Hlavní navigace

Loni se nejvíce ICT zboží dovezlo z Číny, vyvezlo do Německa

9. 10. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Český statistický úřad (ČSÚ) tento týden zveřejnil publikaci Informační ekonomika v číslech 2009, ve které jsou obsaženy některé zajímavé údaje. Část jich již byla sice publikována dříve, ovšem stojí za shrnutí. V roce 2008 bylo v České republice necelých 111 000 lidí zaměstnáno jako IT odborník. IT odborníci se tak podíleli na celkovém počtu zaměstnaných 2,2 procenta. Průměrný hrubý měsíční plat českého IT odborníka se pohyboval těsně pod hranicí 44 000 korun.

Český statistický úřad (ČSÚ) tento týden zveřejnil publikaci Informační ekonomika v číslech 2009, ve které jsou obsaženy některé zajímavé údaje. Část jich již byla sice publikována dříve, ovšem stojí za shrnutí. V roce 2008 bylo v České republice necelých 111 000 lidí zaměstnáno jako IT odborník. IT odborníci se tak podíleli na celkovém počtu zaměstnaných 2,2 procenta. Průměrný hrubý měsíční plat českého IT odborníka se pohyboval těsně pod hranicí 44 000 korun.

BRAND24

Celkové výdaje za informační a telekomunikační vybavení a služby činily v roce 2007 v České republice 740 miliard korun. Z toho necelých 66 miliard korun tvořily investice, což tedy dělá 7,4 procenta celkové tvorby hrubého fixního kapitálu České republiky. Nejvýraznější část těchto investic putovala do softwaru a to konkrétně necelých 30 miliard korun (46 procent z celkových investic do ICT vybavení). Do počítačového vybavení bylo v roce 2007 investováno 27 miliard korun a zbylých osm miliard připadlo na telekomunikační zařízení.

V loňském roce bylo z České republiky vyvezeno ICT zboží v hodnotě 360 miliard korun, zatímco hodnota dovezeného zboží do České republiky činila 344 miliard korun. Nejvýznamnějším dovozcem ICT zboží do České republiky je Čína, ze které bylo v roce 2008 dovezeno ICT zboží za téměř 120 miliard korun. Mezi nejvýznamnější odběratele ICT zboží z České republiky patřilo Německo (84 miliard korun), Nizozemsko (47 miliard korun) a Velká Británie (42 miliard korun). (Tisková zpráva)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).