Hlavní navigace

Mistral ve stavu klinické smrti, aneb jak to bylo dál

10. 7. 2000
Doba čtení: 4 minuty

Sdílet

Před nedávnem uvedla společnost Dattelkabel na trh program Mistral, nabízející připojení k Internetu rychlostí 64 kb/s za bezkonkurenční cenu 499 korun měsíčně. Pod náhlým náporem zájemců však síť Dattelkabelu zakrátko zkolabovala. Jak vypadá situace po třech měsících z pohledu uživatele Mistralu píše Michal Dvořák.

Před nedávnem uvedla společnost Dattelkabel na trh program Mistral, nabízející připojení k Internetu rychlostí 64 kb/s za bezkonkurenční cenu 499 korun měsíčně. Pod náhlým náporem zájemců však síť Dattelkabulu zakrátko zkolabovala. Jak vypadá situace po třech měsících z pohledu uživatele Mistralu píše Michal Dvořák.

Před nedávnem jsem se ve článku První zkušenosti s Internetem přes kabel rozepisoval o možnosti připojit se k Internetu přes kabelovou síť firmy Dattelkabel. Od té doby uběhly tři měsíce, které pro Mistral (jak je tato služba pojmenována) znamenaly skutečný křest ohněm, ze kterého bohužel nevyšel s čistým štítem. Abych vás ovšem zbytečně nenapínal, prozradím vám už teď, že tento příběh má (prozatím) poměrně šťastný konec. Nyní se už ale přesuňme v čase o necelé tři měsíce nazpět, do doby, kdy začaly pro Mistral krušné časy.

Minulost

Připojení rychlostí 64 kb/s za bratru pětset korun českých byla nabídka do té doby nevídaná a tak není divu, že byl Dattelkabel zavalen žádostmi o připojení. Ve snaze všem vyhovět ovšem poněkud přecenil možnosti své sítě. Tato síť, která byla během prvních měsíců svého provozu kvůli tehdejším nevýhodným podmínkám připojení poměrně málo zatížena, nezvládla nápor nových uživatelů a diskusní fórum „Inet přez kabel“ na serveru Průvodce bylo brzy zahlceno stížnostmi na nefunkčnost připojení. Mnoha lidem Mistral fungoval jen zřídka nebo vůbec, telefonická podpora nebyla schopná oprávněně rozzlobeným uživatelům jakkoliv poradit, univerzální odpověď zněla, že je přetížený/spadlý bridge a že se na řešení pracuje. Navíc se ukázalo, že i mailserver je poněkud poddimenzovaný (jeden zaměstnanec Dattelkabelu, který s uživateli komunikoval ve zmíněném diskusním fóru pod přezdívkou Hynek, o něm prohlásil, že je za současné konfigurace „rozžhavený do běla“), takže mělo mnoho uživatelů problémy s odesíláním a přijímáním pošty. Příjem nových zákazníků byl zastaven, což ovšem těm stávajícím už nijak zvlášť nepomohlo. Zkrátka k ideálnímu stavu měl Mistral v průběhu dubna a května opravdu daleko.

Intermezzo
Na tomto místě by se hodilo poznamenat, že mojí osobě se z nějakého důvodu všechny zmíněné obtíže vyhnuly a připojení fungovalo celou dobu téměř bezchybně. Navíc Dattelkabel v průběhu oprav a vylepšování svojí sítě vypnul omezovač rychlosti a vzhledem k tomu, že většině ostatních uživatelů Internet nefungoval, měl jsem značnou část tehdejší dvou- a později čtyřmegabitové linky pro sebe, takže jsem přes své 64 kb/s připojení mohl často stahovat rychlostí až kolem šedesáti kilobajtů za sekundu (čehož jsem využil ke stažení dvou distribucí Linuxu). Tento stav mně samozřejmě připadá ideální, ale chápu, že pro tento můj úhel pohledu nemusejí mít ostatní uživatelé pochopení.

BRAND24

Nicméně Dattelkabel, k nemalému překvapení všech zúčastněných, svým slibům, že se na řešení pracuje, víceméně dostál. Staří technici byli z větší části nahrazeni novými, kteří se intenzivně pustili do práce. Byla vylepšena a předělána infrastruktura sítě, připojení do GTS bylo rozšířeno ze dvou na čtyři a podle posledních zpráv dokonce na osm megabitů, mailserver byl přemístěn na výkonnější stroj. Počátkem června se v (již několikrát zmíněném) diskusním fóru objevily první překvapené příspěvky uživatelů, kterým začalo po dvou měsících připojení konečně fungovat. Koncem června byl obnoven příjem nových uživatelů (ovšem vzhledem k dvouměsíčnímu přerušení je nyní průměrná čekací doba prý až několik měsíců) a na diskusním fóru Průvodce je zhruba od té doby celkem mrtvo, což – doufejme – znamená, že většina uživatelů už nemá důvod si stěžovat. Ke cti Dattelkabelu slouží i to, že uživatelům za dobu nefunkčnosti vrátil peníze, a dokonce i mně, ačkoliv jsem si nikdy nestěžoval, přišel za měsíc květen účet pouze na 120 korun. Kéž by si z tohoto chování vzaly příklad i jiné velké společnosti.

Současnost

Připojení tedy nyní už většině uživatelů chodí (což, bohužel, znamená, že jsem se se svým vysokorychlostním Internetem za čtyři stovky na měsíc musel rozloučit – ale ten zážitek stál za to!) i když všechny problémy se zatím odstranit nepodařilo. Kupříkladu můj modem (a vím, že nejen můj) teď funguje tak, že každých cca 5 až 30 minut spojení pustí a začne se znovu ladit, což trvá asi dvě minuty a spolehlivě to stačí na rozpojení většiny internetových služeb. Nicméně i za tohoto stavu je poměr výkon/cena velmi vysoký a věřím, že odstranění tohoto problému je pouze otázkou času.

Budoucnost?

V posledních dnech Dattelkabel zvýšil svou konektivitu k GTS na osm megabitů a získal nový adresový prostor (šestnáct „céček“ místo dosavadních čtyř), čímž by měl být zajištěn dostatek IP adres i při značném nárůstu počtu zákazníků, takže se budoucnost zatím jeví jako poměrně růžová. Dattelkabelu se vyřešením zmíněných problémů a celkem vstřícným postojem ke svým zákazníkům podařilo do jisté míry napravit svou pošramocenou pověst a nám nezbývá než doufat, že se ze svých chyb poučil a na budoucí problémy je připraven lépe než na ty minulé. Přejme mu to (a potažmo i sobě) z celého srdce.

Michal Dvořák

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).