Hlavní navigace

Milan Svátek (CA Technologies): Česko je mainframová velmoc

24. 6. 2016
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: Jan Sedlák
Viceprezident CA Technologies Milan Svátek v rozhovoru o tom, proč CA investuje do rozšiřování vývoje v Česku a proč mainframe stále žije.

V Praze se budou shánět další vývojáři. CA Technologies má sice už dnes v Česku jedno ze svých největších vývojových center. Letos ho chce ještě rozšířit o dalších 140 lidí. Sehnat je ale nebude v současné situaci na trhu práce moc lehké. 

Viceprezident firmy Milan Svátek v rozhovoru pro Lupu vysvětluje, proč je Česko mainframová velmoc, proč zde CA dále investuje a jakou vidí pro tuto technologii budoucnost.

Jaké je postavení české vývojové pobočky CA v rámci celé společnosti?

Co se týče mainframových produktů, jsme největší centrum mimo Ameriku. Teď probíhá konsolidace, takže se blížíme k tomu, že budeme jedno z vůbec největších center. Už dnes jsme se Státy srovnatelní. Důležití jsme i z toho hlediska, že v Praze už dávno nemáme „jen“ to kódování a testování, ale pokrýváme i role UX designů, produktového managementu a tak dále. V CA hrajeme docela důležitou roli.

Vaše nábory lidí jsou poměrně rychlé, teď se rozběhla vlna přijímání dalších 140 zaměstnanců, jak stíháte integraci?

Pracujeme s enterprise technologiemi a ne mnoho lidí má jejich dobrou znalost. Velká část toho, co děláme, je vzdělávání. Musíme lidi s technologiemi naučit, seznámit je s tím vším a musíme mít dobrý systém mentorů. Tohle nám funguje dobře a jsme schopni najímat lidi rychle.

Kde berete zajímavé lidi? Třeba na vysokých školách se o mainframech povídá spíše v hodinách historie.

Máte pravdu, že mainstream to není. Studenti si skutečně často myslí, že mainframe je nějaká historie, takže nepočítají s tím, že by se s touto technologií setkali v praxi. O mainframech se ani moc nepíše. Pak jsou studenti o to více překvapení, když vidí, jakou důležitou roli mainframy v dnešním světě hrají. Nicméně na některých školách přece jenom nějaká spolupráce probíhá, děláme třeba s ČVUT, konkrétně s Fakultou jaderného a fyzikálního inženýrství. Tam školí základy mainframů a máme pár kandidátů, kteří přijdou, něco vědí a rychle zapadnou.

Viceprezident CA Technologies Milan Svátek.
Autor: Jan Sedlák

Viceprezident CA Technologies Milan Svátek.

Každopádně i tak je zřejmě nutný nějaký delší proces školení nových lidí.

Mainframe je dost komplexní technologie a nějakou dobu to skutečně trvá. Jde o měsíce. Lidé, které nabíráme, často nejsou úplně efektivní od doby, kdy je přijmeme, musíme do nich investovat. Ale stále se dá najít dost studentů a lidí, kteří jsou na dost vysoké úrovni na možnosti škol a podobně.

Na kterých projektech se v Praze dělá?

Je to celá škála. Velká část portfolia je něco, čemu říkáme DevOps, nebo application development. Je to vývoj produktů, které mají podporovat naše zákazníky v tom, aby byli schopní vyvíjet, ladit, optimalizovat aplikace, jež podle jejich rozhodnutí mají běžet na mainframech. S tím jsou spojeny věci, které se týkají kompilátorů, testovacích nástrojů, věci, které pomáhají s testováním, výkonem. Tohle všechno se rozvíjí v Praze a postupně přibíráme nové produkty. Není to jenom čistě vývoj nových funkcí. Do naší činnosti spadá i podpora produktů, řešení problémů, podpora implementací, služby a podobně.

Proč jste dostali důvěru pro další rozšiřování?

Vždy se posuzuje několik věcí – kvalita lidí, jejich dostatek, jak moc z firmy odchází, také se řeší náklady. A v Praze na tom v mnoha ohledech nejsme vůbec špatně, i v porovnání s Indií či Spojenými státy. V oblasti mainframů platí, že komunita lidí, kteří rozumí mainframům, není příliš velká. A my tady v Evropě a České republice jsme tu komunitu vytvořili dost velkou. Komunita u nás je v porovnání s dalšími zeměmi rozšířená.

Kolik tedy odhadujete, že je v Česku lidí?

Já bych řekl, že jsme na tisícovce lidí, kteří se kolem mainframů v jakýchkoliv funkcích nějak pohybují. Tolik lidí k celkovému počtu vývojářů jinde moc nenajdete. Takže prostě není moc velký důvod dávat podobný vývoj, který v Česku děláme, někam jinam, třeba do Indie.

A tato dobrá situace je daná nějakým historickým smysluplným investováním, nebo čím?

Myslím si, že se z Česka stává mainframová velmoc. A odehrává se to docela tiše bez toho, aniž by se o tom nějak psalo a podobně. V Česku máme nějaké historické kořeny, ale to je jenom část úspěchu. Zásluhu na tom má, že firmy do rozvoje investují a snaží se komunitu podporovat a využít.

Hraje roli i nízká cena Česka?

