Hlavní navigace

Microsoft spustil českou verzi portálu MSN

12. 11. 2001
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Licence UMTS se budou dražit koncem měsíce ˙ CZ.NIC zveřejnil pravidla registrace domén ˙ ADSL se bude nabízet v polovině příštího roku ˙ gTLD .biz byla konečně uvedena do provozu ˙ Harry Potter je zkouškou synergie AOL Time Warner ˙ Nad dohodou U.S. vs. MS stále visí otazníky

Licence UMTS se budou dražit koncem měsíce

Licence na provoz mobilní sítě třetí generace UMTS [Universal Mobile Telecommunications System] se budou dražit. Rozhodl o tom Český telekomunikační úřad [dále jen ČTÚ] poté, co je tři tuzemští operátoři odmítli koupit v prvním kole výběrového řízení za pevně stanovenou sumu 6,7 miliardy korun. Aukce se uskuteční koncem listopadu a bude jednokolová. Licence získají ti uchazeči, kteří předloží nejvyšší nabídky. Minimální vyvolávací cenu zatím ČTÚ tají. Zveřejní ji až tři dny před dražbou. Jeho zástupce také nechtějí upřesnit, kolik mají zahraničních zájemců o licenci UMTS. /MF DNES/

Internet ke komunikaci s veřejnou správou používá v České republice 17 % populace starší 18 let (TNS)

CZ.NIC zveřejnil pravidla registrace domén

Sdružení CZ.NIC oficiálně zveřejnilo nová Pravidla registrace doménových jmen a Pravidla komunikace. Oba dokumenty vstupují v platnost 1. března 2002 a jsou od konce minulého týdne dostupné na internetových stránkách sdružení. Hlavními změnami je změna v pořadí činností registrace doménového jména (lhůta zaplacení je včetně dvou upomínek zkrácena na 39 dnů), budou zavedeny registrace domén prostřednictvím speciální žádosti a ruší se některá zakázaná doménová jména (ccTLD – tj. Country Code Top-Level Domain, gTLD – tj. generic Top-Level Domain).

V celém světě je 10 milionů uživatelů služeb xDSL, což představuje meziroční nárůst 354 % (Point Topic)

ADSL se bude nabízet v polovině příštího roku

Společnost Alcatel zvítězila ve výběrovém řízení Českého Telecomu na dodávku technologie ADSL, která umožní zrychlení přístupu na Internet přes telefonní linku. Službu chce firma komerčně nabídnout ve druhém čtvrtletí 2002 ve třech největších městech. Uvedl to mluvčí Telecomu (…). „Alcatel dodal podstatnou část technologie pro českou telefonní síť a navíc si na světovém ADSL (…) trhu udržuje vedoucí pozici,“ uvedl viceprezident Telecomu pro sítě Petr Slováček. Alcatel dodává ADSL systémy 28 operátorům v 19 státech a zaujímá v tomto odvětví na trhu celosvětově první místo. /ČTK/

Vysokoškolsky vzdělaní lidé mají přístup k Internetu ze 79 %, s maturitou z 55 % a se základním vzděláním ze 24 % (STEM)

Microsoft spustil českou verzi portálu MSN

Společnost Microsoft spustila českou verzi portálu MSN. Její obsah pouze potvrzuje předchozí prohlášení Microsoftu, že nehodlá konkurovat zavedeným českým projektům (Atlas, Centrum, Seznam) – Microsoft poskytl původní design portálu MSN.com a platformu pro programu MSN Messenger a zbytek obsahu je tvořen zpravodajstvím iDNES, katalogem českého Internetu iDNES, kulturním servisem iDNES atd. Vzhled portálu je dokladem skutečnosti naznačené v článku „Microsoft zřejmě odejde z MSN.Atlas“, tj. že rozchod Atlasu a Microsoftu se neudál z vůle jeho českého zastoupení.

V roce 2005 má být k Internetu připojeno 35 milionů evropských domácností, tj. přibližně 22 % (BWCS)

gTLD .biz byla konečně uvedena do provozu

7. listopadu byla uvedena do provozu gTLD .biz, jedna ze sedmi nově schválených gTLD (zatím je ovšem v provozu pouze .info). Oproti původnímu časovému harmonogramu došlo k několika neplánovaným odkladům, které byly v převážné míře způsobeny soudním sporem, v průběhu kterého byl NeuLevel – správce gTLD .biz  – obviněn z provozování nelegální loterie, protože měl v úmyslu rozdělit doménová jména, o něž byl více než jeden zájemce, prostřednictvím losování (viz Strasti s novým gTLD .info a .biz). Jednalo se přibližně o 53.000 domén.

Pouze 14 % uživatelů Internetu v České republice považuje on-line komunikaci za bezpečnou (TNS)

Harry Potter je zkouškou synergie AOL TW

AOL Time Warner sice nevlastní práva na knihu Harry Potter and the Philosopher's Sto­ne, náleží jí však všechny ostatní licence. Snímek byl natočen ve studiu Warner Bros., soundtrack se nahrával v Atlantic Records (label Warner Music) a počátkem tohoto týdne vyšly recenze v časopisech Entartainment Weekly a Time – oba rovněž patří stejné firmě. Na internetových stránkách AOL běží reklama, hrají se hry a probíhají soutěže. Předpokládá se, že film vydělá 250 – 300 milionů dolarů (tj. bude patřit mezi deset nejúspěšnějších snímků všech dob) – AOL Time Warner tak může smést ze stolu otazníky ohledně vzájemného sloučení.

Američané a Evropané prohrají ročně v online kasínech šest miliard dolarů (Datamonitor)

Nad dohodou U.S. vs. MS stále visí otazníky

Z připravovaného mimosoudního urovnání sporu U.S. vs. Microsoft ční nedostatky na všechny strany. Dohoda má omezit postavení Microsoftu a posílit konkurenci dvěma hlavními způsoby: Prvním je umožnit výrobcům osobních počítačů ukrýt „middleware“ (tj. kupříkladu internetový prohlížeč apod.) Microsoftu a instalovat konkurenční programy. Druhým je nucení Microsoftu, aby konkurenčním výrobcům softwaru zpřístupnil specifikace, podle nichž middleware komunikuje s operačním systémem – ti totiž v současné době nemohou nabídnout produkty, které by funkčností konkurovaly produktům Microsoftu.

BRAND24

Na pohled se zdá být vše v pořádku, ale ďábel je ukryt v detailech. Výrobci osobních počítačů sice mohou ukrýt middleware Microsoftu, ale na druhou stranu nesmějí vyjmout programový kód, který umožňuje software reaktivovat. Součástí dohody je následně podmínka, že po dvou týdnech od prvního spuštění operačního systému bude uživatel na možnost reaktivace dotázán. Zpřístupnění specifikací také skýtá omezení – Microsoft je může ponechat v tajnosti, nejsou-li jejich produkty distribuovány samostatně, nemají-li obchodní známku a rovněž pokud zájemce neosvědčí obchodní zájmy (kupříkladu programátoři open-source).

Na počátku října mělo k Internetu v České republice přístup 47 % ekonomicky aktivních obyvatel (STEM)

readme.txt shrnuje dění v České republice i ve světě pro oblast Internetu, telekomunikací a infromačních technologií z vážné i nevážné stránky. Stává se tak jakousi kronikou Internetu, která čtenáři umožňuje získat přehled o proběhnuvších událostech.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).