Hlavní navigace

Názory k článku Liberalizace telekomunikací aneb Lépe už bylo.

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 22. 4. 2002 14:23

    Okrádaný monopolem (neregistrovaný)
    V odkládání liberalizace je státní zájem, který je vydatně živený ze zisků monopolního Zmrdocomu. Na monopolu vydělávavá pouze několik konkrétních lidí velké sumy, na liberalizaci vydělají všichni, ale malé částky. Ryba smrdí od hlavy. A je bezpodmínečně nutné odstranit žlutomodrý mor!
  • 22. 4. 2002 15:55

    b.stanik.t (neregistrovaný)
    Já bych se jen chtěl zeptat - kdo vydělá na liberalizaci - a prosím, zkuste to racionálně zdůvodnit.
    Příspěvky vašeho typu většinou bývají psány lidmi, kteří nemají o věci žádné ponětí.
  • 22. 4. 2002 17:19

    Okrádaný monopolem (neregistrovaný)
    Uživatelé! Pouze konkurence donutí všechny zúčastněné subjekty, aby se chovali ekonomicky efektivně. To obsahuje ceny, služby, péči o zákazníka, vývoj technologíí atd. Pokud tomu nevěříte, podívejte se za oceán, kde je dneska konkurenční severní Amerika a kde sociální Evropa. Pokud chcete vědět víc, klidně se ptejte. :-)
  • 23. 4. 2002 1:18

    Martin Kopta (neregistrovaný)
    Vidím, že chudák Marek vychytal ty lepší diskutéry :-)

    Teď mě mrzí, že jsem po sobě už ten příspěvek pro Softwarové noviny nepřepsal. Jestli bude ten Markův jen z poloviny tak úderný, jak je tenhle článek, pak nemám na obhájení call-by-call sebemenší šanci.

    IMHO se CbC vyplatí pro mezistátní a možná i meziměsto. Průšvih je, že ani Carrier Preselection nebude lepší (1/1/03), protože je to totéž v bleděmodrém. Nejdůležitějším cílem alternativních operátorů zůstává zpřístupnění lokální smyčky. Zákon to nezakazuje, ale ani nenařizuje. Teď se chystá novela, tak snad?
  • 23. 4. 2002 7:53

    Marabu (neregistrovaný)
    No ja bych i souhlasil. Uvedomte si, ze Telecom ma takoveto vysadni postaveni kvuli maximalizaci trzni hodnoty. Problem je, ze uz dnes se ukazuje, ze tu hodnotu uz davno nezvysujeme - protoze ty prachy, ktere si politici naplanovali zrejme nikdo nezaplati, mluvi se tak o polovine toho co predpokladaji - takze je otazka, kdy si toho nekdo vsimne. I kdyz je pravda ze to nasi vladu nepochybne trapit nebude...
  • 23. 4. 2002 8:08

    b.stanik.t (neregistrovaný)
    Martine,

    jak si představujete zpřístupnění lokální smyčky?
    Tedy tak, aby to bylo realizovatelné a aby nedošlo k velkému zdražení a zhoršení kvality.
  • 23. 4. 2002 8:19

    b.stanik.t (neregistrovaný)
    V tomto směru liberalizace trhu již dávno nastala.
    Konkurence má již dávno možnost natáhnout vlastní telfonní síť. Pokud by této možnosti využila - byli by na tom uživatelé lépe. Tato možnost je však ekologicky (pro stát) i ekonomicky (pro konkurenční subjekty) neunosná - alespoň podle mého názoru.¨

    Dnešní CS (bude spuštěn v létě) či CPS je pouze hrou na konkurenci. Alternativní operátoři budou prodávat to, co ČTc vyrobí a vzhledem k tomu, že ČTc také prodává své výrobky (služby sítí, ústředen ...), těžko dovolí někomu jinému, aby jeho výrobky prodával levněji než on. :)
  • 23. 4. 2002 14:07

    b.stanik.t (neregistrovaný)
    Zapomněl jsem dodat, já bych se klonil ke čtvrté možnosti - znárodněný telecom, ale bez liberalizace - tudíž žádní operátoři a vše placené z daní.
  • 23. 4. 2002 15:02

    MK (neregistrovaný)
    Nicmene dokud si alternativni operatori neuvedomi, ze je treba prodavat sluzby s pridanou hodnotou a ne minuty natocene na pocitadlech, bude trh vypadat stejne, jak vypada ted.
  • 23. 4. 2002 16:04

    Okrádaný monopolem (neregistrovaný)
    To jak trh vypadá je dáno jeho historií.
    Jakou službu byste chtěl a kolik byste za ni dal???
  • 23. 4. 2002 17:35

    Okrádaný monopolem (neregistrovaný)
    Bez otevřené místní smyčky není možné, aby ji alternativní operátoři vůbec poskytovali.
  • 24. 4. 2002 10:06

    Okrádaný monopolem (neregistrovaný)
    Problém je v tom, že Zmrdocom si plní plánované zisky jinde, kde je to pro něj jednodušší a k tomu mu ČTÚ kryje záda. Nebo vy snad víte, proč by měl zavádět nové služby spojené s vysokou pracností???
  • 24. 4. 2002 15:06

    Petr (neregistrovaný)
    Ne, navíc jsem přesvědčen, že i kdyby chtěl tak je nebude schopen zavést s těmi "strýčky" co tam má.
  • 23. 4. 2002 10:16

