Hlavní navigace

Megaconference IV -- svátek videokonferování

4. 12. 2002
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Jednou z nejzajímavějších aplikací, která se zrodila v lůně akademického experimentu Internet2, je projekt Megaconference. Tato "virtuální sešlost" je nejvýznamnější videokonferenční událostí, jakou lze na Internetu vůbec potkat a v minulém roce měla na dvě stě účastníků. Na příští týden je plánováno již čtvrté dějství.
Co si pod pojmem Megaconference představit? Jde o videokonferenční setkání několika účastníků na předem definované téma – letos je to „distance learning“. Díky použité videokonferenční technologii získávají prezentující okamžitou zpětnou vazbu. Pro ty, kteří netouží komentovat prezentaci či nemají patřičné vybavení, je tu možnost pasivní účasti přes proudované video (streaming).

Protože od prezentací je nutné si také čas od času oddechnout, o přestávkách je možné neformálně (veřejně) poklábosit s přednášejícím. Oblíbenou zábavou jsou také takzvané „roll calls“, kdy každý registrovaný uživatel má 30 sekund na představení své i organizace, kterou zastupuje, a má možnost vyjádřit se k čemukoliv.

Na projektu Megaconference je podle mého názoru nejhezčí, že nepoužívá žádných speciálních aplikací, žádných zvláštních protokolů a nevyžaduje žádnou dramatickou kapacitu (pravda v České republice, v době usilovného vyjednávání o vytáčeném připojení je kapacita 384 Kb/s lehkou utopií, nicméně ve světě jde o běžně dostupnou záležitost).

Uřídit stovky videkonferujících uživatelů je hodně náročné i v případě, že máte k dispozici nástroje pro správu systému. V případě protokolu H.323 taková nástroje fakticky chybí a i proto je jakákoliv akce, která má ambice provozu v lidsky heterogenním prostředí, dobrodružstvím. Nicméně největším globálním škodičstvím, které bylo v průběhu Megaconference zaznamenáno, je obrázek dehonestující hlavního organizátora, který byl promítán v průběhu přestávek minulý rok.

Co od Megaconference IV můžeme očekávat? Lidé, kteří se aktivně zajímají o oblast „distance learning“ (výuky na dálku), mohou čekat zajímavé obohacení svých znalostí. Ostatní mají šanci se podílet na rozhodně největší videokonferenci na světě, konané přes IP síť.

Problémem může být fakt, že letošní ročník se koná už 10. prosince tohoto roku a testování je na programu dnes. Přestože je registrace už uzavřena, je možné pokusit se vloudit například posláním e‑mailu autorovi článku. Pro připojení potřebujete H.323 hardwarovou videkonferenci, není možné používat softwarové klienty jako Netmeeting nebo CU SeeMe, a dostatečnou kapacitu připojení k Internetu – minimálně 384 Kb/s syme­tricky.

BRAND24

Příjem proudovaného videa je možný několika způsoby. Konference je obvykle vysílána oběma hlavními low-level technologiemi – Real Video, Windows Media (typicky pro šířky pásma 384 Kb/s a 512 Kb/s), MPEG-1 (1,5 Mb/s) proud obstarává CISCO IP/TV a pravděpodobně budou k dispozici i MPEG-2 proudy poskytované přes hardware zapůjčený společností VBrick. Podle všeho bude k dostupný i audio a video proud založený na tzv. mTools (vic, rat), nicméně pravděpodobně i v aktivním režimu.

Informace o nastavení lze najít zde. Pokud raději klikáte, je možné doklikat patřičné nastavení zde.

Připojíte se k Megaconferenci IV?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý konzultant v oblasti Internetu, telekomunikací, videa a komercionalizace technologických výsledků výzkumu a vývoje. Pohybuje se na rozhraní akademické vs. komerční sféry a internetové infrastruktury vs. přenosů videoobsahu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).