Hlavní navigace

Ministerstvo financí zpřístupnilo další data. Tentokrát z registru budov

20. 7. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Andrey_Kuzmin / Shutterstock
Centrální registr administrativních budov se otevírá všem „datektivům“.

Takzvaný CRAB provozuje Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových a data jsou k dispozici na webu . Data jsou zpřístupněna v otevřeném formátu na datovém webu ministerstva

"Zveřejnění dat je dalším krokem v naší strategii transparentnosti a posílení veřejné kontroly. Veřejnost má možnost si například zjistit, kolik jaká státní instituce platí za nájem, zda nájem odpovídá celorepublikovému průměru nebo zda dochází k excesům. Meziročně se nám jen díky práci s daty z CRABu podařilo ušetřit státnímu rozpočtu zhruba více než 100 milionů korun,“ tvrdí ředitelka ÚZSVM Kateřina Arajmu.

Podle ministra Andreje Babiše je dnes registr naplněný z 99 procent, ale chybovost dat, která vkládají instituce, je stále velká. 

Část dat zveřejnil úřad už loni – šlo o informace ohledně celkového přehledu objektů, jejich užitné plochy, volné plochy a některé další charakteristiky. Nová várka je aktualizuje a podstatě rozšiřuje třeba o přehled provozních výdajů a příjmů za jednotlivé objekty. 

UX DAy - tip 2

Data jsou zveřejněna jako otevřená a pod volnou licencí. Kdokoliv může data jakkoliv zpracovávat, například je párovat s jinými daty nebo vytvářet statistiky a porovnání napříč celou republikou a veřejnou správou.

Z Babišova ministerstva vzešla i aplikace Supervizor. Graficky zobrazuje výdaje resortu a postupně se rozšiřuje i na další úřady. Za aplikací stojí Benedikt Kotmel, Martin Kopeček a Jan VlasatýMinisterští úředníci se pouští do nových světů. Aplikaci Supervizor poskytli internetu pod licencí GNU GPLv3.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).