    Okrádaný monopolem (neregistrovaný)
    Liberalizace nastala??? Jen na papíře a ještě dlouho u toho zůstane. Je snad ekonomické budovat jakoukoliv paralelní síť, když stávající kapacitně stačí a funguje? Myslím tím sítě telekomunikační, transportní, dopravní... Nejlepší příklad, jak může fungovat poskytování různých služeb různých provozovatelů na jedné síti je síť silniční. Ta naštěstí začala vznikat už v době, kdy ještě neexistovali politici a státy nestrkaly prsty do všeho. Ostatní sítě už toto štěstí neměly.
    CS řeší pouze to, aby na jedné síti měli všichni účastníci přístup ke službám všech poskytovatelů, tzn. každý bude prodávat pouze svoje služby a je jen na něm jaké budou a za kolik. Zmrdocom s tím nebude mít nic společnýho, kromě toho, že musí udržovat přístupovou síť a poskytovat ji za nákladové ceny. A to je ten základní problém! Nákladama myslí Zmrdocom i veškeré prebendy pro sebe i pro zainteresovaný osoby a to včetně udržení dosavadních zisků. Když tyto "náklady" přeúčtuje konkurentům do ceny za přístup, tak jsou jejich služby skutečně težko prodejné. Proto tvrdím, že je bezpodmínečně nutné zlikvidovat žlutomodrý mor!!!
  • 23. 4. 2002 14:06

    b.stanik.t (neregistrovaný)
    Pokuste se nepoužívat tak silných výrazů.

    V době, kdy začala vznikat silniční síť již politici byli, pokud tím ovšem nemyslíte síť cest. I cesty - před tím,než byly znárodněny patřily různým vlastníkům a ti z nich vybírali mítné. Po znárodnění je údržba placena ze společné pokladny daňových poplatníků (takže člověk, který používá pouze cesty nižších kategorií přispívá těm, co jezdí po nákladných dálnicích).

    Povězte mi, čeho chcete dosáhnout.

    Pokud bude tedy pouze jedna telko síť a různí operátoři budou poskytovat na ní služby - pak se o tuto síť musí někdo starat - tím je ČTc. A údržba sítě něco stojí.
    Ale jakým způsobem na ní budou existovat.

    Asi nejpřímější cestou je platba operátorem tomu, kdo udržuje síť (ČTc).

    Pokud bude ČTc komerční firma - bude si za provoz účtovat tolik, aby měl alespoň minimální zisk (10% z výnosů se dá označit jako minimální zisk). To povede k tomu, že cena bude vždy závislá na ČTc a nebude mít mnoho prostoru k jejímu snížení - protože nelze soukromé firmě diktovat, za kolik má prodávat a už vůbec jí nelze nutit, aby měla ztrátu.

    Pak by mohl být ČTc kompletně znárodněn - potom nebude třeba, aby generoval zisk - a stejně by případný zisk šel zpět do kapes daňových poplatníků (kteří jej budou vlastnit).

    Pokud by byl ČTc znárodněn, byla by možnost, aby za provoz sítě nic neúčtoval (jako je tomu právě u silnic). Veškeré náklady na provoz telko sítě budou hrazeny ze společné pokladny daňových poplatníků. Operátoři by provozovali svojí činnost na síti a nemuseli by nic platit za údržbu sítě (stejně jako silniční dopravci). V tom případě nevím jaké placené služby mohou poskytovat. Kolik byste jim asi chtěl zaplatit za to, že vám půjčí telefonní přístroj a pošlou účet?



  • 23. 4. 2002 14:50

    Petr (neregistrovaný)
    Velmi zajímavý názor. Není tomu náhodou tak právě teď ? Telecom je pouze prodloužená ruka vlády, která zneužívá toho, že telekomunikace jsou dnes důležité pro větštinu odvětví lidské činnosti. Jsou to pouze další skryté daně za nekvalitní a úmyslně předražené služby. Co se týče údržby sítí, ať je klidně provádí Telecom nebo ať se na nich podílejí určitou měrou operátoří, kteří by ji využívali. Důležité je jedno, stát musí pryč z Telecomu a musí zde být možnost aby "dráty" mohlo využívat více operátorů. Jedině tak lze dosáhnout nápravy dnešní zoufalé situace. Podívejte se jak to bylo s mobilními operátory, dokud tu byl jen Telecom(EuroTel) byly ceny astronomické, nyní jsou daleko příznivější.

    Důležité je také aby nešlo jen o možnost volby operátora pro hlasové služby, ale především pro Internet, který by tak bylo možné konečně dostat do domácností.

