smrt, náhlou ani pomalou. Vlastně to nemusí znamenat nic. Celá věc nápadně připomíná situaci, kdy by se Microsoft snažil „koupit“ Linux v bláhové naději, že jedna firma vyrábějící distribuci vlastní patenty a ochranné známky k celému systému. Pak by zjistil, že nemá nic. Firmy, které si koupily tvůrce technologie na jejich (ne)legální šíření, sice získají distribuční kanál se špičkovými technologickými možnostmi, ale nebudou mít nic, čím by mohly udusit jak současné využívání BitTorrentu, tak jeho další rozvoj mimo zájem původního tvůrce.

Poučení laikům (kteří si je ale vzhledem k povaze časopisu nejspíše nepřečtou) tedy zní: Ničeho se nebojte, nikam neutíkejte. BitTorrent zde s námi ještě dlouho pobude a to, že film nenajdete na jeho domácí adrese, neznamená, že ho nenajdete třeba tady. Poučení nejmenovaným novinářům opět a zase zní, že dříve, než něco napíší, by měli alespoň zhruba vědět, jak to, o čem píší, doopravdy funguje.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).