Hlavní navigace

Martin Palička (Etnetera): Něco takového tu minimálně dva roky nebylo

17. 6. 2015
Doba čtení: 7 minut

Sdílet

Během posledního roku prošla firma velkými změnami. Etnetera se pustila do nakupování firem, kterými chce rozšířit svůj záběr.

Během posledního roku prošla skupina firem, které zahrnují výrobu webů, prodej IT řešení, videoprodukci či online marketing, velkými změnami. Z legendárních letenských kanceláří se necelé dvě stovky lidí přesunuly do holešovického komplexu a Etnetera se pustila do nakupování firem, kterými chce rozšířit svůj záběr. 

“Plán byl takový, že je lepší mít než jeden motor spíš víc motorkářů, kteří táhnou jedním směrem. Tou dobou jsme už fungovali jako dvě firmy Etnetera a Etnetera LogicWorks , která se zabývá servisem v oblasti Applu. Začali jsme na tom pracovat přibližně v únoru, kdy vznikly další dvě firmy Etnetera Vision a Etnetera Activate. Během roku jsme dokončili i některé připravené akvizice v podobě AppSatori a Fragile media, které se zabývají aplikacemi pro Google, respektive mediální oblastí,” vysvětluje šéf firmy Martin Palička v rozhovoru pro Lupu. 

Další akvizice mají ale teď minimálně přes léto stopku. “Teď máme zajímavé nabídky z trhu, ale je to teď v situaci, že jsme spíš opatrnější. Chceme našim novým firmám pomoci v tom, aby se rozjely a každá další akvizice by nám teď brala síly. Do konce roku by se mohly udát nějaké minoritní vstupy, kde bychom se bavili spíš o nějaké spolupráci. Teď ale zároveň necítíme aktuálně žádnou potřebu, jakou jsme měli třeba v případě poslední akvizice mobilní firmy Letsgood. Ale uvidíme, třeba se něco objeví,” dodává Palička.

Sladit provoz bobtnající skupiny trvalo podle Paličky víc než rok, ale minimálně podle posledních hospodářských výsledků firmy to klaplo. “Každý tým je samostatná firma. Na čem ale trváme, je podobná firemní kultura a stejný přístup k zákazníkovi. Má to koneckonců stejnou značku, a když prodáváte párky pod jednou značkou, tak by logicky měly být všechny stejně masité. Je to úplně jiný úkol, než když jsme vedli jednu nebo dvě firmy. To jsme měli byznysplán a dlouze jsme o něm diskutovali, ale teď je těch byznysplánů sedm a my musíme věřit novým lidem, kteří od nás odkoukali jenom to dobré,” vysvětluje další ze spoluzakladatelů skupiny Václav Bittner.  

Jaké výhody očekáváte od nového stylu řízení a fungování firmy?

Velkou Etneteru si klienti hledají kvůli IT službám. Nově, díky vzniku skupiny Etnetera Group, ale nabízíme i další byznysy. Naše značka je v konzultačním byznysu, máme kreativní agenturu a podobně. Tím pak samozřejmě můžeme oslovit nové klienty. Zároveň skupinu ohromně oživují a nakopávají nové projekty.

Takže fungujete v podstatě projektově?

Momentálně jsme převážně projektově řízená firma. A bavíme se i o možnosti nějakých spin-offů v případě, že se objeví něco zajímavého, nebo se některý produkt příliš “rozjede”. Všichni se třeba divili, proč děláme Apple, ale mně to přijde logické. Jsou klienti, kteří neumí úplně některé technologie, a my teď umíme poskytnout servis obou platforem. Například ve školství, kolik škol jede na Linuxu nebo Microsoftu a zároveň se děti učí na iPadech. A to není sranda propojit. Díky našemu rozrůstání se tak objevují nové možnosti. 

Která z vašich nových firem roste nejrychleji?

AppSatori mají klasickou exponenciálu. Dnes je to malá firma s pár miliony obratu, ale cítíme tam velký potenciál. Zároveň mají klienty po celém světě. Daří se i Fragile media, kteří se rozrostli na víc než patnáct lidí, zároveň se přimkli víc ke Googlu. Zatím se ale dá říci, že obratově má navrch vývojová a konzultační část skupiny, ale pokud se povede pořádně rozjet produkty, tak by se to mohlo otočit. 

S nákupem týmu Letsgood jste se dostali do mobilního byznysu, jak vypadá teď scéna po odchodu Inmite?

V případě Letsgood se nám líbilo, že kromě toho, že vyvíjí zakázkově aplikace, mají i vlastní platformu. V podstatě nám pomohl i odchod Inmite, které jsme brali jako ikonu v oboru. Tím, že odešli a my jsme neviděli stejně kvalitní firmu a nevidíme ji tam kromě Zentity v bankovním sektoru dodnes, tak jsme se na stará kolena museli do toho pustit sami. S tím by nám měli pomoci především kluci z Letsgood.