  • 23. 4. 2002 16:01

    Okrádaný monopolem (neregistrovaný)
    Myslíte zakonzervování stavu před 2 lety, nebo před 10 lety? Konkurence, potvora jedna, si vždycky nějakou cestičku najde a už před 10 lety začal call-back. To je cesta kam? Jako příklad si vemte zrovna tu dopravu a porovnejte si stav liberálních a tvrdě konkurenčních služeb na silnici se stavem tvrdě monopolních, státních a z daní těžce dotovaných železnic. Navzájem si konkurují v dopravě zboží a osob z místa na místo. Komentovat to nebudu. A Vy chcete, aby monopolní, státní a zatím ještě ziskový pevný sítě konkurovaly sice ještě málo liberálním ale dost konkurenčním sítím mobilním? Hádejte jak to asi dopadne...
    Jestli má být samotná síť v rukou státu, opět se podívejte na stav státních silnic. Zase bez komentáře. Jen pro ilustraci, na daních přímo spojených s dopravou se vybere cca 60 miliard, zpátky se do údržby vrací cca 6 miliard. Koho vlastně autodopravci a ostatní řidiči platí???
    Optimální se zdá, aby síť vlastnili nestátní operátoři, přes akciovku, jejíž akcie by si rozdělili podle určitého klíče, nebo zisková organizace s přísnými a transparentními pravidly s případnou státní regulací. Ovšem odbornou! Ani jeden stav není momentálně rychle dosažitelný a tak by prozatím stačilo aspoň okamžité nasazení LRICu pro propojovací ceny a profesionalizace a nezávislost regulátora. A komu jako třešničku reálný cíl, ke kterému to bude směřovat.
    Výrazy používám takové, jaké jsou potřeba k reálnému pojmenování věcí a stavů. Vyjasňuje se tak komunikace.
  • 24. 4. 2002 16:37

    b.stanik.t (neregistrovaný)
    obávám se, že alternativní operátoři nemají zájem vytvářet přidanou hodnotu (kromě toho, če zalepí účet do barevnější obálky).

    CS nebo CPS navíc v určitých případech dokonce vytváří "ubranou" hodnotu - tedy alternativní operátor koupí od ČTc nějakou službu - a prodá pouze její část (tedy ve zmenšené kvalitě či kvantitě).

    Kdyby tito operátoři měli zájem vytvářet přidanou hodnotu, už by se dávno pustili do stavby místních sítí. Ale kupříkladu Aliatel má mnoho reklamy - ale na svých WWW stránkách poskytuje pouze zamlžené informace.
  • 24. 4. 2002 1:42

    Pro okrádaného (neregistrovaný)
    Pane, Vaše vulgarity vůči Telecomu mám problém chápat, asi jste měl těžké trauma někdy v dětském věku. Domníváte se, že se Telecom chová tržně špatně (či jinak než podobní operátoři v Evropě)? Co byste po Telecomu chtěl, aby to co vybudoval dal pod cenu mnohem větším monopolům, které operují na našem trhu?
    Liberalizace telekomunikací je omyl socialistické Evropy, která se vzhlédla v modelu rozbití monopolu AT&T v Americe. Důsledky této liberalizace můžete dnes pozorovat (pokud ovšem chcete a inteligence Vám umožní - o obojím pochybuji) jako krizi celého sektoru. Pochybuji, že jste v Americe byl, protože jinak byste tolik neobdivoval kvalitu jejich sítí (nejen telekomunikační, ale i elektrorozvodných) Pokud se totiž operátorům nenechá vydělat ma investice, přestanou investovat - nebo pokud jim to Porter umožní hledají si financování např. u dodavatelů. Zhoubnost tohoto přístupu se již plně projevuje, podívejte se na akcie např. Lucent Technologies, Marconi apod., dostávají se postupně pod Chapter 11 - a bude hůř. V našich zeměpisných šířkách již také pár firem, které se nemohou vyhrabat do černého máme, domníváte se, že netouží po ničem jiném, než zabezpečovat levné služby pro masový trh? hahaha
    Liberalizace v Evropě (demonopolizace) totiž přinášela peníze (zalepovala díry) státních rozpočtů rozmařilých evropských vlád, to je ten rozdíl od Ameriky, protože tam si svobodní občané své státních rozpočty lépe hlídají. Nejprve to byly dráhy, plyn, voda atd, ale to je již utraceno. Telekomunikace jsou ale v tomto ohledu problém, protože prostřednictvím liberalizace se staly komoditou, ale komoditní zboží neumožní investiční rozvoj v tom rozmahu, který je v HI-TEch třeba. Takže se Evropa chytla do vlastní pasti a už není co prodávat. Korunu tomu nasadili nadměrnými požadavky na UMTS licenční cenu a krize je tady - a hned tak nepřestane - můžete si nadávat na Telecom jak chcete. Podle mého názoru to dělá optimálně.
  • 24. 4. 2002 2:00

    Petr (neregistrovaný)
    Omyl. Telecom plno věcí především dostal a pak za několikanásobek ceny prodával. Jistě, v tržním prostředí by proti tomu nešlo nic namítat, ale to tu pro určitý typ služeb pro určitý typ zákazníků (domácnosti, OSVČ, malé firmy) neexistuje. Náklady kterými se Telecom snaží odůvodnit své nehorázné ceny jsou smyšlené. Toto chování si však může dovolit, protože má svoji pozici zajištěnou monopolem. Pokud to podle Vás Telecom dělá optimálně, proč jsou jeho služby v porovnáním s Evropou (třeba Slovinsko) několikanásobně dražší a technologicky zaostalé ? Jsou zde snad větší náklady ? Kdepak, jsou zde jen větší zmetci, v tom to je.
  • 24. 4. 2002 2:19

    Petr (neregistrovaný)
    Jistě a to zase není možné bez toho, aby alternativní operátoři "přesvědčili" jinak jistě zcela nezainteresované politiky, že by se tak mělo stát. Ta situace v našich podmínkách nějak nemá řešení, zdá se. K tomu je nutné opět připomenout, že stát vlastní 51% Telecomu, takže rozhoduje o všem. A stát je placen z daní svých poplatníků, takže by asi měl jednat trochu v jejich zájmu. Jistě, je to jen pohádka, peníze vždy až na prvním místě. A jen pro zajímavost, Slovinsko: ADSL (512/128) pro domácnosti v přepočtu za 1000Kč, dostupnost i mimo hl.město. Kdepak je u nás asi problém, špatné know-how od zahraničního partnera nebo málo barevné logo ?
  • 24. 4. 2002 10:35