To už není ten hlavní fakt. V porovnání s některými západními zeměmi jsme na tom s platy a náklady o něco níže, ale ne o moc. Vývojáři u nás nejsou nijak extrémně hůř placení, než třeba vývojáři v Německu nebo Americe. Je zde dobrá kvalita lidí. Jsou zde lidé – a to je pro nás důležité – kteří se nebojí dívat na vývoj do hloubky. Zkoumají, jak vše pracuje na úrovni operačního systému, do detailu vidí, co dělá kompilátor, jak vytváří kód, jak funguje databáze, jak optimalizovat procesy, jak ladit na menší počet I/O operací a tak dále. To jsou věci, ke kterým ne všichni vývojáři mají blízko. Hodně lidí zkoumá, protože je to často finančně zajímavé, jak udělat pěkné okénko v uživatelském rozhraní, a už příliš neřeší, jak je aplikace napsaná. To začnou zkoumat až ve chvíli, když už nestíhá využívat zdroje. My hledáme lidi, kteří jsou schopní jít do většího detailu. A takových je u nás poměrně dost.

CA Technologies v Praze na Chodově.
Autor: Jan Sedlák

CA Technologies v Praze na Chodově.

To je zajímavé. Z vysokých škol dnes často slýchám, že studenti moc do hloubky nejdou a zastaví se někde na úrovni spuštění virtuálního stroje v AWS či Azure. Roli v tom může hrát i fakt, že jsou dnes technologie tak komplexní, že prostě nejde do detailu obsáhnout vše.

S tím se samozřejmě setkáváme. Proto když někomu dáváme pracovní nabídku, z velké části se rozhodujeme na základě toho, jak je schopen se učit nové věci. Předpokládáme, že člověk k projektu přijde s nějakou sadou znalostí, ale minimálně padesát procent se stejně bude muset naučit a neustále učit. Technologie, se kterými pracujeme, se neustále vyvíjí. IBM třeba s každou verzí stroje přijde s novými instrukcemi, které jinak a efektivněji dělají určitou činnost. V poslední verzi tuším uváděli 130 nových instrukcí, třeba pro vektorové zpracování dat.

Mainframy často byly v mnoha ohledech napřed před tradičním IT světem, třeba ve virtualizaci. Takové záležitosti pak do nějakého, dejme tomu, x86 mainstreamu přišly s odstupem. Co dnes moderní mainframe umí zásadního, co je napřed?

To mi kladete těžké otázky (smích). To, co mainframe umí velmi dobře, jsou věci kolem vysoké dostupnosti a spolehlivosti. Tam IBM a další výrobci, kteří se snaží vyvíjet software, dělají velké pokroky. Velkou věcí jsou paralelní operace, přesouvání aplikací z jednoho stroje a uzlu na druhý. To je velká věc a existuje zde velká technologická podpora. IBM dělá různé casheování, sdílené paměti. Dělá se také spousta vylepšení pro podporu Javy na mainframu. Jsou to různé technické drobnosti, ale ve výsledku to vede k mnohaprocentnímu zlepšení výkonu a fungování. To je dle mého budoucnost a mainframe má dobrou šanci stát se prostředím, kde bez problémů mohou běžet různé webové servery, javové aplikace a další, které se dnes běžně dávají na platformu od Intelu.

No a naopak dnes existují snahy přesouvat takzvané mission critical aplikace směrem k x86 a cloudům. Nevidíte tady pro mainframe nějaké riziko?

Z hlediska mainframových technologií tady riziko není velké. Nemyslím si, že by byla nějaká zásadní snaha přenést věci z mainframu jinam. Velké firmy o tom neuvažují. Je pravda, že jsou malé společnosti, které provozovaly mainframe, ale na nových platformách mohou dělat podobné věci a s lepší dostupností lidí, kteří tomu rozumí. Ale u velkých firem se to prostě neodehrává. Není to tak, že by si British Telecom řekl, že transakční zpracování přenese někam jinam. To není úplně snadno dosažitelné na jiných platformách. Někdy to lze, ale je otázkou, jestli se to vyplatí.

Kdybyste nyní budoval IT na zelené louce a neměl žádné legacy systémy, šel byste do mainframu?

Samozřejmě záleží, co by to bylo za firmu a jaké zpracování by potřebovala. Kdybych potřeboval IT třeba pro stát, který potřebuje zpracovávat důchody a který potřebuje všechny informace, šel bych do mainframu. To je platforma, která skutečně může zajistit, že existují jedno či dvě výpočetní centra a data na nich budou nepřetržitě dostupná, a zvládnout v podstatě jakoukoliv představitelnou zátěž.

Kolik je v Česku firem či institucí, které mainframe mají?

Záleží, jak to chcete měřit. Pokud vám jde o to, které firmy u nás skutečně mainframe vlastní na území republiky, budou jich jednotky (jsou to například DHL, Honeywell, Vítkovice – poznámka), nicméně je mnohem více firem, které používají aplikace běžící na mainframu. To znamená, že nutně nemusí být vlastníky mainframu, případně mainframe neběží v Česku. To je totiž jedna z obrovských výhod mainframů, že i na dálku zvládají velkou transakční zátěž. Nemusíte mít starosti, že bude každý rok třeba nějaký upgrade. No a tento formát už má více firem, různé pojišťovny, banky a tak dále.

BRAND24

IBM se v posledních letech hodně mění, odklání se od starého byznysu a zbavuje se hardwaru. Mainframy si ale ponechala. Vidíte tedy, že se IBM skutečně chce celé oblasti významně věnovat i do budoucna?

IBM se snaží být na mnoha polích, stejně jako my se nesoustředíme jenom na mainframy. Nicméně oddanost IBM k mainframům je, neustále investují miliardy dolarů. Každý rok přicházejí nové verze softwaru či hardwaru. Tady nějakou spolehlivost vidíme a zdá se, že pro IBM je celá platforma důležitá.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).