Hlavní navigace

Mladé hvězdy YouTube budou mít svůj festival, v Praze se chystá Utubering

9. 4. 2015
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

 Autor: Utubering.cz
Na letišti v pražských Letňanech se v červnu představí nejúspěšnější čeští a slovenští „youtubeři“, kteří ovlivňují zejména mladší generaci.

Relativně nový fenomén videoblogerství se stále pohybuje na stoupající křivce a v Česku i na Slovensku už dokázal vytvořit nové internetové celebrity, které jsou stále známé hlavně mezi mladší generaci. I tak se mezi nimi dají už najít „youtubeři“, kteří se svými prezentacemi na serveru Youtube dokáží slušně uživit.

Na tento trend zareagoval Michal Šamánek, který přišel s myšlenkou uspořádat v Praze festival pojmenovaný Utubering, který chce mladým fanouškům naživo představit a přiblížit současné internetové hvězdy generace „Z“.

„Ve světě se ohledně video platforem a blogerů dějí festivaly, ale Utubering je openair festivalem, čímž je ojedinělý. Navíc většinou jde spíše o podpisové akce, my chceme ukázat svět youtuberů v reálu, který žijí a mají rádi,“ vysvětluje pro Lupa.cz ředitelka a hlavní koordinátorka festivalu Andrea Hurychová.

Akci tedy neorganizuje a nezaštiťuje samotné Youtube, i když se vše točí kolem něj.

Utubering se uskuteční v sobotu 27. června na letišti v pražských Letňanech a pozvánku na akci si podle organizátorů vyžádalo už 40 000 lidí. Takového čísla ovšem dosáhli hlavně marketingovým „trikem“ – festival zhruba před měsícem zveřejnil jen svůj název a pokud chtěli zájemci další informace, museli si zažádat o pozvánku. Utubering je kapacitně omezený na zhruba 30 000 lidí.

Na prvním ročníku akce se představí nejúspěšnější čeští a slovenští videoblogeři, kterým vévodí GogoManTV s více než 900 000 fanoušky, dále půjde například o Jirku Krále, který má přes 260 000 fanoušků nebo MadBrose se zhruba 250 000 odběrateli.

Mladým na míru

Utubering bude mít kruhové uspořádání, přičemž bude rozdělen do čtyř částí – Gaming, Beauty & fashion, Entertainment a Music.V těch se budou představovat jednotliví blogeři, kteří budou v co největší míře k dispozici fanouškům.

Tipy C

A bude mít i jednu zvláštnost: „Zatímco na ‚dospělácký‘ festival mohou děti do 120 cm zdarma a je pro ně připraven dětský koutek, na Utuberingu budou mít vstup zdarma všichni rodiče nad 120 cm a připraví se pro ně ‚rodičovský koutek‘,“ slibují pořadatelé.

Organizátoři mají s festivalem velké plány. „Jde o pilotní projekt, ale vize je taková, že bychom vše chtěli škálovat do zahraničí. A to z toho důvodu, že jsme přesvědčeni, že jde o ojedinělý projekt. Ať už díky workshopům nebo tématickým zaměřením,“ vysvětluje Hurychová a dodává, že pokud festival bude úspěšný, i jeho druhý ročník se bude konat v Praze.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je redaktorem tabletového týdeníku Dotyk Byznys. V minulosti působil v agentuře Reuters, v Hospodářských novinách nebo Českém rozhlase. Zastával i post mluvčího skupiny Nova. Najdete ho na Twitteru a na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).