    Okrádaný monopolem (neregistrovaný)
    Á, pan loajální z Mikrony... Díky za optání, dětství jsem měl pěkný a v rámci tehdejších možností nadstandardně liberální. Proto dnes vím, že každý monopol je vřed ve slušné společnosti, na který je přisátý stát (jinak monopol nemůže existovat) a slouží vedle daní jako další nástroj k odírání obyvatelstva.
    Vaše argumenty a příklady jsou sice pravdivé, ale postrádají souvislosti a odkrývají Vaše fatální neznalosti ekonomie a marketingu a matení si pojmů cíl a strategie. To omlouvá pouze to, že se tomto odvětví točí obrovské peníze a tak je všechno zpolitizováno, aby se v tom snad nějaký volič neorientoval, což mi moje inteligence s rezervou umožňuje. V tomto chaosu a euforii někdy ani ekonomická univerzita nestačí a musí se používat selský rozum. Ten například chyběl, když všichni horečně zakopávali kabely a mnohohnásobně předimenzovávali kapacity kvůli internetu zadarmo. Na druhou stranu, co konkurenci zbývalo, když chtěla existovat na fungující sítě, postavené státy z daní a darované místním incumbentům, je nikdo nechtěl pustit?
    Ten rozum chybí Vám, když voláte po státních monopolech a věříte, že můžou v době globalizace fungovat. Důsledky toho můžete dnes pozorovat (pokud ovšem chcete a inteligence Vám umožní - o obojím pochybuji) na železnici, kde si stát myslí, že má monopol, přitom tytéž služby, lépe a levněji poskytuje silniční doprava. Toto nekompetentní diletantsví teď ze svých daní platíte i Vy sám. Konkurence Vašemu monopolnímu Zmrdocomu už dávno vznikla jinde a nic ji nezničí, pokud Vy a ostatní proletáři nespácháte zase nějakou revoluci.
  • 25. 4. 2002 9:23

    PaJaSoft (neregistrovaný)
    Nejsem, nicmene tam ziji mi pribuzni, mi znami a nekolikrat jsem toto uzemi rovnez navstivil. Stejne jako Ostravsko a siroke dlouhe plane v plne sile odumrelych stroju (smrky, borovice, obcas jedle) v Jesenikach, fakt pohled k pokukani...:-(
  • 25. 4. 2002 12:05

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Nelze separatne pronajmout pouze tuto smycku - tento drat tak jak lezi (v pripade optiky by se mluvilo o "dark fiber", pro metaliku obdobny termin neznam).
  • 25. 4. 2002 12:30

    b.stanik.t (neregistrovaný)
    Domnivam se, ze ty odumrele stromy (není jich zas tak moc, ale jsou ve všech hraničních horách), zajiste nema na svedomi zeleznicni doprava.

    Ba naopak, kuprikladu v mosteckem regionu je bezpochyby nejvetsim znecistovatelem prave Chemopetrol - tedy vyrobce
    nejen benzinu.

    Pokud vydite plane odumrelych stromu - vinik bohuzel je na jine strane nez (modne) prumysl znecistujici ovzdusi. Vetsina stromu hyne diky nepriznivym povetrnostnim podminkam - a to vetsinou chybou drevozpracujicich zavodu - ktere volili spatnou skladbu lesnich kultur.
  • 24. 4. 2002 16:29

    b.stanik.t (neregistrovaný)
    Porovnávat silniční dopravu a železniční a stavět je k sobě jako konkurenty nelze. Hlavní rozdíl je především ve kvalitě. Silniční doprava musí být levnější už z toho důvodu, že veškeré neinvestiční náklady na silniční síť platíte ze svých daní.

    Jistě mi nebudete vyvracet, že při používání silniční dopravy dochází k většímu ekologickému a tudíž i ekonomickém zatížení státu, než u dopravy železniční. Stejně tak je tomu při používání GSM.

    Mluvíte o tom, jak dobrá je konkurence v silniční dopravě. Liberalizace autobusové dopravy možná vedla ke snížení cen jízdného (Pouze linková doprava je dotována cca 2,5 mld. Kč). Také vedla k tomu, že přestaly platit celorepublikové jízdní řády - a konkurenti nechtějí vytvořit společný dopravní systém => neexistuje garantovaná návaznost spojů (když má jeden spoj zpoždění, konkurence na něj nepočká a naopak) - zkuste jet z nějaké vesnice, kde není zavedena železnice do nějaké podobné vesnice na druhém konci republiky.

