Hlavní navigace

Lyft získal půl miliardy USD od General Motors, spolu vyvinou samořídicí auta

4. 1. 2016
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Lyft
Americký startup získal v dalším kole investice v hodnotě kolem 1 miliardy dolarů. A zapojil se do bláznivého závodu ve vývoji autonomních aut.

Když ho nemůžeme porazit, radši se s ním spojíme. Jeden z největších výrobců automobilů ohlásil obří investici do startupu, který potenciálně ohrožuje jeho byznys. General Motors (GM) do firmy Lyft vloží 500 milionů dolarů a šéf firmy Dan Ammann zasedne v představenstvu společnosti.

Obě firmy mají začít spolupracovat na vývoji samořídicích automobilů. „K nasazení autonomních aut ve velkém měřítku dojde nejprve na on-demand platformách pro spolujízdu,“ vysvětlil Ammann pohnutky GM deníku Wall Street Journal

A právě takovou platformu Lyft provozuje. Uživatelé se mohou prostřednictvím mobilní aplikace spojit s řidiči, kteří mají ve svém autě volné místo. Jde v zásadě o stejný model, který nabízí největší podobná služba Uber. I ta se už účastní vývoje systémů pro autonomní vozy.

Do závodu o uvedení prvních samořídicích aut se kromě technologických firem jako je Google (a možná i Apple) zapojila také většina velkých automobilek – včetně právě GM. Některé zatím zůstávají u různých asistenčních funkcí, které vyžadují přítomnost lidského řidiče (viz např. Tesla uvedla betu Autopilota, softwaru, který pomáhá řídit na dálnicích), jiné hledí více do budoucnosti a počítají s plně autonomními vozy.

Ale zpět do přítomnosti. GM s Lyftem kromě vývoje chystají další spolupráci. Automobilka nabídne řidičům Lyftu možnost krátkodobých pronájmů aut v několika půjčovnách v USA. „Taxikářem“ Lyftu se tak lidé budou moci stát i v případě, že nevlastní žádné auto.

UX DAy - tip 2

Půl miliardy od GM je jen polovinou částky, kterou Lyft v sérii financování získal. Dalších 100 milionů dolarů do firmy investuje Kingdom Holding Company saudskoarabského prince Al-Valída bin Talála a další peníze přinesli stávající investoři Janus Capital Management, Rakuten Inc., Didi Kuaidi a Alibaba Group Holding Ltd. 

Lyft zatím sehnal investice v celkové výši kolem 2 miliard dolarů a celková hodnota firmy tak dosahuje asi 5,5 miliardy dolarů. Pro srovnání – konkurenční Uber už si půjčil nebo na investicích získal více než 12 miliard dolarů a hodnota firmy se pohybuje nad 64 miliardami dolarů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).