Hlavní navigace

Mobilní Firefox je realitou, zatím jen pro Maemo

3. 2. 2010
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: 29
Firefox se hodlá z osobních počítačů rozšířit i na mobilní zařízení v čele s různými chytrými telefony a komunikátory. Dlouhodobé snažení vývojářů v rámci projektu Fennec nyní dosáhlo zásadního bodu, kterým je vydání první ostré verze mobilního Firefoxu. Do češtiny lokalizovaný prohlížeč je určen pro platformu Maemo.

Z mainstreamových desktopových prohlížečů má svou mobilní verzi Internet Explorer (jako součást systému Windows Mobile), Safari od Applu (je ve výbavě zařízení iPhone, iPod Touch a nejnověji iPad) a v neposlední řadě samozřejmě Opera (bezplatný J2ME prohlížeč Opera Mini a placený multiplatformní browser Opera Mobile).

Fennec - Lupa
Lupa.cz v mobilním Firefoxu

Teď se do této společnosti přidává i Mozilla Corporation se svým prohlížečem Mozilla Firefox. Na konci ledna vyšla první ostrá verze jeho mobilního vydání, které vzniká pod kódovým označením Fennec. Již dříve ale bylo avizováno, že i na mobilních zařízeních vsadí na jméno Firefox, které je už etablovanou značkou.

Nejdříve Maemo, časem Windows Mobile, Symbian a Android

Mobilní Firefox je zatím v ostré verzi k dispozici pro linuxovou platformu Maemo. V minulosti zaznívala kritika, proč se vývojáři zaměřují na tuto exotickou mobilní platformu a nevěnují více pozornosti rozšířenějším systémům jako je Symbian nebo Windows Mobile. Maemo ale není nezajímavá platforma. Dříve se objevovala na internetových tabletech z produkce společnosti Nokia. Dnes je ale již známo, že Nokia vidí v Maemo velkou budoucnost pro své high-endové komunikátory a právě tam by se mohl mobilní Firefox zabydlet. Vlajkovou lodí Maemo je komunikátor Nokia N900, ale finský výrobce mobilních telefonů v Maemo vidí adekvátní konkurenci pro Android, takže se s Maemo budou zákazníci na mobilech značky Nokia setkávat stále častěji.

Mobilní Firefox se však nebude zaměřovat jen na Maemo. Souběžně s verzí pro tuto linuxovou platformu se pracuje na verzi pro Windows Mobile. Vývoj ale zatím není tak daleko. Aktuálně je stále k dispozici jen alfaverze, která má do podoby vhodné pro každodenní použití ještě hodně daleko. Do budoucna je v plánu podporovat i Symbian a Android. Vývojáři však odmítají, že se Firefox pro Android objeví teď v únoru, jak v uplynulých dnech uváděla některá média. Verze pro iPhone v plánech nefiguruje, protože Apple odmítá na svou mobilní platformu vpustit konkurenční prohlížeče.

Uživatelské rozhraní, základní ovládání

Fennec sice sdílí kód s desktopovým Firefoxem, což je plus pro vykreslování webových stránek i dobrá zpráva pro vývojáře doplňků, ale samozřejmě má vlastní uživatelské rozhraní přizpůsobené mobilním zařízením. Některé prvky jsou přesto podobné desktopové verzi. Třeba inteligentní adresní řádek, který kromě ručního zadání URL umožňuje i přístup k uložením záložkám nebo do historie dříve navštívených stránek. Oplývá inteligentním našeptáváním, které se poprvé objevilo v desktopovém Firefoxu 3.0. Stránky uložené mezi záložkami nebo ty dříve navštívené je tak možné opětovně vyvolat zadáním jak počátku jejich adresy a jména, tak libovolného fragmentu ze jména či adresy.

Fennec po spuštění
Startovací obrazovka mobilního Firefoxu.

Při přesunu fokusu na řádek s adresou se automaticky na displeji nabídne přehled nejčastěji navštěvovaných stránek, který se objevuje i po spuštění prohlížeče. Nabídka stránek se pak dynamicky přizpůsobuje zadávanému textu do řádku s adresou – to je již zmiňované našeptávání, respektive nabízení stránek, který by uživatel mohl požadovat. Z této obrazovky je možné rovnou přeskočit do kompletního seznamu uložených záložek, odkud je lze i spravovat.