    Přesto bych chtěl na vás znovu apelovat, abyste nepoužíval vulgárních výrazů. Možná by pak byla komunikace snadnější.
  • 25. 4. 2002 1:51

    Pro okrádaného II. (neregistrovaný)
    Vážený, vidím, že máte dobré místopisné znalosti o Telecomu, ale nejsem jeho zaměstnancem a tudíž nejsem z Mikrony a nemám důvod být loajální, přesto ale stále mohu být objektivní. V mém komentu NIKDE nenajdete obhajobu monopolu a už vůbec ne státního, to na okraj.
    To co jsem chtěl říci jsou dvě věci -
    a) nelíbí si mi Váš styl diskuse - pamatuji si doby v minulém století 1995-..., kdy diskusní fóra byla dobrou platformou na tříbení byť velmi ostrých a protichůdných názorů - tu slušnost u Vás postrádám.
    b) nesouhlasím s Vašimi argumenty, protože v nich nevidím snahu o objektivní zhodnocení situace a naopak tam vidím logické chyby - pokusím se vysvětlit:
    1. Telecom investoval reálné peníze, zda efektivně je otázka jiná. To, že zakopával horečně a nesmyslně kabely mu bylo nesmyslně uloženo vládami této země - pokud by totiž nemusel připojovat každého žadatele (každého znamená např. každého chataře) mohlo by být více investic na rozumnější projekty a produkty. Přípojky do chatových oblastí se nikdy nezaplatí a přesto byl Telecom nucen je zřizovat, nesměl je dokonce ani nahradit dotovaným mobilem. Žádné jiné síťové odvětví tuto povinnost univerzální služby nemá. Pokud na chatě nemáte elektřtinu, tak si na své náklady musíte vybudovat přípojku a bezplatně ji převést na Regionální energetiku, jinak Vás nepřipojí. Nárok na ostatní sítě nemáte vůbec - plyn, kanalizace, voda - proč tedy stejně vehemetně nebojujete proti energetikám, vodárnám a jiným skutečný monopolům, kde se technologicky většinou nedá "místní smyčka" obejít.
    Když už jste takový ochránce svých daní - nevadí Vám, že v regulovaných a nesmírně vysokých cenách za elektřinu jste zaplatil vybudování ALIATELU - což je tedy de facto státní podnik - protože vznikl jako dcera státních energetik. Náklady na jeho vznik jsme všichni (alespoň my co si doma svítíme) zaplatili. Proto by logicky mělo dojít k jeho privatizaci a do našeho státního rozpočtu by mělo něco přitéci - jak se stane např. v případě TransGasNetu. Není tomu ovšem tak - proč Vám to nevadí nevím - máte v žaludku jenom Telecom? Současnou reklamu Aliatelu si také platíme přes naše žárovky, s tím nemáte problém?
    2. Pokud se domníváte, že doplácíte jako daňový poplatník více na železnici, než na silniční dopravu, obávám se, že po kalkulaci daňového zatížení benzínu a nafty se opravíte. V USA stojí galon benzínu cca 1,20 dolaru u nás 150 Kč, proč asi?

    3. Moje hlavní premisa byla trochu jiná, než jste ji pochopil
    3.a - rozmařilé socialistické vlády Evropy čas od času prodávají monopoly, ale současně je chtějí mít pod státní dirigismem a tuhou regulací a to je ten problém. Takže dochází k naplnění hesla DEREGULACÍ K REMONOPOLIZACI. A ono to ani jinak nejde, právě proto, že se musí nechat prostor pro normální byznys a normální marže.
    Nemůžu mít komoditní charakter prodeje na investičně náročné infrastruktuře.
    3.b Ty konkurenti Telecomu, za které tady zvedáte hlas jsou doma srovnatelní či mnohem "horší" monopolisti.
    3.c Nevěřím, že se pro normálního občana po opravdovém otevření něco změní - jeho účet nebude totiž nikoho zajímat /tuším, že Contactel čestně někde řekl, že ho zajímají uživaelé s účtem 3000+ Kč . Na korporátním trhu, je dnes již konkurence dosti silná.
    3.d Od otevření místní smyčky si také nelze příliš slibovat - v SRN je pokud se nemýlím asi 2,5 mio ADSL users, konkurenti D-T vlastní méně než 5% trhu.
    Ono totiž nejde jenom o investice do drátů, ale také do zákaznických služeb nad nimi (billing, CRM,..)
    3.e Slepé útoky na Telecom např v oblasti "internetu zadarmo" způsobily, že řada content providerů a ISP dnes nemá z čeho žít. Jsem zvědav, kdy dojde k onomu odstranění "R" v nesmyslném hesle internet FOR FREE na internet FOR FEE. Prostor pro vstup konkurence se tudíž velmi zmenšil, chcete-li pro Vás, ekonomického experta - entry barriers jsou mnohem vyšší. Ono totiž v té ekonomii a marketingu, kterými se holedbáte platí jedna zásadní poučka - there is no free lunch.

    Závěrem: nikdy jsme moc nechápal, zda je ekonomie vědou či nikoli a zcela jistě tam mám co dohánět, nicméně to co umím, mi umožní mít telefonní účet, který je i pro Contactel zajímavý a připojovat se za své vlastní peníze. Podívám-li se na čas Vašich příspěvků (nejen pod tímto článkem) vzbuzuje to ve mně dojem, že k tomu proletariátu máte mnohem blíže než já a Vaši diskusi platí Váš uznalý zaměstnavatel, kterého náklady na připojení a to jak trávíte pracovní dobu nezajímá.

