Hlavní navigace

Mapy.cz pustily turistickou navigaci do veřejného testování

22. 7. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

První verze navigace pro turisty je venku. Fungovat by měla po celé Evropě.

Hlasová navigace upozorní na blížící se rozcestník, provede po preferované nejkratší nebo turistické trase a případně vykreslí barvy turistického značení na stezkách. 

Seznam vypustil zatím jen verzi pro Android a stáhnout si ji bude moci zatím jen omezený počet fanoušků. Tři a půl tisíce prvních testerů si aplikaci může stáhnout v Google Play. Po zapracování zpětné vazby od uživatelů by mapový tým Seznamu chtěl během srpna vypustit první ostrou verzi bez omezení. 

Turistickou navigaci cílí Mapy.cz především na pěší turisty. „Zejména v České republice, kde máme detailní datové pokrytí, obsahující polní cesty, horské stezky nebo nejskrytější výletní místa, jako jsou lesní studánky, ocení navigaci lidé, kteří se radši pohybují po svých,“ popisuje funkce Jakub Faifer, produktový manažer Mapy.cz. Lidé si mohou při chůzi také zhasnout displej nebo vypnout hlasové povely. Navigace je před křižovatkou upozorní zavibrováním a notifikací na zamknuté obrazovce.

BRAND24

Využít ji mohou ale i cyklisté, kteří mohou plánovat trasy s preferencí cyklotras, silnic, lesních a polních cest, případně trasu určenou pouze pro silniční kolo. Automobilisté zase mohou od navigace očekávat většinu potřebných funkcí k řízení, jako jsou povely ke směru jízdy, upozornění na kruhové objezdy, sjezdy, podrobnosti o silnicích a maximální povolené rychlosti. Seznamácká navigace umožňuje také naplánovat neomezené množství průjezdních bodů.


Zdroj: Seznam.cz

„Pro naplánování trasy je zatím potřeba internet, ale na offline módu už pracujeme. Lidé proto potřebují mobilní data nebo si trasu naplánují v počítači, uloží do funkce Batůžek a v mobilu si ji po přihlášení otevřou,“ dodává Faifer s tím, že připojení k internetu je pak potřeba jen, když uživatel sejde z trasy a navigace by musela přepočítat novou cestu. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).