Hlavní navigace

Názor k článku Mezinárodní konektivita v Evropě od noname - Myslím, že se nedá paušalizovat. Vše se dá...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 25. 2. 2003 18:04

    noname (neregistrovaný)
    Myslím, že se nedá paušalizovat. Vše se dá dělat dobře a špatně. Můžete mít "dobrý monopol", který umí počítat a ví, že 10000x100 je více než 100*1000 (ba dokonce více, než 100*10000, kdy jsou sice větší náklady, zato máte o 9900 klientů víc, které mají plnější peněženky a nejsou na vás nasraní a tak jim můžete prodat i další služby/produkty).
    A stejně tak může být špatně provedená liberalizace, kdy si třeba stále trh rozdělily dvě tři firmy dle území a vždy v tom svém jsou čistě monopolní (či mají skryté cenové dohody), ačkoliv by se dle počtu operátorů dal očekávat drsný boj.
    Čína je typicky velmi špatný příklad - tam stále o tom, kdo smí a kdo nesmí na trh rozhoduje stát a stejně tak jej pak i ovlivňuje. Situaci v Indii neznám.
    Mimochodem je zajímavé, že trh s mezinárodní konektivitou v ČR je omezeně liberální, a koncový trh je monopolistický (resp. abych použil jejich terminologii tak by to bylo mezi monopolním a vznikajícím).
    Je vidět, že celý "výzkum" nemá pro koncového uživatele žádný smysl, protože třeba Řecko, které je v nejhorší kategorii má nejlevnější dial-up přístup k Internetu v celé Evropě.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).