Hlavní navigace

Microsoft se chválí: úspěšně zasahujeme proti prodejcům nelegálního softwaru

15. 5. 2009
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Český Microsoft se neváhal pochválit, jak se mu daří bojovat s prodejci pirátských verzí jeho softwaru. V současné době Microsoft aktivně vede trestní řízení v téměř 90 případech nelegálního kopírování nebo šíření softwaru. Jenom za posledních 9 měsíců došlo k 20 policejním prohlídkám bytových či nebytových prostor, 8 mimosoudním vyrovnáním a rozsudek či trestní příkaz byl vydán v rámci 10 soudních řízení píše se v tiskové zprávě. Každopádně prodejci pirátského softwaru, kteří velmi často svůj…

Český Microsoft se neváhal pochválit, jak se mu daří bojovat s prodejci pirátských verzí jeho softwaru. V současné době Microsoft aktivně vede trestní řízení v téměř 90 případech nelegálního kopírování nebo šíření softwaru. Jenom za posledních 9 měsíců došlo k 20 policejním prohlídkám bytových či nebytových prostor, 8 mimosoudním vyrovnáním a rozsudek či trestní příkaz byl vydán v rámci 10 soudních řízení píše se v tiskové zprávě. Každopádně prodejci pirátského softwaru, kteří velmi často svůj sortiment vydávají za legální a nechají si za něj dobře zaplatit, jsou reálný problém.

Microsoft to dokladuje na příkladu jedné základní školy z Pardubického kraje. Vedení školy až při interním auditu zjistilo, že jí prodejce dodal spolu s novými počítači i nelegální kopie softwaru. V průběhu policejního šetření pak prý bylo objeveno dalších osm podvedených zákazníků, z toho tři školy. Dotyčný prodejce byl pardubickým okresním soudem odsouzen k podmíněnému desetiměsíčnímu trestu a pokutě ve výši 60 tisíc korun. Zajímavé ovšem je, že ve všech Microsoftem vzpomínaných případech padly pouze podmínečné tresty v řádku měsíců.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).