Hlavní navigace

Mozilla Corporation uvedla Firefox 2

24. 10. 2006
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Mozilla Corporation uvedla novou verzi svého webového prohlížeče – Firefox 2. Stalo se tak necelý týden poté, co Microsoft zveřejnil Internet Explorer 7 po více než pěti letech od vydání verze 6.0 svého prohlížeče v reakci na několikaleté oslabování jeho pozice především ve prospěch Firefoxu. Internet Explorer 7 je dostupný pouze pro Windows XP SP2 a Windows 2003 SP1 a novější zatím jen v anglické verzi, Firefox 2 vychází v téměř 40 jazykových verzích včetně češtiny pro Linux, Mac OS X i…

Mozilla Corporation uvedla novou verzi svého webového prohlížeče – Firefox 2. Stalo se tak necelý týden poté, co Microsoft zveřejnil Internet Explorer 7 po více než pěti letech od vydání verze 6.0 svého prohlížeče v reakci na několikaleté oslabování jeho pozice především ve prospěch Firefoxu. Internet Explorer 7 je dostupný pouze pro Windows XP SP2 a Windows 2003 SP1 a novější zatím jen v anglické verzi, Firefox 2 vychází v téměř 40 jazykových verzích včetně češtiny pro Linux, Mac OS X i Windows (98 a všechna novější vydání).

Mezi novinky Firefoxu 2 patří vizuální oživení (motivu vzhledu i uživatelského rozhraní), zabudovaná ochrana před phishingem (varuje uživatele před podezřelými webovými stránkami), vylepšené vyhledávací schopnosti (našeptávač vyhledávaných výrazů, nový správce vyhledávačů pro snadnější přidávání, odebírání a přemisťování vyhledávačů, upozornění při návštěvě stránky nabízející nové vyhledávače) a prohlížení v panelech (standardní otevírání odkazů do nových panelů namísto oken, uzavírací tlačítko na panelech, šipky pro pohyb mezi mnoha panely v liště, nabídka pro přepínání panelů, možnost otevřít zavřené panely z nabídky Historie nebo pomocí kontextové nabídky), obnova prohlížecí relace (obnova oken, panelů, textu zadaného do formulářů a stahování probíhajícího při poslední práci s prohlížečem automaticky po instalaci aktualizace nebo rozšíření a s dotazem po pádu systému), nahlížení a přihlašování do webových kanálů (pomocí webové služby nebo samostatné čtečky RSS nebo do aktuálních záložek), okamžitá kontrola pravopisu (u webových formulářů), živé titulky (pravidelně aktualizované informace o stránkách v záložkách), vylepšený správce doplňků (kombinuje správu rozšíření a motivů vzhledu), JavaScript 1.7 (zavádí podporu nových vlastností), rozšířená podpora formátů vyhledávacích modulů (přibyla podpora modulů napsaných ve formátech Sherlock a OpenSearch a je také umožněno poskytování našeptávání vyhledávacích výrazů vyhledávačům), aktualizace systémů rozšíření (vylepšuje bezpečnost a usnadňuje lokalizaci rozšíření), relace na straně klienta a stálé úložiště (s využitím specifikace WHATWG umožňuje lepší zpracování online transakcí a zlepšuje výkon při zpracování velkého množství dat, například dokumentů a poštovních schránek), text v SVG (podpora pro specifikaci svg:textpath umožní textu v SVG následovat křivku nebo tvar), nový instalátor (je založen na Nullsoft Scriptable Install System a řeší mnoho dlouhodobých záležitostí) a další. (Mozilla Corporation, Tisková zpráva)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor absolvoval Gymnázium Sokolov. A nyní studuje obor. Anglický jazyk a literatura v rámci studijního programu Filologie na. Filozofické fakultě MU.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).