    Kdybych měl použít Váš slovník, tak bych zakončil takto: Patříte zřejmě k těm ohnivým "průkopníkům" kapitalismu, kteří si někde ve státním podniku či ve státní správě, za peníze daňových poplatníků prdí do židle a třesou se strachy, aby na ně neviditelná ruka trhu nedopadla.
    HOWGH
  • 25. 4. 2002 3:00

    Petr (neregistrovaný)
    V jedné věci se šeredně mýlíte, Telecom nemusel zakopávat žádné kabely do chatových oblastí, kdyby nebyl tak hamižný. Tohle byl pouze vedlejší efekt jeho ďábelské monopolní smlouvy. I přes tyto investice se nedomnívám, že svými neodpovídajícími cenami někde prodělal, to vůbec ne. Kolik pak stála třeba ona "nezbytná" změna názvu ?

    Dále, proč mě (a patrně i ostatním) nevadí tolik ČEZ, vodárny apod ? Protože svoje služby poskytují za přijatelné ceny (i přes svůj monopol). Nevím jak Vy, ale já mám v zásuvce po 24hodin 230V/50Hz a při používání běžných domácích spotřebičů jsem schopen toto z průměrného platu zaplatit. Stejně tak voda teče, odpad odtéká. V případě Telecomu je situace jiná. Telecom nezaručuje jakékoli datové přenosy po telefonní lince a při běžném používání Internetu by při jeho cenách na to padl celý plat, navíc vše v naprosto nezaručené kvalitě bez zákonné možnosti nápravy v případě problémů. Jistě, je možné si pořídit ISDN, ale tam je stejný problém s tarifikací za čas, jen kvalitu lze v tomto případě reklamovat.

    Ohledně DT a ADSL, ano máte pravdu, drtivá většina zákazníků používá služby dominantního operátora. Proč by také ne, když neomezené připojení 768/256k stojí asi 50EUR a je dostupné v mnoha městech. Přepočtěte si prosím tuto cenu na reálnou kupní sílu v Německu. I když bychom ji přepočetli pouze dle současného kurzu (oblíbené to světové ceny), tak se stále dostaneme hluboko pod cenu, za kterou to bude pravděpodobně nabízet (pokud vůbec někdy) Telecom. Už chápete ten rozdil ? Mě osobně by bylo úplně jedno, jeslti by ADSL bylo od Telecomu, Aliatelu či jiného poskytovatele. Rozhoduje cena a kvalita, a ta je v případě všech dosavadních služeb Telecomu zoufalá. Otevření lokální smyčky by tedy pomohlo zpřístupnit tuto síť i jiným operátorům, nezatížených tolik politickými rozhodnutími a zároveň přimělo Telecom se podívat na svět kolem sebe. V případě mobilních operátorů to také pomohlo.

  • 25. 4. 2002 8:26

    PaJaSoft (neregistrovaný)
    1. Myslim, ze by s vami ohledne ekologicnosti Severni Cechy a Ostravsko hrube nesouhlasily...:-)

    2. Pokud uzivatele plati silnicni dan, proc tato dan neni zpet vracena do fondu dopravy ci jak se jmenuje, ale je volne rozpoustena ve statnim rozpoctu na zalepovani vselijakych der? To same o vybranych sumach za dalnicni znamky - prominte, ten paskvil co je mezi Prahou a Brnem chcete nazyvat dalnici? Vzdyt silnice nizsi tridy jsou mnohde na daleko vyssi urovni (a bezpecnejsi!)... (ovsem toto 'krizove' financovani je v nasem state naprosto bezne a politici nas maji za naprosto blbe stado:-()

    3. Zkuste jet z nejake vesnice, kde je zeleznice do nejake vesnice na druhem konci - ano dojedu, ale stopem urcite rychleji a vlakem mozna... - mimochodem, o vikendu jsem se dozvedel, ze normalni (nikoli zakaznicke!) jizdne Brno - Kromeriz je 92,- Kc - to uz i ve stare skodovce 105 jsem schopen ve dvou cestu jet za 220,- Kc (od domu k domu), pohodli, cas, nepominu-li i fakt, ze vlak mi nestavi u domu => dalsi naklady na mestskou dopravu, taxi apod. asi mam zvracenou predstavu, kdyz mi logika rika, ze hromadna doprava musi byt z principu levnejsi nez individualni....:-( (pro srovnani, autobus tu samou trasu ma za 44-68 Kc, zalezi na dopravci a cena 54 Kc na zeleznici byla jeste presd pul druhym rokem - skutecne by mne zajimaly ty zdrazovaci procesy maximalne 10% apod.)

    4. Ta garantovana navaznost spoju je kde ze to? Ona obcas neni ani u IC/EC/rychlik (ac v jizdnim radu je deklarovana), dokonce jsem zaznamenal i pripady, kdy clovik, ktery mel zaplacenou 1. tridu v IC byl nucen prave quli garantovane navaznosti cast cesty jet motorackem kategorie II tezke minus...

  • 25. 4. 2002 9:22

    PaJaSoft (neregistrovaný)
    Jenom poznamka, ukazte mi v Ceske republice pripojku, kde Vam skutecne tece 230V/50Hz (nema to byt spise 220V/50Hz?)... - malo se totiz vi, ze na vrub naprosto katastrofalni kvalite dodavaneho napeti pripada vice jak 50% vsech oprav elektronickych pristroju, pro ktere je kriticke nejen prepeti, ale i podpeti... - a verte, ze neni nezvykem, spise nez prepeti kolem 250V namerit podpeti kolem 180-190V (a to casto stabilne, nezavysle na denni/nocni dubu) - divite se, ze Vam blbne pocitac, monitor, ze vez hraje divne? Ptejte se sveho lokalniho monopolniho dodavatele elektriny.

