Hlavní navigace

Mohu nechat o gigabyte více?

17. 12. 2004
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

Centrum včera představilo svůj připravovaný freemail, který se bude pyšnit kapacitou schránky jeden gigabyte. I když se zatím jedná o neveřejné testování první betaverze, je jasné, že vývojáři nekladli důraz na velkou kapacitu schránky, ale na řadu nových funkcí. Na to se tedy mohou všichni uživatelé emailu na Centru těšit v roce 2005?
Freemaily patří již zcela nerozlučně k internetovému životu – zatímco v počátcích, kdy se přístup k Internetu v podstatě rovnal také navštěvování vysoké školy a emailu s adresou jako xbrajan01@dec59­.cuni.cz, dnes statisíce uživatelů přistupují k Internetu v podstatě odkudkoliv a stejně tak chtějí kdekoliv používat svůj email. To vše bez potřeby vázat se na konkrétního poskytovatele a jeho služby. Ideální živná půda pro freemaily. A tak řada uživatelů nepoměřuje portály podle toho, kdo má lepší vyhledávání či katalog, ale kdo má lepší email zdarma – spolehlivější, s větší schránkou, lepšími funkcemi.

Všichni provozovatelé se tak nějak smířili s tím, že freemail jako takový lze relativně obtížně ekonomicky zužitkovat, ale nabalení uživatelé „živí“ konzumací reklamy další související služby. Proto také po počáteční fázi nadšení „email zdarma na celý život“ přišlo před několika lety vystřízlivění: služby se začaly rušit, omezovat kapacita schránek či zpoplatňovat nadstandardní služby. A do toho letos vpadl Google, se svým Gmailem s kapacitou 1 GB, s novými službami pro uživatele a s novými možnostmi, jak uživatele „inzertně vytěžit“. Je jasné, že takovou kapacitu schránky využije málokdo (pokud si z ní neudělá skladiště), ale jako marketingový tahák to je dobré. Takže kdo chce být „in“, nesmí šetřit a rovněž lákat uživatele na gigabajt. Přiznám se, že přechod od škudlení každého megabajtu k mailboxům s naprosto fantastickou kapacitou je mi mírně nejasný, nárůst kapacit v stonásobcích je překvapivý. Asi to můžeme považovat za důkaz toho, že internetová deprese, která vedla ke zrušení či omezení řady služeb, již skončila a nyní nás čeká jen zářná budoucnost, růst a prosperita.

Centrum ohlásilo záměr zřídit takovouto službu již dříve v tomto roce, nyní došlo ke spuštění první betaverze a zpřístupnění vybraným testovacím uživatelům. Nový freemail je vyvíjen jako plná náhrada stávající verze (konec sbírání kreditů na větší kapacitu?), a tak i když testovací provoz běží pod názvem a doménou GigaCentrum.cz, po ukončení testování se bude vše tvářit jako normální email na Centrum.cz (jedině, že by se označení GigaCentrum.cz vžilo jako vhodný marketingový název). Testování bude probíhat ještě několik týdnů, spuštění by se mělo stihnout v prvním čtvrtletí roku 2005. Po skončení první vlny uzavřeného testování se rozeběhne (pravděpodobně někdy v lednu 2005) testování veřejné – současní testeři budou moci rozdávat pozvánky (inspirace Gmailem je očividná), a do testu budou zapojeni stávající aktivní uživatelé mailu na Centru a další zájemci, kteří se mohou hlásit na stránce GigaCentrum.cz. Po ukončení testování bude schránka převedena k ostatním účtům ve standardním systému Centra, takže testeři o své nashromážděné emaily nepřijdou.

1457

Nutno říci, že stávající verze je beta 0.1, takže ještě zdaleka není vypilovaná a dotažená, ale přesně to je účelem testovacího provozu – shromažďovat informace od uživatelů, kteří v reálném používání zjistí, že něco lze udělat jinak a lépe. Při návrhu nové verze si dali vývojáři docela záležet, ale reální uživatelé samozřejmě mohou mít na věc jiný pohled. Důležité nové funkce však již fungují, a je nutno říci, že hlavní novinkou asi nebude ani tak vyšší kapacita schránky (i když, pravda, pro běžného smrtelníka ano), ale velká řada nových vlastností. Některé jsou spíše úsměvné (možnost jednoduchého šifrování pošty – ideální pro paranoidní milence :-) ), ale řada dalších je poměrně užitečných.

Snadné používání služby by měla uživatelům zajistit jednoduchá koncepce – celý webmail je vlastně aplikace vytvořená v JavaScriptu, takže se ze serveru natahují jen konkrétní data – emaily. Díky tomu odpadá pohled na bílou stránku u pomalejšího připojení (pokud se něco načítá déle, informuje o tom malé informační pole na obrazovce) a také používání rozhraní více připomíná tradiční desktopovou aplikaci – stránky se nepřekreslují, jen jejich části. Zajímavé je, že aplikace by měla fungovat ve velmi širokém spektru prohlížečů a podporovat řadu zajímavých funkcí, ale přitom se jedná o jeden kód, v podstatě bez výjimek pro konkrétní prohlížeče. Podporované jsou tak samozřejmě Internet Explorer, prohlížeče na jádře Gecko (Firefox, Mozilla a další), novější Opery (7.x) a i jiné prohlížeče, jako je Konqueror na Linuxu nebo stejný základ sdílející Safari pro Mac OS X. Zatím ne vše funguje perfektně, ale od toho je to betatest. Samozřejmě, dá se předpokládat, že podobně jako u Gmailu budou někteří uživatelé protestovat proti takto provedené aplikaci, pro ty (a majitele starších verzí prohlížečů či PDA/chytrých telefonů) by měla být k dispozici jednodušší, asi čistě HTML verze.

