Hlavní navigace

Názor k článku Michal Illich: IT vzdělání získáte praxí od J - Ano, VS muze mit smysl. Moje osobni zkusenost...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 24. 11. 2004 11:06

    J (neregistrovaný)
    Ano, VS muze mit smysl. Moje osobni zkusenost je ale opacna. Pokud jdu na VS, predpokladam (mylne) ze se zde budu venovat predevsim oboru ktery mne zajima, nikoli ze se budu muset predevsim v tzv "zakladni etape" ucit veci uplne mimo a navic veci ktere uz X let neplati, pripadne plati ale existuji daleko novejsi postupy. Navic s rizikem, ze se nakonec ani nedostanu ke studiu toho "sveho" oboru.
    Dalsi vec je, ze spouste vyucujicich se uspesne podari studentum studium naprosto znechutit. Ocekaval bych, ze zkousky budou o tom, zda si student umi poradit (= vcetne vyhledani potrebne informace), nikoli o tom, zda umi zpameti milion vztahu.
    Ovsem nejdokonalejsi jsou vyucujici, kteri vam tvrdi ze "ta definice je spatne", pricemz je doslova a do pismene opsana z jeho prednasky/script (po X predchozich pokusech o vlastni projev).
    Co je na tom nejsmutnejsi, ze ti dobri vyucujici s tim nemohou moc nadelat. Napriklad po navrhu osnov predmetu byla kompletne vyskrtnuta prakticka cast v laboratorich (kvuli pozadavkum na platy dozoru + vybaveni laboratori ... ), nacez navrhovatel predmet zrusil radsi uplne s tim, ze takto to nema smysl, ze to jim (studentum) muze dat naucit scipta nazpamet a vyjde to jeste levneji (neni treba ani tech prednasek).

    Studium se pak smrskne do ucasti na povine casti vyuky "laborky, cvika", "nadrceni" script 24h pred zkouskou a "vyplach mozku" po zkousce (aby bylo misto na dalsi scripta). Pokud se bezneho studenta zeptate na neco co mel pred 14ti dny u zkousky, z 90% netusi o co jde, protoze uz to vedet nepotrebuje.

    Pokud to nekoho zajima, zkusenost se tyka CVUT FEL. Jmenovat snad netreba, kto dam byl si jiste nejaka jmena sam dosadi.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).