    K tem energetikam jeste jedna poznamka - procetl jsem si pomerne podrobne zverejnenou vyrocni zpravu za rok 2000 od Jihomoravske energetiky (je i na Webu v PDF) - cisla si uplne presne nepamatuju, ale co vyplynulo mi vyrazilo dech - nakup energie ji stalo 7mld, trzby za sluzby byly 14mld, cisty zisk spolecnosti byt pouze 500 mil. - a ja se ptam - do ceho asi tak investovala (podotykam, ze investicni naklady nebyly v miliardovych castkach) a za co utratila bezmala polovinu svych prijmu?

    To ze v CR neni nikdo, kdo by poskytoval opravdu kvalitni (nikoli dle PR, ale dle skutecnosti a realneho stavu) hlasove sluzby je proste fakt a konkurence v tom nic nezmeni, dokud bude to stado kupovat tyto sluzby, nebude zadna sila, ktera bude tlacit na kvalitu (a to se netyka jen telekomu, ale u jinych operatoru). Prectete si, co jste si nasmlouval a zente protistranu k odpovednosti, pokud neplni svou cast kontraktu. Pokud nejste schopen najit partnera pro sve pozadavky, smula, bud malo platite (resp. jste ochotni za sluzby zaplatit) a nebo zijete v CR:-).

    Nemohu za to, ze cesky clovice by si pro korunu navic nechal vrtat koleno a chce nejlepe vse v suprove kvalite za nulovou cenu (a jeste si stezuje).... - ja jsem ochoten za odpovidajici kvalitu odpovidajicim zpusobem zaplatit. A to dokonce i tak, ze obcas vznika paradoxni situace a sice, ze partner si rekne za sluzbu urcitou hodnotu a ja mu ji bez smlouvani zajistim - divi se, ze ho netlacim dolu, ze nesmlouvam... - zrejme by se to melo naucit daleko vice obchodnich partneru (dvojic)...

  • 25. 4. 2002 10:29

    meresjeff (neregistrovaný)
    Kdykoli vlastní výrobce nějaké komodity zárověň i distribuční síť, vždy to svádí ke zneužívání tohoto dominantního postavení. V tomto případě je nutné buď oddělení výroby a distribuce anebo přísný dohled regulátora.
    Sami uznáte, že si Telecom z regulátora (ČTÚ) nic nedělá, takže je v našich podmínkách jen jedna možnost k vytvoření konkurenčního prostředí v telekomunikacích.
    Rozdělit stávající ČTc na dvě nezávislé firmy - podnik poskytující hlasové či datové služby a podnik vlastnící dálkové a místní kabely.

    ČTc-poskytovatel by vstupoval na trh se stejnými podmínkami jako ostatní operátoři.
    ČTc-vlastník sítí by pobíral platby od operátorů za vstup do jeho sítí.

    Dokud nebude vlastník sítě oddělen od poskytovatele služeb, bude se ČTc (poskytovatel) neustále ohánět nesmyslnými náklady, které mu plynou z budování a údržby sítě a ČTc (vlastník sítí) náklady na zavádění nových úžasných služeb pro zákazníky.


  • 25. 4. 2002 13:20

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Pojem "nelze" vysvetlit neumim a povazuji jej za zakladni jazykovy konstrukt. Pojem "pronajem" bych snad vysvetlit umel, ale neverim, ze jej nechapete, pokud ano, reknete a ja se pokusim. Takze, zbyva, tusim, vysvetlit co rozumim pojmem "mistni smycka". To je koncove (v naproste vetsine pripadu metalicke) vedeni pripojujici jeden koncovy telefonni pristroj a vyhrazene pouze pro jednoho ucastnika. Obvykle je ukonceno v mistni telefonni ustredne, v nekterych pripadech je ale ukonceno v ruznych koncentratorech (napriklad PCM2 a PCM4) - v takovem pripade mistni smycka konci uz v tomto miste (proste konci tam, kde jedno vedeni prestava byt vyhrazeno pro jednoho ucastnika).
  • 25. 4. 2002 16:43

    Okrádaný monopolem (neregistrovaný)
    Místní smyčka je tzv. poslední míle, tj. metalický dvojdrát (optika ne, alespoň podle stávající metodiky a ani to nemá logiku), který vede od místní ústředny do bytu. Otevřít, nebo pronajmout ji lze a v ČR to snad bude do 3 let. Znamená to zjednodušeně, že tyto dráty se vypojí z ústředny incumbenta a zapojí se do ústředny alternativního operátora. Tím se stane pouze účastníkem onoho alternativce, včetně příchozích hovorů. Jaké služby, od koho a za kolik pak budete mít, je pouze na Vaší volbě a ne na rozhodnutí nějakýho ouředníka.
    Kompletní problematika Unbundled Local Loop je příliš rozsáhlá a stále se vyvíjí. Na inetu toho o ni najdete dost.
  • 25. 4. 2002 16:54

    Okrádaný monopolem (neregistrovaný)
    Zajímavé problémy pro server o inetu a telekomunikacích. Žádné řešení není optimální. Jde o to zvolit správný cíl, k němu co nejoptimálnější cestu a zodpovědnost a kompetenci k řešení jednotlivých problémů, které vždycky přijdou. Jediným cílem je pouze úplná liberalizace. Státní monopol uráží svobodné a myslící lidi už svojí existencí, protože stát je anonymní, nezodpovědný a zpolitizovaný hospodář.
    A skladba stromů v lesích je dána návratností investic. Borovice a smrk roste nejrychleji. A že je taková skladba i v národních parcích, svědčí opět o "schopnostech", "kvalifikovanosti" a "zodpovědnosti" státních ouředníků.
  • 25. 4. 2002 17:52

