Hlavní navigace

Možnost volby formou záplaty

9. 3. 2010
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Minulý týden začala společnost Microsoft do počítačů s Windows XP, Vista a 7 instalovat aktualizaci. Na rozdíl od mnoha předchozích se však nejedná o záplatu bezpečnostní mezery, leč nedostatku volby – webového prohlížeče.
Vojtěch Bednář

Ilustrace: Nenad Vitas

Na počátku byla stížnost společnosti Opera Software u Evropské Komise, na konci stojí (prozatím) tato aktualizace. Microsoft ji začal na konci minulého týdne nabízet prostřednictvím služby Windows Update, a tak byla velmi pravděpodobně nabídnuta už i vám. Co je cílem?

Na rozdíl od záplat, které lepí bezpečnostní mezery softwaru, lepí tato nedostatečnou volbu webového prohlížeče. Instalace přidá na plochu počítače odkaz na stránku, která obsahuje nabídku prohlížečů s možností jejich přímé instalace (stažení). Uživatelé, kteří až doposud žili spoutáni možnostmi jediného, s Windows dodávaného Internet Exploreru, a ve strachu podníceném technickou podporou jeho výrobce; čili že nic jiného nepodporuje, mohou mít z nynější škály možností malý šok. Aktualizace se instaluje jako „důležitá“.

Nechme stranou fakt, že vytváření zbytných ikon na ploše byla jedna z prvních a nejslavnějších funkcí první generace adwaru. Zapomeňme i na půtky o to, které že to prohlížeče budou v nabídce a v jakém že pořadí. Nevšímejme si rádoby vědeckých pokusů o analýzu toho, jak Microsoft nenápadně ukazuje uživateli, že ten jeho e je přeci jediný skutečný prohlížeč. Jsou na nic.

Samotná volba prohlížeče speciální stránkou je zcela nepopiratelně pozitivní jev. Instalaci Ballot Screen formou aktualizace bych osobně označil jako „kreativitu z Redmondu“, ale možná, že to tak doopravdy chtěla EK. Instalaci formou důležité aktualizace, a paušálně, ale považuji za krok poněkud nešťastný. Rozumné firmy na svých PC tuto aktualizaci zablokují, přemnoho menších a středních organizací ji ale provede. Co bude následovat: na obrazovkách nic netušících uživatelů se objeví nová ikonka. Většina z nich si jí nevšimne, část ale ano. Po aktivaci (které laici nevím proč říkají „rozkliknutí“) se těm šťastnějším s nefiltrovaným přístupem k síti zobrazí ne moc přehledná stránka, nad níž odborník diskutuje či jásá, ale normálního člověka mate, protože Internet = e. Méně šťastní uvidí chybu, případně „block statement“, což je frustruje a od dalších pokusů ustoupí. Ale i když se stránka zobrazí správně, nebude vyhráno.

BRAND24

Letmý pokus o nainstalování kteréhokoli z nabízených prohlížečů povede ve většině případů pouze k jeho stažení, laický uživatel patrně nebude schopen iniciovat proces instalace. Pokud ano, bude hned následně konfrontován s faktem, že nemá administrátorská práva a cesta k lepšímu Internetu tím pro něj opět skončí frustrací. Pokud se dostane přes tento zádrhel a prohlížeč se mu podaří nainstalovat, bude po jeho prvním spuštění konfrontován s pocity srovnatelnými s člověkem, který z čiré zvědavosti stiskl tlačítko v raketě a nyní se ocitl na Marsu. Pokud se prohlížeč nastaví jako výchozí, jeho novopečený uživatel brzy zjistí, že z tohoto světa není cesty zpět.

Krátce řečeno. Obávám se, že volba webového prohlížeče coby důležitá aktualizace do Windows není moc dobrý nápad. Microsoft vlastně jen recykluje své zavedené postupy „dobrovolně povinné“ instalace aktualizací (pokud nevíte, o čem mluvím, přečtěte si FAQ v nápovědě k Windows Update a pak bijte hlavou do zdi) na dobrovolně povinnou možnost volby. Nevím, zda za nápadem stojí aktivita lidí z MS nebo z EK (osobně tipuji vražedný mix obojího), ale jsem si celkem jist, že výsledek ke komfortu a předvídatelnoti chování počítače ze strany mnoha lidí za ním nepřispěje. A to není dobře ani pro lidi z Redmondu, ani pro tvůrce kteréhokoli z alternativních prohlížečů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je sociolog, odborný publicista, poradce, a lektor.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).