Hlavní navigace

Microsoft uživatelům OneDrive navyšuje kapacitu až na 1 TB a mění nabídku

18. 7. 2014
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Základní kapacita úložiště OneDrive se konečně v praxi navyšuje ze 7 GB na 15 GB. Předplatitelé Office 365 získají dokonce 1 TB. Microsoft rovněž přepracoval nabídku pronájmu kapacity.

Bezmála měsíc po původním oficiálním oznámení společnost Microsoft navyšuje uživatelům kapacitu cloudového úložiště OneDrive. Nejde o jedinou změnu, ale postupně. Základní kapacita poskytovaná zdarma se zvyšuje z 7 GB na 15 GB. OneDrive tak srovnává krok se službami Google DriveCopy.com.

Předplatitelé Office 365 Home a Office 365 Personal mají nově pro své soubory k dispozici rovný 1 TB. Dosud přitom abonenti Office 365 pro domácnosti a jednotlivce získali navíc jen 20 GB k bezplatné anebo pronajaté kapacitě. Microsoft tak výrazně zatraktivnil své balíčky kombinující software a služby za předplatné.

Nižší roční náklady i při měsíční fakturaci

V rámci služby OneDrive nyní nově Microsoft sáhl ke zrušení roční fakturace. Stejně jako Google nyní nabízí pouze měsíční fakturaci. Měsíční poplatky zavedené teprve letos na jaře v původní výši byly nebývale nevýhodné, ale nyní šla cena výrazně dolů. Redmondští si měsíčně účtují 46 Kč za 100 GB a 92 Kč za 200 GB.

OneDrive nabízí každému zdarma 15 GB.

Měsíční fakturace umožňuje zákazníkům větší flexibilitu, která by pro cloud měla být charakteristickou. Na druhou stranu služby, které nabízí měsíční i roční fakturaci, obvykle vyjdou výrazně levněji při platbě na rok dopředu. Dosud to platilo také o úložišti OneDrive. Jak nyní Microsoft zamíchal s cenami?

Původní roční poplatek za navýšení kapacity o 100 GB činil 960 Kč. Nově zákazníci za 100 GB během roku zaplatí celkem jen 552 Kč (12×46 Kč), takže lze ušetřit 408 Kč. V případě 200 GB pak lze ušetřit 816 Kč. Dříve si Microsoft ročně účtoval 1920 Kč, kdežto nyní cena za dvanáct měsíců činí v součtu 1104 Kč (12×92 Kč).

BRAND24

Konec sčítání pronajaté a základní kapacity

Ne všechny změny jsou však k lepšímu. Microsoft změnil model pronájmu kapacity, kdy se sice přizpůsobil zbytku trhu, ale v neprospěch zákazníků. Nyní už se pronajatá kapacita nesčítá se základní kapacitou poskytnutou zdarma. Kdo si dnes pronajme např. 100 GB, získá úložiště s konečnou kapacitou 100 GB.

OneDrive již nesčítá pronajatou a bezplatnou kapacitu.

Dříve by se pronajatých 100 GB přičetlo k základní kapacitě. Ta dnes činí 15 GB, takže rozdíl např. mezi 100 GB a 115 GB není nezanedbatelný. Předplatitelům Office 365 Home a Office 365 Personal se také kapacita zvedá na 1 TB, nikoliv o 1 TB. Dříve získali 20 GB jako extra prostor k základní bezplatné kapacitě.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).