Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Medián Petra Koubského: Dojela do Záhřebu, nebo jen chtěla zabít Toma Cruise? od Baytik - ze v dnesnich mediich se cim dal tim...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 1. 2013 10:38

    Baytik

    ze v dnesnich mediich se cim dal tim min rozlisuje mezi nazorem a faktem, mezi zpravodajstvim a publicistikou. Fakta (=pravda) nepotrebuji zastance a odpurce, jsou to proste fakta. Hole oznamovaci vety. Zastanci a odpurci uz patri do skatulky Nazor. Vlak ve svedskem domku je fakt - duvod proc tam je uz je nazor. Zmeny klimatu jsou faktem (z principu), jejich priciny a predevsim zpusob jak je ovlivnit jsou nazorem.
    Ale to neni zadna novinka, vykladaci pravdy byli odjakziva - jenom jich posledni dobou rapidne pribylo ;-)

  • 16. 1. 2013 11:07

    MoB (neregistrovaný)

    Zašel bych ještě dál: zpravodajství (čisté) neexistuje, a pokud ještě někde přežívá, nikoho nezajímá. Protože fakta většinou nemají význam sama o sobě, ale jenom v kontextu, v propojení s jinými fakty. A tady už nastává jasná subjektivizace a relativizace: záleží s čím to kdo propojí a proč...
    Osobně jsem si zavedl rovnici "méně humorné a cool => více objektivní", ale dlouho jsem s tím nevystačil. Pak jsem nad tím mávl rukou a neřeším to :)
    Ze zpráv o dění v ČR nebo jinde si vybírám podle kontextu a toho, do sděluje (tj. který web server, noviny, televize) a podle toho všeho beru zprávu více nebo méně vážně.
    Na Velkou Pravdu ve zprávách už nečekám, spíš ji hledám v sobě, ale to je naprosto jiná kapitola.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).