Hlavní navigace

Má Apple na kahánku?

21. 2. 2011
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Mezi největší výkrmny bulváru za minulý týden patřily zprávy o špatném zdravotním stavu Steva Jobse – šéfa a hlavního vizionáře společnosti Apple. Ve stínu těchto zpráv ale zůstala jiná, možná důležitější.
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

A právě ta může na rozdíl od případného skonu velikého Steva skutečně pohnout cenou akcií, a to nejenom Apple. Zdá se, že američtí regulátoři se začínají zajímat o to, co na první pohled vypadá, jako podezření z porušování antimonopolních pravidel společností Apple. Podobnému vyšetřování už  v USA čelila kdejaká firma, některé z nich byly dokonce násilně rozděleny na více menších kousků (AT&T), jiným to vážně hrozilo (Microsoft). V případě Apple se má porušování pravidel sestávat z toho, že společnost umožňuje prodej aplikací pro své produkty s iOS pouze přes vlastní Apple Store, a vyžaduje známý třicetiprocentní poplatek z jejich ceny – uvádí server ZD Net. Tím znemožňuje konkurenci a dopouští se nepřípustného monopolního chování.

Přeložme si to do češtiny: v hledáčku regulátorů se ocitl samotný princip mimořádně úspěšného obchodního modelu. Právě to, co udělalo z Apple, výrobce pofidérních počítačů,  jednoho z nejúspěšnějších prodejců spotřební elektroniky a zábavy na světě. Model „zazděné zahrady“, který je tolik obdivován a více, nebo méně recyklován titány, jako jsou Sony, Microsoft, nebo Google (poslední jmenovaný se v hledáčku  určitě neobjeví, neboť Android umožňuje instalaci alternativních marketů a Google ji nijak nebrání). Co teď bude?

Zájem ještě neznamená nákup, praví staré marketingové přísloví a v podstatě platí i na regulátory. Že obchodní model Apple zkoumají (a i to je možná jenom drb), neznamená, že se mu budou věnovat. A i kdyby, neznamená to, že s ním budou chtít něco udělat. A i kdyby, neznamená to, že Apple donutí tento směr změnit. Ale kdyby – povězme náhodou – bude to rána mnohem větší, než milovníky vykřičených titulků očekávaný Jobsův skon.

Případné zatržení jablečné monokultury, respektive její rozvolnění, které by nebylo možné obejít vhodně formulovanou právní kličkou, by mělo drtivý dopad nejenom na příjmy Apple a na cenu jeho akcií, ale i na ostatní firmy, které po tomto modelu pošilhávají, či se jej snaží úporně kopírovat ve svůj prospěch. Nastal by konec jednoho snu, snu o Ferrari, které tankuje pouze u Shellu. Snu, který se ve světě spotřební elektroniky podařilo dohnat do skutečnosti.

BRAND24

Současný stav věcí samozřejmě neznamená, že Jobs, Apple nebo dokonce celý trh zdmi obehnaných zahrádek má na kahánku. Mlýny americké federální spravedlnosti jsou, jak se ostatně již zmínění AT&T či Microsoft na vlastní kůži přesvědčili, velmi, velmi pomalé. Ale v případě že domelou až do hořkého konce, bude se za pár let možná říkat,

Kdyby se toho Steve dožil…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).