Hlavní navigace

Microsoft Messenger „mává uživatelům na rozloučenou“

8. 4. 2013
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Microsoft začal odstavovat službu Messenger. Uživatele převádí na Skype, přestože ten dosud plně nepodporuje žádané videovzkazy. Navíc stále není jasno ohledně komunikace s uživateli Xboxu 360.

Microsoft plní dříve avizovaný plán. Dnes, tedy 8. dubna 2013, skutečně začal vyzývat zbývající uživatele své původní komunikační služby Messenger (dříve Windows Live Messenger, původně MSN Messenger) k definitivnímu přechodu na službu Skype, kterou koupil v roce 2011 za 8,5 miliardy dolarů.

Dlouho se spekulovalo, jestli Microsoft termín odstavení své původní komunikační služby, kterou spouštěl již v roce 1999 jako MSN Messenger, na poslední chvíli opět neodsune. Někteří uživatelé totiž vyjadřují nechuť přejít na Skype minimálně do doby, než nabídne zasílání videovzkazů pod MS Windows a bude jasně zodpovězena otázka spojení s uživateli herní konzole Xbox 360.

Původně se Microsoft Messenger měl s uživateli rozloučit již v půlce minulého měsíce, ovšem se značným předstihem byl avizován menší odklad právě na dnešek. Nový termín odchodu služby Messenger do důchodu již Microsoft dodržel navzdory negativním ohlasům některých jejích uživatelů.

Přechod na Skype byl uživatelům služby Messenger nabízen opakovaně již v minulých měsících v rámci e-mailových kampaní. To si ovšem ještě uživatelé mohli vybrat. Nyní je přechod na Skype nutnost, tedy pokud uživatelé služby Messenger chtějí udržet kontinuitu. Služba Microsoft Messenger ovšem definitivně nekončí ještě ani dnes. Nucené odstřižení uživatelů a nabídka přechodu na Skype bude probíhat průběžně až do konce dubna 2013. 

BRAND24

Aby si uživatelé mezi sebou udrželi kontakt, služby Skype a Messenger jsou od loňského podzimu dočasně plně kompatibilní pro textovou komunikaci a alespoň částečně pro videohovory. Messenger navíc definitivně neskončí ani s dubnem tohoto roku. I pak totiž bude Microsoft svou původní komunikační službu nadále provozovat pro čínské uživatele, protože Skype nemá v komunistické zemi zrovna na růžích ustláno.

Zejména od roku 2010, kdy tamní úřady vytáhly do boje proti údajně ilegálním VoIP službám, mezi něž Skype prý patří. Pro zbytek světa ovšem Microsoft Messenger přestává koncem dubna 2013 existovat. Vývoj oficiálního klienta pro tuto službu fakticky skončil již v roce 2011, kdy vyšla poslední významná aktualizace. Verze z loňského roku přinesla jen opravy chyb a blíže nespecifikované, leč deklarované optimalizace. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).