Hlavní navigace

Mikroplatby off, DirectPay off-shore

5. 2. 2003
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Nůž na krk provozovatelům mikroplatebních systémů dal zákon o platebním styku, který vešel v platnost 1. ledna. I Like Q definitivně končí, Monetka se usilovně pokouší dohodnout výjimku. Stranou celého dění zůstával DirectPay, který však 31. ledna převzala Standard Hellier Bank. Regulérní akvizice, či off-shore finta?

„Na rozhodnutí České národní banky (ČNB) o povolení provozování systému i bez bankovní licence stále čekají provozovatelé mikroplatebních systémů I Like Q, Monetka a DirectPay,“ píše se ve zprávě ČIA z 3. února. Ta se věnuje budoucnosti mikroplatebních systémů na českém Internetu poté, co 1. ledna vstoupil v platnost zákon č. 124/2002 o převodech peněžních prostředků, elektronických platebních prostředcích a platebních systémech alias zákon o platebním styku – ten mikroplatební systémy přiměl počátkem roku zastavit činnost, protože jím stanovené podmínky jsou pro všechny zúčastněné subjekty nesplnitelné. Zpráva ČIA je však pozoruhodná zejména tím, že vyjma několika nepřesností obsahuje i jednu nepravdu: DirectPay již nečeká.

Nejprve krátce k zákonu samotnému: počínaje 1. lednem podléhá provoz mikroplatebních systémů předchozímu souhlasu ČNB, která jej vydává na základě žádosti ve správním řízení. Avšak i po jejím kladném vyřízení musí provozovatelé mikroplatebních systémů dodržovat několik pravidel, z nichž první říká: „Elektronický peněžní prostředek vydaný držiteli uchovává elektronické peníze v hodnotě nejvýše 4.500 korun a současně celková částka závazků vydavatele (.) nepřesáhne v žádném okamžiku částku 150.000.000 korun.“ Jedinou cestou, jak se tomuto opatření vyhnout, je žádost o vydání bankovní licence, mám však jisté pochybnosti o schopnostech zúčastněných subjektů nashromáždit částku půl miliardy korun.

I Like Q kvůli zákonu ukončí provoz k 23. únoru. Předseda představenstva společnosti Villusion, provozovatele I Like Q, Nikola Rafaj říká, že Villusion má rozjednán odprodej I Like Q blíže nespecifikovanému bankovnímu domu za blíže neurčenou osmimístnou cifru. Důvodem jsou podmínky stanovené zákonem. Mikroplatby se zkrátka na českém Internetu neprosadily a „makroplatby“ jsou s limitem 4.500 korun nepředstavitelné. Bankovní dům pak I Like Q napojí na ostatní finanční služby a bude jej používat jako „marketingový nástroj“. Villusion by ve vztahu k bance figuroval jako technický správce. Pro tyto potřeby však bude nutno mikroplatební systém spustit na jiných principech a pod jiným názvem. Proto jeho uživatelé dostali nyní výpověď.

Jinou cestu zvolila Monetka společnosti Computer Press. Její manažer Dalibor Kaláb ve zprávě ČIA uvádí: „Žádost jsme mohli podat až po 1. lednu, kdy vstoupil v účinnost nový zákon o platebním styku. Rozhodnutí očekáváme v průběhu února nebo března.“ Podle dostupných informací však bude Monetka postupovat odlišně. Zákon totiž počítá s výjimkou v případě, že: „Elektronické peněžní prostředky jsou přijímány pouze omezeným počtem poskytovatelů služeb, kteří jsou ve vztahu k vydavateli osobou ovládanou, osobou ovládající nebo osobou ovládanou stejnou osobou jako vydavatel (.),“ přičemž Computer Press patrně plánuje omezit provoz Monetky na dceřinnou firmu InternetShops, jejíž stín stejně nikdy nepřekročila.

Těmto snahám se zcela vymyká DirectPay, kterého ČIA neprávem pasovala na čekatele. Jeho provozovatelé Computer MCL Brno a Internet Billboard totiž 31. ledna vydali tiskovou zprávu, že: „Úspěšně ukončili jednání o převzetí systému mezinárodní privátní bankou Standard Hellier Bank (SHB). Byl tak splněn základní požadavek pro další provoz systému v podmínkách nové zákonné úpravy.“ SHB si od akvizice slibuje především: „Převzetí sofistikovaného platebního systému a klientské základny, kterou chce i nadále velice progresivně rozvíjet v mezinárodním měřítku. (.) klademe za cíl dosáhnutí nejméně 5.000 platebních míst a více jak jednoho milionu aktivních uživatelů.“

Proč si SHB vybrala právě DirectPay, ví patrně pouze čert a generální ředitel Computer MCL Brno Jan Janča, který mi to ovšem nechtěl říci s ohledem na obchodní tajemství. Soukromě se domnívám, že je to jednoduše způsob, jak obejít působnost nového zákona. Čeho si na SHB všimnete na první pohled, je bankovní licence v Černé Hoře (Montenegro), což je ráj off-shore bankovních licencí. Druhou zajímavostí je skutečnost, že internetové stránky SHB jsou umístěny u českého poskytovatele připojení (Casablanca) a jako designér je uvedena česká společnost (e-one.cz – nenamáhejte se, doména je prázdná a shodou okolností patří Pavlu Šimonovi, doménovému spekulantu). Dále se zmiňuje česká pobočka, ale ČNB žádnou neregistruje.

