Hlavní navigace

Microsoft uvedl vlastní tablet s Windows 8, Surface

19. 6. 2012
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Několik let zpoždění a mírně matoucí jméno Surface, to jsou základní charakteristiky nového tabletu, který Microsoft v pondělí představil. Microsoft Surface používá název dříve využívaný pro  poněkud větší zařízení, přejmenované již dříve na Microsoft PixelSense (a známé též jako Samsung SUR40). Tak jako tak, první tablet vybavený Windows 8 vypadá velmi dobře a výrazně se liší od konkurence. Vzhledem ale i provedením – součástí tabletu je „stojánek“ a klávesnice, oboje ve formě krytu.

Několik let zpoždění a mírně matoucí jméno Surface, to jsou základní charakteristiky nového tabletu, který Microsoft v pondělí představil. Microsoft Surface používá název dříve využívaný pro  poněkud větší zařízení, přejmenované již dříve na Microsoft PixelSense (a známé též jako Samsung SUR40). Tak jako tak, první tablet vybavený Windows 8 vypadá velmi dobře a výrazně se liší od konkurence. Vzhledem ale i provedením – součástí tabletu je „stojánek“ a klávesnice, oboje ve formě krytu.

Microsoft Surface přichází ve dvou verzích, Windows RT (32GB, 64GB) a Windows 8 Pro (64GB a 128GB a osazený samozřejmě čipy od Intelu). Zajímavé je i to, že Microsoft k tabletu bude dodávat i pero, přichycené magneticky (bude součástí Pro verze).

Základní údaje

BRAND24

  • 9.33mm tloušťka (13.5mm u Pro modelu)
  • 0.68kg váhy (0.86 kg Pro model)
  • 2× USB
  • 10.6" HD displaj s ClearType, 16:9
  • 2× kamera (čelní Lifecam s 22 stupňovým náklonem)
  • Stereo reproduktory, dualní mikrofon
  • Kryt je tlustý 3mm a funguje jako klávesnice, dodáván bude v tenké (Type Cover) a tlustší podobě (Touch Cover s vystouplými klávesami)
  • Kovový „VaporMG“ plášť – velmi tenký, ale zároveň velmi pevný

Microsoft Surface je pochopitelnou snahou konkurovat iPadu a dalším tabletům (s Androidem), ale pokouší se jít poněkud dál. Surface můžete brát i jako pokus o reakci na vzrůstající popularitu ultrabooků.

Jedna věc bohužel na oznámení nového tabletu dopadla klasicky. Microsoft Surface si koupit nemůžete, přiložené obrázky jsou pouze počítačové generované. A co se očekávané ceny týče? Microsoft to komentoval slovy, že bude oznámena až bude známo, kdy bude uveden na trh. A bude porovnatelná s dalšími ARM tablety a ultrabooky od Intelu. Což by v praxi mohlo znamenat 500 USD pro Windows RT verzi a až přes 1000 USD pro Pro verzi. S ohledem na Windows 8 ale neočekávejte Microsoft Surface dříve, než na podzim tohoto roku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).