Hlavní navigace

Modrý anděl

14. 8. 2003
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Společnost České radiokomunikace (ČRa) od 15. července v Plzni nabízí kombinaci hlasových služeb a připojení do sítě Internet. Umožňuje to systém Angel, který byl v Plzni zprovozněn jako v prvním městě v České republice. Technologie Angel je určena k bezdrátovému přenosu hlasu a dat v kmitočtových pásmech 1.9, 2.3 a 3.5 GHz.

Technologie je založena na kombinaci tzv. OFDM (Orthogonal Frequency Division Multiplexing), individuálním nastavení parametrů koncových stanic a dynamickém přidělování a koncentraci hlasových kanálů. OFDM není žádnou novou revoluční technologií multiplexování, ale již delší dobu známou věcí zvolenou například i jako základ pro standard evropské digitální TV (DVB-T) a rozhlasu (DAB).

V systému Angel je OFDM aplikováno v podobě 320 nosných kmitočtů v rámci jednoho kanálu, jehož skutečná šířka je okolo 1 MHz. Zdrojový signál je adaptivně modulován v závislosti na aktuální přenosové kvalitě subkanálu pomocí modulací PSK až 16QAM. Oproti technologiím používaným pro bezdrátové připojení v minulosti umožňuje systém Angel navýšit počet účastníků připojených na jednu základnovou stanici z 16 na 360 a zvýšit její dosah až na 30 kilometrů.

Služba Bluetone Angel (BT Angel) od ČRa využívající systému Angel je určena především pro malé a střední firmy. V rámci jednoho balíčku nabízí možnost připojení až šesti analogových telefonních linek a rychlý přístup do sítě Internet prostřednictvím moderní bezdrátové technologie.V rámci jediné přípojky tak zákazník dostane kvalitní hlasové služby a časově neomezený přístup na Internet.

Jak už bylo uvedeno, praktický dosah systému Angel je do vzdálenosti až 30 kilometrů, skutečné pokrytí však záleží na aktuální konfiguraci a typu pokrývaného terénu. Odhadnout skutečné pokrytí celé městské zástavby službou je těžké, ale ČRa předpokládá, že bude určitě větší než 50 procent. Je to hlavně díky tomu, že systém Angel nepracuje na principu přímé viditelnosti, ale má specifickou vlastnost označovanou jako NLOS (Non Line-of-Sight), díky které lze k připojení využít i paprsků odražených od předmětů (převážně velkých budov). Výrobce systému Angel uvádí, že zde aplikoval výkonné algoritmy schopné poradit si v širokém rozmezí se signály přicházejícími díky odrazům, rozptylu a ohybu z různých směrů a s odlišným zpožděním. Měl by být schopen adaptivně měnit modulaci v závislosti na aktuálních přenosových podmínkách a používá prostorovou diverzitu v přijímacím i vysílacím směru, a to na straně základnové stanice i účastnického terminálu. Důkazem využití vlastnosti NLOS systému Angel je tisková konference, kterou uspořádala ČRa v Parkhotelu v Plzni. Manažer útvaru pro rozvoj služeb ČRa Ján Vlček uvedl:

(.) místo, kde jsme uspořádali tiskovou konferenci (Parkhotel Plzeň), bylo skryto hluboko v městské zástavbě (1/3 délky paprsku byla skryta v zástavbě), a přesto tam spojení bylo bez problémů. Nemáme, ani jsme netestovali jiný bezdrátový systém, který by tam dokázal udělat spojení. Co se týče reálné situace v Plzni, zatím zůstává pro špatný signál neuspokojených pouze 25 procent poptávek (.).

Třicet kilometrů od vysílače Košutka není jen Plzeň, ale i další města, městečka a vesnice v okolí (službou BT Angel je například pokryta i část Rokycan). V současné době je spuštěn provoz jedné základnové stanice (vysílač Košutka). Pokud spuštění a testování zkušebního provozu systému Angel v Plzni dopadne dobře, hodlá ČRa instalovat další systémy. Předběžně ČRa uvažuje o celkovém počtu asi dvaceti základnových stanic, vše ale závisí na úspěchu pilotního nasazení v Plzni. Některé konkrétní lokality má ČRa již vytipované, ale doposud je nezveřejnila. Dají se předpokládat frekventovaná místa a města jako například Praha, Brno, Ostrava a další.

Vzhledem k tomu, že ČRa zprovoznila první základnovou stanici pro službu BT Angel teprve 15. července, využívá jejích služeb prozatím „málo“ zákazníků, řádově se jedná o desítky. Veškeré zařízení, které je nutné pro připojení k Internetu nebo veřejné telefonní síti, je majetkem ČRa, je součástí služby a zahrnuto v ceně. Požadavky kladené na zákazníka jsou minimální, pro připojení k síti Internet potřebujete pouze osobní počítač s operačním systémem Windows 95 a vyšším a napájecí zdroj 230 V. K připojení k veřejné telefonní síti postačí standardní telefonní přístroj nebo pobočková ústředna s jednou až šesti analogovými linkami.

A teď podle hesla „o peníze jde až v první řadě“ se dostáváme ke konkrétním cenovým nabídkám ČRa. Zřizovací poplatek je 3500 korun pro všechny varianty služeb, ovšem v případě uzavření smlouvy na dobu určitou (alespoň 24 měsíců), není tento poplatek účtován.

BRAND24

První variantou služby je Internet Angel Active s agregací 1:20 ve dvou rychlostních provedeních (512/128 kbit/s a 1024/256 kbit/s). Varianta služby s agregací 1:10 je nabízena ČRa pod označením Internet Angel Active + ve stejných rychlostních variantách jako služba Internet Angel Active. Pro náročné uživatele je určena služba s označením Internet Angel Prestige s agregací 1:5. Ceny, počty telefonních stanic k jednotlivým službám a smluvní hovorné je uvedeno na internetových stránkách. Smluvní hovorné je účtováno i v případě, že telefonní účet za účtované období je nižší nežli domluvená částka, která v závislosti na variantě služby a počtu využívaných telefonních linek činí 500 až 4000 korun. Měsíční paušální poplatky za služby se pohybují v rozmezí 1490 až 4990 korun v závislosti na variantě služby a jsou tedy srovnatelné s cenami za služby založené na technologii ADSL.

Celkově tedy například varianta služby Internet Angel Active s agregací 1:20 a rychlostí pro download 512 kbit/s a pro upload 128 kbit/s vyjde minimálně na 1990 korun (1490 je měsíční paušál a 500 minimální hovorné). Místní hovory jsou ve špičce účtovány částkou 0,90 Kč za minutu, dálkové pak 2,10 Kč za minutu a hovory do mobilních sítí částkou 4,50 Kč za minutu. Pokud se chcete v současné době připojit pomocí systému Angel a bydlíte ve vzdálenosti 30 kilometrů od Plzně, stačí poslat poptávku na některý z kontaktů (emailem, poštou, zavolat na call-centrum). Vyhodnocení realizovatelnosti provede ČRa na vlastní náklady a smlouvu o odběru služby je možné podepsat až po jejím prvním spuštění. Doufejme, že v rámci rozvoje bezdrátového připojení v ČR se zkušební provoz systému Angel osvědčí i a že další rozšiřování základnových stanic do nových lokalit a případné snížení cen za služby na sebe nenechá dlouho čekat.

Připojíte se pomocí systému Angel do sítě Internet, budete-li se nacházet v místě pokrytém signálem?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).