Hlavní navigace

Miliarda užívaných počítačů, do roku 2014 jednou tolik

30. 6. 2008
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

Podle analytické společnosti Gartner se už na světě používá více jak miliarda osobních počítačů. Západní Evropa, Spojené státy a Japonsko jsou „domovem“ pro téměř 60 procent počítačů, přestože zde žije jen 15 procent světové populace. Do roku 2014 se má počet užívaných osobních počítačů zdvojnásobit hlavně díky poptávce na rozvíjejících se trzích. Rychlá penetrace na rozvíjejících se trzích je tažena prudkým rozvojem širokopásmového a bezdrátového připojení, pokračujícím poklesem průměrných…

Podle analytické společnosti Gartner se už na světě používá více jak miliarda osobních počítačů. Západní Evropa, Spojené státy a Japonsko jsou „domovem“ pro téměř 60 procent počítačů, přestože zde žije jen 15 procent světové populace. Do roku 2014 se má počet užívaných osobních počítačů zdvojnásobit hlavně díky poptávce na rozvíjejících se trzích. Rychlá penetrace na rozvíjejících se trzích je tažena prudkým rozvojem širokopásmového a bezdrátového připojení, pokračujícím poklesem průměrných prodejních cen osobních počítačů a obecným zjištěním, že osobní počítače jsou nepostradatelným nástrojem pokroku, uvedl podle ČTK George Shiffler ze společnosti Gartner, která odhaduje, že letos bude více než 180 milionů starších počítačů nahrazeno novými modely. Odhadujeme, že zhruba 35 milionů osobních počítačů bude vyhozeno do odpadu s malým či žádným ohledem na jejich toxický obsah, upřesnila analytička Meike Escherichová. (Finanční noviny)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).