    Okrádaný monopolem (neregistrovaný)
    Na okraj, pokud tu najdete někoho, kdo pochopil, že neobhajujete stávající monopol, pak přiznávám svoji zabedněnost.
    Ad a) pokud jste se svobodně rozhodl vstoupit do běžící diskuze, tak si potom nestěžujte na její styl. Před Vašim příspěvkem byl stejný. Pokud už vstoupíte příspěvkem, kterým urážíte někoho ze zúčastněných, tak se nedivte, že se Vám to stejným způsobem vrátí. Nepamatuju se totiž, že bych Vás kdy předtím urážel, nebo napadal.
    Ad b)nijak Vás nenutím se mnou v čemkoliv souhlasit. Diskuse je liberální a každý má pro svůj názar neomezený prostor. Chápu ovšem Vaše zmatení, protože jsem pochopil, že liberalismus Vám dělá neskonalé problémy. Přesto Vám Vaše názory neberu. Ale souhlasit s nimi nemůžu.
    Ad 1. Reálné peníze, které mu přinesl pouze monopol!!! Zakopáváním kabelů jsem myslel příčinu globální krize odvětví. Každý státní monopol je zlo!!! Tady je ale server o inetu a telekomunikacích a tak nevidím důvod tu rozebírat vodovody.
    Pokud za mé daně vznikne něco smysluplnýho, fungujícího a užitečnýho, pak jsem jenom rád. Bohužel se tak stává velmi zřídka a statisíce, které bych uměl použím mnohem lépe, mi mizí ročně v žumpě s cedulí STÁT. Aliatel považuju za užitečný, protože rozbíjí monopol. A problém liberalizace, privatizace a zpětného zestátnění energetiky je na můj rozum příliš absurdní, abych k tomu mohl cokoliv dodat.
    Ad 2. Víc doplácím na silnice, i když to na nich není vidět. Vlakem nejezdím a už nebudu. Proto nechápu, proč na ně mám něco platit. Chce po mně snad něco pekárna, kde nenakupuju???
    Ad 3. a. Pokud na volném trhu někdo získá dominantnost, tak je to kvůli jeho schopnostem a NE státním dekretem. Já v tom vidím naprosto zásadní rozdíl! Přenosové kapacity už dávno komoditou jsou. Ale zákazníci si kupují služby.
    Ad 3. b. EU je už dávno někde jinde.
    Ad 3. c. Pro normálního občana zpočátku těžko. Ale co se kdy změní bez konkurence pro kohokoliv?
    Ad 3. d. Znáte i podmínky, za jakých to DT dává své dceři a za jakých konkurenci? Pak mnohé pochopíte.
    Ad 3. e. V tom se částečně shodnem. Co je zadarmo, to smrdí průserem a aušusem. Na druhou stranu, pokud chcete otevřít nový trh, potřebujete co nejvíc zákazníků a ti při vysokých bariérách nepřijdou. Chyba je jinde, mimo telekomunikace.

    Závěrem: Vaše logika je velmi inspirativní. Při jejím použití mi vychází, že pasete holky. Škoda, že to ani na jednu stranu nefunguje, to bysme pak byli vlastně kolegové. Ale jinak jsem rád, že mně nezaměstnáváte Vy. Tady můžu aspoň přijít do práce vyspanej a pracovat podle náročnosti svých úkolů. A protože se tak strašně bojím:

    BUDLIK
  • 2. 5. 2002 10:38

    b.stanik.t (neregistrovaný)
    Povím tedy po lopatě, jak to chápu (opravte mne, kde dělám chybu):

    jsem účastník telefonní stanice v Perálci - která je píchnutá do telefonní ústředny v Proseči u Skutče (asi 8 km). Ovšem ode mne, našeho souseda a od starostky vedou dráty do Zderaze (2 km), kde společně ještě s ostatními sousedy je píchnuto do několika ústřednových desek PCM30 a z těch teprv vedou dráty do Proseče k ústředně ČTc.

    Takže "místní smyčka" je kus drátu od našeho domu k PCM30 ve Zderazi.


    V příspěvku od "Okrádaného Monopolem" jsem se dověděl, že ono otevření (pronájem) bude provedeno tak, že se místní smyčka odpojí od ústředny ČTc a za poplatek připojí k alternativci. To tedy znamená, že alternativec vyndá zástrčku ze Zderaze a připojí si jí ke svojí ústředně. To mi příjde trochu postavené na hlavu - už vidím alternativce jak si táhne kabel až sem : ). Kdyby o to měl zájem, vybudoval by v Perálci vlastní lokální síť, těch pár metrů navíc jej už určitě nezabije.

    Dle mého názoru je ono "pronajmutí místní smyčky", jak je popisováno, možné pouze ve velkých městech jako Praha, Brno, Plzeň , ... Zde však není příliš nákladné ani zapojování účastníků přímo do vlastní sítě, jak již to mnozí operátoři dělají a nemyslím si ,že by mohlo dojít k výraznému posunu ve tvorbě konkurence a snížení ekonomických nákladů.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).