Celý princip je založen na skutečnosti, že je-li provozovatelem mikroplatebního systému zahraniční banka, nepodléhá tento české jurisdikci. Pro jeho účastníky platí pouze ohlašovací povinnost ČNB jako při založení zahraničního účtu. Computer MCL bude nadále působit pouze coby technologický partner. Sám sobě si však musím položit otázku, co by mě mělo vést k používání mikroplatebního systému v okamžiku, kdy budu muset vyrazit do ČNB a překousnout komplikace se zahraničním účtem, nehledě na to, že na vysokých bankovních poplatcích patrně prodělám kalhoty, přičemž právě tyto vysoké bankovní poplatky se neslučují s představou mikroplatby.

Na SHB je však zajímavých více věcí. Automatická reakce na mnou odeslaný email s dotazem byla podepsána jejím ředitelem Miloslavem Votavou (v bankách běžná praxe). Prohledáváním českého Internetu pak zjistíte, že jistý Miloslav Votava vydává server Offshorenews.cz a vyjma knihy Jak založit a řídit mezinárodní offshore banku jsou zde k nalezení i zprávy o SHB z jeho vlastního pera obsahující věty jako: „I přestože Standard Hellier Bank tají cenovou politiku, nám se podařilo zjistit, že.“ a spoustu pravopisných chyb. Není bez zajímavosti, že SHB je zde líčena jako specialista na internetové loterie, webová kasina, sázkové hry a stránky pro dospělé. Tedy typický ústav, jemuž svěříte peníze.

Podrobnějším zkoumáním výpisu Google pak patrně shledáte, že nejsme sami, kdo si láme hlavu nad SHB, její stoletou podnikatelskou tradicí a vůbec řadou dalších informací uvedených v tiskové zprávě DirectPay. Pro českého uživatele však z celé této záležitosti vyvstává zajímavý problém – má-li banka sídlo v Černé Hoře, jak budu v případě platební neschopnosti DirectPay dolovat z off-shore ústavu vložené prostředky? Tím vzniká i otázka, která by si patrně zasloužila vlastní článek: má provozovatel služby či stránky podléhat jurisdikci v zemi, kam je jeho stránka či služba evidentně směřována (jako je tomu v některých evropských zemích) či nikoli? Na okraj pouze dodávám, že DirectPay má mít údajně servery v Praze, což věci dává další zajímavý právní rozměr.


Pro zajímavost přikládám email, který mi již po uzávěrce dorazil jako odpověď na dotaz zaslaný na adresu press@directpay.cz (Rad bych se zeptal, proc si SHB mezi mikroplatebnimi systemy v CR vybrala prave DirectPay?) z 193.85.28.7:

Vazeny pane Zeman,

dekuji za vas e-mail a zajem o informace o akvizici projektu DirectPay.cz. Predem me zpravy prijmete omluvu za pozdni odpoved, ktera byla zpusobena prekladem vasi zadosti a nasledne prekladem meho textu do ceskeho jazyka.

Od druhe poloviny roku 2002 jsme monitorovali vsechny platebni systemy v CR, jako napriklad ILikeQ, Monetka.cz a DirectPay.cz

Pocatkem roku 2003 zapocalo velice konstruktivni jednani o akvizici projektu Directpay.cz a nasledne jeho koupe nasi bankou, ktera z daneho systemu bude postupne v naslednych cca 3–4 mesicich vybudovavat globalni platebni system, ktery by mel konkurovat platebnim terminalum typu e-gold.com nebo PayPal.com. Z duvodu, ze prostup managementu DirectPay.cz byl skutecne velice profesionalni a konstruktivni, doslo signaci smlouvy a prevzeti projektu nasi bankou, ktera jej bude provozovat z Montenegra jako mezinarodni platebni system.

Nasim zajmem je zachovat a prevzit i dalsi platebni system ktery jeste v CR existuje a opet z nej udelat globalni microplatebni system, nebot pouze ze zdroju CR neni tento projekt ziskuschopny. Z duvodu, ze tato vec je predmetem obchodniho jednani a obchodniho tajemstvi, nemohu vam v stavajici době zdelit, zdali se jedna o system Monetka.cz nebo ILikeQ.

Pokud tedy mohu vec shrnout, DirectPay.cz nas zajimal jako globalni platebni system pro zuctovani platebnich karet o eCommerce plateb, druhy system o ktery mame zajem, chceme vyuzit jako globalni migroplatebni system se stejnou filozofiji tak jak byl dosavadne pouzivan stim, ze dana akvizice je predmetem jednani.

Bude mi potesenim vam poskytnout dalsi pozadovane informace, nebo vas pozvat na nase naklady do sidla spolecnosti, divize eCommerce sluzeb do Johannesburgu, kde vas muzeme seznamit s filozofii nasich sluzeb a zameru.

BRAND24

V ucte

Nicolas Bergstein
tiskove oddeleni
Standard Hellier Bank

Svěříte DirectPay své peníze?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).