Hlavní navigace

Microsoft vyhrál a nemusí dávat úřadům přístup k serverům v cizině

15. 7. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Může to být precedent v případě cloudového byznysu. Americká vláda si prostě nemůže sáhnout na data, která jsou umístěná v jiné zemi.

Americká vláda ostrouhala. Soud rozhodl o tom, že soukromí je důležitější. Celý případ vznikl, když americké ministerstvo spravedlnosti chtělo v rámci vyšetřování drogové kauzy po Microsoftu přístup na server v Irsku. To ale neklapne.

Ministerstvo s rozhodnutím soudu nesouhlasí, podle zprávy BBC by se mohl celý případ posunout k americkému nejvyššímu soudu. 

Microsoft každopádně rozsudek vítá. „Teď je jasné, že americká vláda nemůže využívat své pravomoci k prohledávání e-mailů lidí v zahraničí,“ tvrdí šéf právníků Microsoftu Brad Smith. „Naopak to říká lidem, že mohou věřit technologii v cloudu,“ dodává. 

Microsoft si tak připsal do skóre souboje Silicon Valley versus vláda další bod. Trnem v oku IT firmám je především třicet let starý zákon o soukromí a elektronických komunikacích. 

BRAND24

Ten slouží vládě podle Microsoftu ke stále většímu tlaku na vyšetřování vůči stranám, které uchovávají data v takzvaných cloudech. Jen za poslední rok a půl dostala firma na základě této normy 5624 nařízení. Z toho přibližně polovina případů musela zůstat v tajnosti. 

Microsoft i Apple se ale s vládou handrkují dlouhodobě. Už loni se Apple dostal s ministerstvem spravedlnosti do sporu o obsah textových zpráv uživatelů iPhonů, které vyšetřovatelé chtěli v rámci vyšetřování případu týkajícího se obchodování se zbraněmi a drogami. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).