Hlavní navigace

Ministr Mládek končí, premiér Sobotka oznámí jeho nástupce ve čtvrtek

20. 2. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Jan Beránek
Ministr průmyslu a obchodu ve své funkci končí. Vaz mu zlomil zpackaný postup při řešení situace na mobilním trhu.

Aktualizováno 18:00: Přidali jsme vyjádření Jana Mládka z vlastní tiskové konference 

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek skončí ke konci února. Na mimořádném briefinku to oznámil premiér Bohuslav Sobotka. „Jsem zklamán, ale je to pro mě i úlevou. Teď si odpočinu,“ komentoval o hodinu a půl později na své tiskovce Mládek. 


Autor: Jan Beránek

Vlastní tiskovou konferenci si během odpoledne svolal i ministr Mládek. 

Předseda vlády změnu navrhne ve čtvrtek prezidentovi Miloši Zemanovi a zároveň mu oznámí jméno Mládkova nástupce. V kuloárech se mluví o současném digitálním tajemníkovi Tomáši Prouzovi. Ten zatím odmítá spekulace komentovat. 

Z politického pohledu se tak otevírá prostor pro další hru mezi premiérem a prezidentem, který nemusí nového adepta přijmout a provizorium by se mohlo táhnout až do voleb. 

Mládek podle Sobotky na ministerstvu odvedl za tři roky svého působení velký kus práce zejména při podpoře nových investic nebo českého exportu. 

Nicméně v poslední době nejsem jako předseda vlády spokojen s tím, jak ministerstvo průmyslu a obchodu pracuje. Zejména se jedná o opakované postoje ministerstva, pokud jde o zlepšení situace spotřebitelů na trhu mobilních služeb, vysvětloval premiér.

Ministerstvo průmyslu a obchodu bohužel v uplynulých týdnech vysílalo velmi rozporuplné signály. Některé věci, které zaznívaly, přímo urážely veřejnost. A za fungování ministerstva jako celku odpovídá ministr, řekl Sobotka.

Jeďte do Polska

Mládek v telekomunikacích v poslední době proslul kroky, které napomáhaly posílit pozici operátorů na úkor jejich zákazníků. Do návrhu novely zákona o elektronických komunikacích nejprve pozapomněl přidat slíbené zlepšení postavení spotřebitelů při jednostranných změnách smluv. Paragraf do zákona přidal až po rozsáhlé kritice a po intervenci premiéra Sobotky.

Odpovědnost za vysoké ceny mobilních dat ministr házel pouze na neaktivitu Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Odmítl také ve funkci potvrdit radního ČTÚ Ondřeje Malého, který operátory veřejně kritizuje a kterému brzy vyprší mandát.

Mládkovi nakonec zlomil vaz výrok jeho čerstvě jmenovaného náměstka Lubomíra Bokštefla, který v online rozhovoru na serveru Aktuálně.cz provokativně poslal uživatele za lepšími cenami do Polska. A také jeho pokus propašovat do novely zákona o elektronických komunikacích kontroverzní paragraf, který operátorům zakazuje prodávat služby za neveřejné ceny.

UX DAy - tip 2

Sám Mládek se brání a premiér podle něj rozhodoval jen na základě svých PR poradců a ne na základě ekonomických faktů. „To, co je mi vnucováno jako selhání, tedy zajištění konkurence mezi mobilními operátory, není v kompetenci MPO. To ČTÚ neudělalo analýzu relevantních trhů. V této oblasti jsem nemohl selhat, protože jsem k tomu neměl kompetence,“ kontroval premiérovi odvolávaný ministr na své vlastní odpolední tiskové konferenci. 

Roamingu jsem nikdy nebránil, bylo cílem ministerstva, aby byl zrušen a toho bylo dosaženo. Další detaily se staly jen mediální kauzou,“ dodal Mládek s tím, že se stal v podstatě obětí mediální štvanice. „Kampaň vede Andrej Babiš, který s tím začal,“ tvrdí ministr. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Po klasickém desetiletém novinářském kolečku (on-line, papír, televize) se vrátil zase na web a je mu dobře. Více na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).