Hlavní navigace

Microsoft je na dvě půlky?!

8. 6. 2000
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Po týdnech a měsících trvání sporu mezi americkým ministerstvem spravedlnosti a společností Microsoft v noci na dnešek konečně padl verdikt, podle kterého by skutečně mělo dojít k rozdělení Microsoftu na dvě společnosti. Celý spor začal kvůli Internet Exploreru, jeho vyústění je však mnohem širší.

Není možná od věci si připomenout, kvůli čemu vlastně celý spor vznikl. Na počátku nynějšího kolotoče stálo soupeření mezi Internet Explorerem z dílny Microsoftu a Netscape Navigatoru, tehdejší jasnou jedničkou na trhu internetových prohlížečů. Microsoft sice dlouhou dobu prosazoval vlastní síť Microsoft Network (MSN) a svět Internetu proto objevil poměrně pozdě, o to razantněji však začal dobývat zdánlivě ztracené pozice. Díky propojení MSIE s operačním systémem Windows – a upřímně řečeno i díky obrovskému programátorskému úsilí, věnovanému právě MSIE – se mu posléze podařilo zadupat podíl Netscape v prohlížečích do země.

Tento případ byl zřejmě hlavním impulsem, který přiměl ministerstvo spravedlnosti, které už aktivity Microsoftu dlouho předtím bedlivě sledovalo, k akci. Tou se stalo podání společné žaloby s řadou amerických států. O rozdělení se však zpočátku přímo nehovořilo: cílem mělo být omezení aktivit Microsoftu, které vedou k omezování hospodářské soutěže.

Soudce T.P.Jackson, který je v současnosti zřejmě nejznámějším právníkem ve světě IT, již dříve avizoval, že se mu rozdělení Microsoftu jeví jako vhodné řešení – v noci na dnešek pak vynesl své rozhodnutí. Podle něj by měl být Microsoft rozdělen na dvě části: zatímco jedna by měla vyvíjet pouze operační systémy, druhá by se měla věnovat aplikacím. Jedna z variant přitom počítala dokonce s rozdělením na tři části – podle ní by byly zvlášť kancelářské a internetové aplikace. Odborníci však poukazovali na to, že samotná internetová divize by se pravděpodobně nedokázala uplatnit.

Ani po dnešku však není vůbec nic jisté, je dokonce sporné, zda je něco jistějšího než včera před vynesením rozsudku. Microsoft se samozřejmě netají svým odhodláním se odvolat a vést svůj spor třeba až k Nejvyššímu soudu. Všeobecně se přitom očekává, že odvolací instance k němu bude o něco mírnější.

BRAND24

Celá procedura, kterou žaloba proti Microsoftu prošla a která ji ještě čeká, je poměrně komplikovaná. V nejbližší době se proto na Lupě chystáme zveřejnit článek právního experta, který se touto problematikou zabývá.

Marek Antoš

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).