Hlavní navigace

Microsoft prý „Windows 8.1 with Bing“ poskytne zdarma výrobcům počítačů

7. 3. 2014
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Microsoft údajně výrobcům levných zařízení nabídne Windows 8.1 zdarma, když ponechají výchozím vyhledávačem zatím nepříliš úspěšný Bing. Několik much jednou ranou?

Microsoft zvyšuje snahu udržet pozice na levných počítačích a vydobýt si nové pozice na cenově dostupných tabletech. Dle neoficiálních informací hodlá výrobcům v rámci OEM kanálu poskytovat Windows 8.1 zdarma, takže výrobci by pro levná zařízení vůbec nemuseli nakupovat licence operačního systému, čímž by snížili výrobní náklady.

Konkrétně by Microsoft takto měl poskytovat základní edici Windows 8.1, která postrádá šifrovací funkce BitLocker a BitLocker To Go, nedisponuje plnou podporou vzdálené plochy, neumožňuje připojení k doméně a levný nákup aplikace Windows Media Center. To jsou běžná omezení základní edice Windows 8.1 oproti vyšší edici Windows 8.1 Pro.

Pro bezplatné poskytnutí Windows 8.1 si však údajně Microsoft stanoví podmínku, že výrobci ponechají v prohlížeči jako výchozí vyhledávač jeho Bing. Výrobci též nebudou smět instalovat do webového prohlížeče jakékoliv nástrojové lišty či podobné doplňky. Uživatelé si ovšem budou moci Internet Explorer přizpůsobit tak jako doposud.

Informace bohužel nelze ověřit, protože Microsoft se dlouhodobě k podmínkám poskytování licencí pro hardwarové výrobce nevyjadřuje. Šlo by ovšem o logický pokus zvýšit dosud neslavný tržní podíl vyhledávače Bing, který dle Net Applications činí necelých 6 %. Zároveň by Microsoft takto mohl podpořit tržní pozici Windows 8.1.

BRAND24

V segmentu levných počítačů zjevně jako vážnou konkurenci vnímá Chrome OS a jím vybavená zařízení, kterých postupně přibývá. Nasvědčují tomu i videa, kde se Microsoft křečovitě snaží vtipně poukazovat na nedostatky Chrome OS. Konkurencí na herních počítačích by zase mohl být Steam OS. Navíc průnik na tablety se Microsoftu stále nedaří.

Zdroj: Windows 8.1 with Bing: Designed for low-cost devices, locks OEMs into Bing service

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).