Hlavní navigace

Max Schrems narazil už ve Vídni. Hromadná žaloba na Facebook končí

1. 7. 2015
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Isifa
Zemský soud ve Vídni se odmítl zabývat hromadnou žalobou prvních pětadvaceti tisíc lidí, včetně přibližně stovky nespokojených uživatelů z Česka.

Po třech měsících zkoumání zjistil vídeňský soud, že mu projednávání hromadné žaloby proti Facebooku z procedurálních důvodů nepřísluší. Uspěli tak právníci sociální sítě, kteří od začátku pravomoc rakouského soudu zpochybňovali a chtěli případnou kauzu přesunout do Irska. Autor celé iniciativy Max Schrems se chce odvolat do dvou týdnů s tím, že chce žalobu posunout výš. 

„Čekali jsme různé výsledky, ale tento nález soudu je zkrátka podivný. Naneštěstí se zdá, že soud chtěl přehodit horký brambor na soudy vyšší instance,“ tvrdí právník Wolfram Proksch v tiskovém prohlášení. Dále pak tvrdí, že jsou se Schremsem ochotni odvolávat se až k nejvyššímu soudu.

V celé kauze, ze které se možná stane horký brambor rakouského soudnictví, jde o osobní data. Schrems tvrdí, že Facebook uchovává i taková osobní data, o jejichž vymazání uživatelé požádali, a rovněž údaje o lidech, kteří se k sociální síti nikdy nepřipojili. Nelíbí se mu ani to, jak firma zachází s daty získanými prostřednictvím tlačítka Like. Zároveň tvrdí, že Facebook spolupracuje s NSA.

BRAND24

Do první vlny hromadné žaloby se mohlo připojit pětadvacet tisíc lidí z celé řady zemí. Odškodné, které Schrems pro své ovečky žádá, je stanoveno na 500 eur na hlavu. Přihlášek se ale sešlo mnohem víc. Podle tiskové zprávy má rakouský právník ještě v záloze dalších 60 tisíc zájemců, kteří se chtějí zapojit do případného druhého nebo třetího kola.

Případ kromě Vídně leží i na stole Evropského soudního dvora. Tam se dostal hned poté, co Schremsovu žádost o otevření případu nevyslyšely irské úřady. Rozhodnutí evropských soudců se očekává během příštího roku a v případě Schremsova úspěchu může mít především pro americké technologické firmy nepříjemné důsledky. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).