Od jara je všechno jinak

Jak vypadá momentálně IT trh? Mluví se o tom, že už krize pominula a rozjíždí se plno projektů…

Neskutečně se to rozhýbalo. Nikdo neví proč, ale od března, dubna je všechno jinak. Něco takového tu minimálně dva roky nebylo. Loni a předloni se plno zajímavých projektů nerozjíždělo. Dostaly se na konec schvalovacího procesu a pak se zastavily. To se změnilo. Možná je to tím, že se trochu firmám začalo dařit lépe. Měli jsme nějaké předpovědi, ale teď nestíháme nabírat lidi. A oni navíc nejsou. Vývojářský trh rozhýbaly i startupy, které často úspěšně lanaří zkušené vývojáře na nové projekty. Druhá věc jsou státní zakázky, v těch ale úplně přehled nemám. 

Kdo je u vás momentálně nejžádanější vývojář?

Java programátor s přibližně tříletou zkušeností je pro nás asi momentálně nejzajímavější. Ale chápeme, že nejsme sami a není to lehké, je na trhu najít. Jeden náš bývalý kolega, který se zabývá HR, teď shání třeba tři sta lidí do jednoho vývojového centra. A to není samozřejmě jediný.  

Změnili jste kvůli tomu nějak personální politiku?

Měnilo se to v čase. Dlouho jsme brali juniory, pak jsme se snažili hledat trochu zkušenější a nyní se opět více soustředíme na vychovávání a rozvoj juniorů. Je to sice investice, ale vyplácí se. Nejsou omezováni platformou ani technologií a rychle se posouvají dopředu. Nově se aktivněji zaměřujeme i na studenty. Dřív jsme úplně odbourali částečné úvazky a podobně, protože jsme s tím měli špatné zkušenosti. Teď to ale otevíráme a přizpůsobujeme se těm, kteří potřebují dodělat školu a podobně.

Pojedeme do Ameriky

S Letsgood jste získali kromě lidské síly i jejich cloudovou platformu. V jaké je fázi?

Marek Ostrý: Děláme na tom víc než rok. SynergyKit je cloudová platforma, která umožňuje komukoliv propojit celosvětově jakékoliv zařízení např. smartphone s IoT zařízením, či webovou aplikací. Naše představa je taková, že usnadníme vývojářům vyvíjení a provoz real–time mobilních, webových, desktopových a IoT aplikací. Oni pak budou mít čas se věnovat produktu – frontendu a marketingu a nebudou muset řešit problémy spojené s nasazením a provozem. Včera jsme zrovna dokončili IoT aplikaci pro Tessel, která počítá u nás v kanceláři otevření dveří a všechny informace ukládá do SynergyKitu.

To zní jako globální projekt. Znamená to, že se budete stěhovat z Prahy?

Marek Ostrý: Naše priorita je dostat se do Kalifornie a vytvořit tam zázemí pro vývoj. Ještě před půl rokem jsme měli proti trhu zpoždění. Dnes už jsme ale v některých ohledech napřed. Pro nás je důležité, že většina inovací v této tržní kategorii a na této scéně vzniká v Silicon Valley, a proto je lepší být tam. 

Takže je reálné, že by se do konce roku otevřela základna projektů Etnetery v Silicon Valley? 

Martin Palička: Máme v rámci Etnetery ještě projekt SmartMeter.io, který má také globální ambice a mohl by se s tím spojit. Chceme s ním jít ven a ta Amerika se nabízí. Teď jenom musíme najít nějaký způsob, abychom tam nejeli na vlastní pěst. Vzniká tu tým několika lidí, které bychom tam mohli poslat. Pro nás je zajímavý nějaký co-working, abychom nemuseli začínat od začátku. 

Když už jsme u toho stěhování, jak zvládla firma přesun do Holešovic?

Samozřejmě část lidí si na otevřený prostor trochu hůř zvyká, ale snažili jsme se to se všemi diskutovat během celých příprav. Od začátku jsme zahrnovali do příprav co nejvíc lidí. Dělali jsme volby, do kterého baráku se půjde, šli jsme sem na prohlídku, obcházeli jsme všechny s plány a každý z týmů si mohl upravit svůj prostor podle svého, v rámci možností samozřejmě. Je jasné, že prostory pro dvě stě lidí nenaplánujete tak, že tam bude mít každý svou kancelář. Celý proces jsme měli rozdělen do několika etap. Natočili jsme o tom i dokument.

Ze začátku se přitom mluvilo o Karlíně, proč nakonec vyhrály Holešovice?

V Karlíně nám nedopadlo jednání s developerem . V Holešovicích je to mnohem lepší i dispozičně. Navíc jsme byli během dvou měsíců domluveni na podmínkách. Zároveň jsme trefili dobu, kdy potřebovali velkého nájemce. Tady vyhrály ty čtyřmetrové stropy a ten výhled. Jak jsme byli zvyklí na Letné na výhled do prostoru, tak to v Karlíně nebylo. Zato tady u přístavu je to vlastně ideální.   

Tipy C

Na Letné několik let visel Offlineblog. Přestěhoval se s vámi i do nových prostor?

Samozřejmě. Offlineblog už se připravuje a bude u nás nad recepcí. Vyvěšovat se to bude ale on-line.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).