Hlavní navigace

Microsoft ukázal první rozšíření pro MS Edge i vylepšení Windows Maps

18. 3. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Microsoft
Nemožnost používat rozšíření je zatím jednou z největších slabin prohlížeče od Microsoftu. První ukázka, jak budou fungovat, je už ale na světě.

Zatím jsou jen tři a nainstalovat si je mohou jen uživatelé zapojení do programu Windows Insider, ve kterém Microsoft testuje nové funkce. Plnou podporu rozšíření slibuje firma uvést někdy v průběhu letošního roku (další novinky se prý dozvíme v průběhu Microsoft Edge Web Summitu, který proběhne 4. dubna).

Testovací rozšíření v MS Edge jsou součástí nové testovací verze Windows 10 (Windows 10 Insider Preview Build 14291). Rozšíření do prohlížeče se zatím musí instalovat ručně – Microsoft ale slibuje, že v ostré verzi budou k dispozici přes Windows Store.


Autor: Microsoft

Testeři si tak zatím mohou v Edgi vyzkoušet Microsoft Translator – překladač stránek z cizích jazyků (včetně češtiny), Mouse Gestures – přináší do prohlížeče podporu ovládání pohybem myši (uživatel podrží pravé tlačítko myši a tažením kurzoru může například zavírat otevřené karty a podobně) a Reddit Enhancement Suite – rozšíření, které vylepšuje procházení diskusí na serveru Reddit. 

Testovací build Windows 10 přináší do Edge i další novinky – například možnost připnout kartu (Pin Tab). Tuto funkci umí většina prohlížečů – připnuté karty se zobrazují vždy na začátku řádku s kartami, zobrazují jen favikonu stránky a nemají křížek pro zavření, aby si je uživatel nemohl zavřít omylem. A hlavně: pokud je máte připnuté ve chvíli, kdy browser zavřete, při novém spuštění se vám otevřou automaticky.

BRAND24

Update přináší také vylepšení aplikace Windows Maps. Nově umí například zobrazovat výsledky více hledání na jedné mapě a přináší také změny v rozhraní navigace a větší zapojení hlasové asistentky Cortana, která teď umí předčítat navigační pokyny.

Vylepšení map je pro Microsoft hodně důležité – na konci března totiž ve Windows 10 skončí populární mapová aplikace HERE.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).