Základní rozhraní webmailu je zjednodušené a zpřehledněné proti stávající verzi, na prvním místě ponechává nejčastěji používané funkce, ale většina dalších je schovaná hned vedle, pod rozbalovacím menu. Díky tomu se začátečník snáze zorientuje a zkušenější uživatel má po ruce vše, co potřebuje. To je ostatně hlavním mottem, kterým se včera pánové z NetCentra prezentovali – učinit používání freemailu co nejsnazším a nejpřístupnějším. Grafické ztvárnění je poměrně příjemné, v plné verzi by mělo být možné používat i různé skiny dle vlastní libosti.

Nové pohledy na emaily dovolí každému zvolit podobu, která mu vyhovuje – kromě tradičního seznamu tu je pět dalších forem (a možná přibudou další): ala Outlook, kdy lze zobrazit obsah mailu pod seznamem, „stromečkový“ pohled, zobrazující strukturu konverzace, který lze opět kombinovat se zobrazením jako v Outlooku, stromeček + konverzační výpis, který umožní na jedné stránce zobrazit všechny maily z dané větve, takže lze například snadno dohledat správný údaj ve „výměně“ 10 emailů, a speciální konverzační pohled, který zahrne jak příchozí, tak odchozí zprávy.

Jedním z požadavků uživatelů také bylo, aby webmail zobrazoval „náhled“ na zprávu, podobně jako Outlook – a tak se za předmětem ukazuje začátek emailu a prvních 300 znaků se zobrazí coby tooltip při najetí myší nad email.

1456

Pro snadnější správu emailů je lze nejen automaticky filtrovat do složek či obarvovat, ale také přiřazovat „štítky“, a mít tak další rozměr tříděni i v rámci různých složek. Rovněž bude možné používat standardní drag&drop a zprávy přeřazovat do složek tažením, přesně jako v libovolné desktopové aplikaci.

Při vytváření emailu se projeví další novinky: například automatické nabídnutí často používaných adres přímo v poli pro adresáta, celé rozhraní je opět zjednodušené, a také je tu velmi příjemná „bezpečnostní“ funkce – email je automaticky v určitých intervalech ukládán na server, a tak pokud by došlo k pádu prohlížeče, náhlému příchodu šéfa či jiné „nehodě“, je příště automaticky nabídnut k dopsání tento poslední email. O šifrování zpráv jsem se již zmínil – pokud je zvolené šifrované odeslání, je uživatel vybídnut k zadání hesla, a pokud je adresát také uživatelem emailu od Centra, bude při čtení vyzván k zadání téhož hesla. Pokud je příjemce mimo Centrum, dostane k dispozici odkaz pro vložení obsahu emailu a hesla do JavaScriptu na serveru a zobrazení správného obsahu zprávy. Je to velice jednoduché a relativně primitivní, ale – proč ne.

GigaCentrum.cz bude v sobě skrývat i další funkce, například lepší fulltextové vyhledávání v emailech včetně skloňování (ale zatím asi ne v přílohách), lepší antispam (ten je nyní v „učící“ se fázi), k dispozici budou klávesové zkratky a další funkce. Ostatně, co všechno bude umět finální verze, záleží do určité míry i na návrzích samotných uživatelů.

BRAND24

Uvidíme, jaký rozvoj bude čekat službu po uvedení – podobně funkční email by pro mnoho uživatelů mohl být dobrý nejen pro soukromé využití, ale také pro firemní nasazení, kdy se snadno zbaví starostí s viry, spamem a podobně a ještě získají poměrně komfortní aplikaci. Další využití však samozřejmě závisí na obchodních plánech firmy NetCentrum. Je jasné, že gigabajtový mailbox za chvíli bude nabízet kde kdo, a tak stejně jako nyní budou pro volbu uživatelů důležitá jiná kritéria, tedy kvalita provedení samotného freemailu a jeho funkčnost.

Stručně řečeno, nová podoba webmailu od Centrum.cz je velmi slušnou evolucí, která potěší především aktivní uživatele. Nové funkce jsou v tomto případě důležitější než „marketingová“ gigabajtová nálepka. Uvidíme, kdy a s čím přijde konkurence – uživatelé budou asi příští rok pěkně zmlsaní novinkami.

Využijete pro své emaily kapacitu 1 GB?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se již dlouhá léta šťourá v Macích, mobilních technologiích a Internetu a provozuje svůj osobní technický blog www.maler.cz.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).