Spolupráce s vyhledávači je řešena spodní lištou zobrazující se právě při spuštění prohlížeče nebo přesunu fokusu na řádek s adresou. Provedení je poněkud atypické. Není možné sem zadat hned vyhledávací dotaz. Na liště jsou tlačítka jednotlivých nainstalovaných vyhledávacích modulů. Jejich stiskem se pak uživatel dostane na web konkrétního vyhledávače. Instalovat je možné klasické moduly, které fungují i v desktopovém Firefoxu. Vyhledávací dotaz výchozímu vyhledávači je však možné položit i přes adresní řádek, což je podstatně rychlejší.

Fennec - vyhledávání
Výsledky vyhledávání v mobilním Firefoxu.

Mobilní Firefox přináší také obdobu prohlížení stránek v panelech, která je ale samozřejmě opět upravená pro potřeby mobilních telefonů s dotykovým displejem. Mezi otevřenými stránkami se přepíná s využitím náhledů v postranním panelu, který se na vyžádání objevuje v levé části displeje. Na protilehlé straně se pak objevuje další postranní panel, který tentokrát plní úlohu jakési nástrojové lišty.

Přídavné funkce, podpora plug-inů a rozšíření

Vedle zmiňovaných nejzákladnějších funkci pro surfování na webu dále mobilní Firefox nabízí blokování vyskakovacích oken, vestavěného správce hesel a správce stahování, ověřování přístupu na zabezpečené stránky nebo jednoduché smazání poslední historie.

Fennec - ověřováníFennec - uložení hesla
Ověření zabezpečení stránky (vlevo) a nabídka k uložení hesla (vpravo)

V základní výbavě však chybí funkce pro synchronizaci dat mezi desktopovým Firefoxem a jeho instalací v mobilním telefonu. Dlouhodobě je známo, že na tuto disciplínu plánují vývojáři nasadit Weave Sync, doposud samostatně dostupné rozšíření. To nedávno vyšlo také v první ostré verzi a podporuje jak desktopový Firefox, tak jeho mladšího mobilního bratříčka.

Mobilní Firefox tedy umí pracovat s rozšířeními, což by mohla být klíčová výhoda při pronikání Mozilly na současný trh prohlížečů pro mobilní zařízení. Na portálu Mozilla Add-ons jsou zatím k dispozici řádově jen desítky rozšíření a drtivá většina z nich je v tuto chvíli pouze v experimentální fázi vývoje. To se ale snad časem změní.

Fennec - správce doplňků
Správce doplňků v mobilním Firefoxu.

Mobilní Firefox rovněž počítá s podporou plug-inů, ale ta je ve výchozím nastavení z výkonnostních důvodů vypnuta. Zatím chybí uživatelsky přívětivá možnost jejich zapnutí (běžně to lze jen přes about:config), ale zde se již ukazuje potenciál podpory rozšíření: YouTube Enabler naučí mobilní Firefox automaticky povolit podporu pro Adobe Flash na populárním videoportálu YouTube.

BRAND24

Slovo závěrem

Z uživatelského hlediska nový hráč na poli mobilních prohlížečů není určitě na škodu a třeba podpora rozšíření by v brzkém budoucnu mohla být hodně zajímavá. Bylo by možné dlouze diskutovat o tom, jestli mobilní Firefox nepřichází už opravdu velmi pozdě nebo jestli dovede reálně konkurovat již existující a mnohem známější konkurenci. Jak to bude ve skutečnosti, to se ukáže až po uvedení verzí pro rozšířenější platformy, kde půjde projekt Fennec do přímého souboje hlavně s produkty norské společnosti Opera Software. Zatím je zřejmé, že před vývojáři je ještě hodně práce a to nemyslím jen vývoj verzí pro další platformy.

Faktem totiž je, že ani ostrá verze zrovna neohromí výkonem (zejména při více otevřených stránkách) a způsob vykreslení stránek není ve srovnání s výchozím prohlížečem na Nokii N900 vždy optimální pro pohodlné čtení na displeji mobilu. V tuto chvíli bych se ale nerad pouštěl do nějaké tvrdé kritiky. Pokud použiji sportovní analogii, tak lze říci, že se mobilní Firefox zatím jen rozcvičoval před startem a vydáním první ostré verze pro Maemo volným tempem vykročil do závodu, jehož trať je hodně dlouhá a náročná.

Používáte na mobilu výchozí prohlížeč nebo jste si nainstaloval(a) vlastní?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je nezávislý novinář a publicista věnující se informatice, elektronice a telekomunikacím. V těchto oborech i podniká. Se serverem Lupa.cz spolupracuje již řadu let jako externí redaktor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).