Hlavní navigace

Mobilní data o rychlosti 1,2 Gbit/s? Podívejte, jak Vodafone testuje 4,5G síť

10. 11. 2016
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

S takovou rychlostí se zatím setkáte jenom v laboratorních podmínkách. A běžný FUP by vám byla schopná vyluxovat za 10 sekund.

Vítejte v MRT – místnosti rádiového ticha. Za honosným názvem se skrývá malý prostor v garážích centrály Vodafonu v pražských Stodůlkách, kde operátor bez vnějšího rušení testuje technologické novinky. Aktuálně třeba technologii LTE Advanced Pro, která se marketingově označuje jako 4,5G síť.

Založená je na známé agregaci více pásem. Jen teď Vodafone, společně se svým dvorním technologickým dodavatelem Huawei, na rozdíl od používaného spojování dvou (2CC) nebo tří (3CC) pásem zkouší agregovat pásma čtyři. 

Umí tak dosáhnout na mobilní sítě nevídaných rychlostí kolem 1,2 Gbit/s. Samozřejmě s dalšími pomocníky ve formě technologií 4×4 MIMO a modulace 256 QAM. A samozřejmě jen v laboratorních podmínkách.

„V reálném provozu nejde o špičkové rychlosti, s tím se u mobilních technologií nedá nikdy počítat. Důležité je, že vylepšení přidají síti kapacitu a výkon, a tím pádem z něj profitují i uživatelé, kteří nemají špičková zařízení tyto technologie podporující. Provoz se rozloží mezi jednotlivé uživatele a čím více mají data cest, tím snáze a rychleji se odbaví a uvolní zdroje pro další uživatele,“ říká ředitel rozvoje sítě Vodafonu Jiří Švarc.

UX DAy - tip 2

Mimochodem – laboratorně dosahovanou rychlostí 1,2 Gbit/s byste datový balíček o velikosti 10 GB vyčerpali za ďábelských 66,6 sekund. A běžnější FUP 1,5 GB by padl, než byste napočítali do deseti.

Podívejte se, jak Vodafone 4,5G síť testuje:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Lupa.cz a externí spolupracovník Českého rozhlasu Plus. Dříve editor IHNED.cz, předtím Aktuálně.cz a Českého rozhlasu. Najdete mě na Twitteru nebo na LinkedIn

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).