Hlavní navigace

LN: Ministerstvo se dál zabývá zpoplatněním wi-fi, zadalo si studii

13. 4. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Isifa
Navzdory tvrzením ministra Jana Mládka jeho úřad dál zkoumá, za jakých podmínek by stát mohl bezlicenční pásma zpoplatnit.

Ministerstvo průmyslu a obchodu si letos v březnu objednalo studii, která má zjistit, jestli by zpoplatnění bezlicenčních pásem neodporovalo regulím Evropské unie a Mezinárodní telekomunikační unie, píší dnešní Lidové noviny. Smlouvu na vypracování studie má list k dispozici.

Materiál má pro ministerstvo sepsat poradenská firma Grant Thornton Advisory a výsledek má úřad dostat právě v těchto dnech. Dokument má zmapovat právní úpravy v okolních státech, včetně možného rozporu zpoplatnění bezlicenčních pásem s unijním právem. Právě na těchto frekvencích funguje i wi-fi.

Podle LN ministerstvo existenci studie potvrdilo, zveřejnit ji ale nechce. A dál trvá na tom, že žádné zpoplatnění wi-fi neplánuje.

Nesmyslné zpoplatnění wi-fi

Zpoplatnění frekvencí přitom už v lednu kategoricky odmítl ministr Jan Mládek: „Chci občany ubezpečit, že dokud budu ve funkci ministra, žádné nesmyslné zpoplatnění wifi nedovolím,“ řekl například v rozhovoru pro DVTV.

BRAND24

Na záměr, který se objevil v pracovní verzi Strategie správy spektra, upozornila v lednu MF DNES. Do strategického dokumentu se dostal poté, co materiál k připomínkám na ministerstvo průmyslu a obchodu odeslal Český telekomunikační úřad (ČTÚ).

Ministr na kauzu kolem zpoplatnění wi-fi reagoval zajímavým způsobem: vypracování strategie ČTÚ odebral a svěřil jej do rukou vlastních úředníků. Tedy těch, kteří záměr „…zpoplatnit i dosud nelicencované využití pásem…“ do materiálu vložili.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).