Hlavní navigace

Moucha

15. 9. 2008
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Já jsem nevymyslel nic nového. Jen sbírám nápady a dávám je dohromady. Tady objednám něco od jednoho, tady od druhého. A skládám dějiny.
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

Věta, kterou jsem uvedl tuto glosu, je parafráze monologu hlavního hrdiny dnes již historického filmu Moucha. Převratný vynález, který vznikl sklížením stávajících postupů a technologií, měl umět teleportovat předměty i živé organismy z jednoho místa na jiné. Úžasná věc, leč bohužel došlo k poruše a strojek svou činností způsobil velmi nepříjemné sklížení člověka a hmyzáka z názvu filmu. Dějiny se tak opět obrátily proti svému tvůrci, kterého proměnily v na hmyzí poměry obrovské monstrum nepatřící ani do světa lidí, ani much.

Od natočení Mouchy uplynulo dvaadvacet let. Světlo světa spatřily lepší horory s více efekty a elegantnější synapsí, leč varování vyslovené jejím příběhem zůstává stále aktuální. Naposledy pomyslný Rubikon sešitého vynálezu překročil jeden z největších technologických komplexů světa – společnost Google. Bezprostřední mutace člověka a mouchy sice nehrozí, avšak potenciální negativní efekty klonování se neomezují jen na hardware. Řeč je o prohlížeči Chrome.

Vypadá parádně a jednoduše. Umí uspokojit začátečnického uživatele, i pokročilého nerda. Jádro Webkit spolehlivě sežižlá takřka jakoukoli stránku. Navigace vypůjčená z Firefoxu, automatizovaný Speed Dial z Opery, anonymní režim z IE8, některé prvky jak to tak vidím ze Safari, některé z Konqueroru. Prostě Chrome (mimochodem víte, že toto slovo mělo ve světě prohlížečů taky svůj význam dávno před Googlem?) je dokonalý hybrid. Spletenec stávajících postupů a technologií, které dohromady dávají novou kvalitu. Teď jen počkat, kdy do něj nastoupí někdo, koho dotyčný stroj zmutuje.

BRAND24

Mnoho pokročilých uživatelů si nepochybně Chrome stáhlo proto, aby jej vyzkoušelo. Když Google dořeší RSS čtečku, systém doplňků, stahování a přidá vizuální motivy, je zde dobrá šance, že nemálo uživatelů u Chrome zůstane. Pak bude záležet na jeho další podpoře a vývoji. Na rozdíl od aplikací, které může Google nechat několik měsíců ležet bez změny, než se k nim vrátí (Picasa), nebo projektů, které považuje za zcela okrajovou záležitost (Talk), je totiž prohlížeč vysoce exponovaným softwarem. Je náchylný na bezpečnostní chyby, které jsou v něm skutečně zneužitelné, a zneužívány. Funkční vada nebo nekompatibilita může způsobit problémy nejenom uživatelům, ale i provozovatelům webových serverů. Několikaměsíční odmlčení vývoje/ záplatování znamená velký problém ne pro ty, kteří během té doby Chrome vyhodí, ale hlavně pro ty, kteří u něj zůstanou.

Google se vydáním Chrome vydal cestou jednoduchého vytváření přidané hodnoty a la moucha, leč na technologickém kolbišti, které vyžaduje od svých hráčů neustálou činnost. Na tomto poli se využívání muších synergií nemusí dlouhodobě vyplatit a já se tak trochu bojím, aby to nakonec nebylo na škodu právě těch, které Google přesvědčí o výhodách svého „řešení“. A aby z jeho prohlížeče časem nezačaly trčet hmyzí nožičky a nakonec i sosáček.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).