Hlavní navigace

Názory k článku Mr.Lin(x) byl nucen změnit doménu

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 4. 2001 11:14

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Kdyby si tak vsichni vzali z teto kauzy pouceni a okontrolovali udaje o drziteli domeny ...

    Jen letmym nahlednutim a nahodnymi testy lze najit desitky domen, kde domenu pravdepodobne nevlastni firma, ackoliv se to domniva, ale nejaka fyzicka osoba (nebo jsou tam prinejmensim o firme uvedeny TAK ZKRESLENE UDAJE, ze ji v pripade sporu nebude mozne ztotoznit). Udaj "Description/Poznamka" nema co se tyce urceni vlastnika zadny vyznam - vlastnik je definovan polozkou IDADM/vlastnik a zde je podstatne, aby byla vyplneno nejmene ICO u pravnickych osob (a podnikatelu) a RC u fyzickych osob (a to, jestli je osoba fyzicka nebo pravnicka). Jinak si drzitel domeny v budoucnosti koleduje o problemy.

    Abychom pro priklad nechodili daleko (i kdyz ten na tom neni az tak spatne jako Linx) - treba Lupa. Nazev firmy nepresny (spravny a uplny nazev ma byt nejspis Internet Info, s.r.o), ICO zadne, informace o tom, jestli je to fyzicka nebo pravnicka osoba chybi. A takovych jsou opravdu spis desitky nez stovky. To ale nikdo jiny, nez opravneny drzitel napravit nemuze - a cim driv to udela, tim mene riskuje ...

    Az jednou CZ.NIC zavede autentizaci elektronickym podpisem, bude nutne vsechny nepresne udaje ztotoznovat rucne - a v te chvili se teprve ukaze, kolik domen vlastne nema platneho drzitele, jenze v te chvili jiz bude dost pozde - v pripade, ze bude neztotoznitelny udaj o vlastnikovi, bude, podobne jako u domeny Linx umozneno s domenou nakladat evidovane opravnene osobe - a pokud i ta bude neztotoznitelna, pak nejspis nezbude, nez domenu zrusit. Kazdopadne to vypada, ze "stehovani domen" by se mohlo stat pomerne oblibenou spolecenskou hrou. Mohu kazdemu jen doporucit, aby si udaje okontroloval - a pokud tomu nerozumite nebo udaje opravit neumite, poradte se napriklad se svym technickym spravcem - od toho ho mate aby vam radil s odbornymi zalezitostmi okolo domen.

  • 17. 4. 2001 13:47

    Pavel Tichý (neregistrovaný)
    Pro zajímavost příběh z dnešního rána:
    V došlé poště jsem objevil e-mail od CZ.NIC se subjectem Notify. V e-mailu bylo uvedeno, že byly změněny údaje o mé osobě (aniž bych cokoliv autorizoval nebo o cokoliv žádal). Kontaktoval jsem firmu, která o změnu u CZ.NIC požádala a bylo mi sděleno, že mají klienta jménem Pavel Tichý, a že došlo k záměně osob. Podotýkám, že vše uvedli ještě během dnešního dopoledne do původního stavu, takže je vše jakoby v pořádku.
    Není mi ale jasné, jak je možné, že třetí osoba změní bez mého odsouhlasení mojí identifikaci a najednou je u mého jména a u mého id jiná adresa a kontaktní údaje a u všech našich domén tedy figuruje jiná osoba!
    Můžete se k tomu, Dane, vyjádřit? Díky.
  • 17. 4. 2001 16:21

    Globus (neregistrovaný)
    A vy se divite? Tak z www.nic.cz :

    Změna údajů osoby
    může ji provést kdokoli, žádost se nijak neověřuje, jako ochrana proti zneužití slouží položka notify, kam se odesílají informace o všech provedených změnách.
    Nelze změnit identifikátor, jméno a příjmení osoby, v takovém případě je nutné si zaregistrovat nový záznam.

    Trochu padle na hlavu, nicmene bohuzel platne.
  • 18. 4. 2001 1:21

    Dan Lukes (neregistrovaný)
    Ochrana zaznamu persony je kompromisem. CZ.NIC ma k dispozici (v pripade potreby) kompletni historii zaznamu, takze v pripade sporu by nebylo az tak slozite dohledat udaje nutne k potvrzeni, ze osoba, ktera tvrdi, ze zaznam je jeji skutecne tento zaznam drzela. Vzhledem k tomu, ze tak se mnoho lidi domniva, ze pri zmenach je nutne neprimerene papirovat chybi jine formy verifikace. Jelikoz nelze zmenit jmeno osoby, muze zaznam "prevzit" jen osoba stejneho jmena - a to okruh potencionalnich podvodniku znacne zuzuje. Notify pak skutecne zustava predevsim jako ochrana pred neumyslnymi modifikacemi, i kdyz samozrejme jako ex-post ochrana pred zlomyslnymi modifikacemi poslouzi take.

    Nerikam, ze situace je idealni v teto chvili je ale obtizne vymyslet idealni reseni - idealni nejen z bezpecnostni, ale take z prakticke stranky. Samozrejme, pokud bude zavedena "silna" autentizace pomoci kryptografickych prostredku, bude nutne jednorazove vsechny osoby identifikovat zcela jednoznacne (i kdyz spis se soustredime na jednoznacnou identifikaci drzitelu a ty pak nechame opravnene osoby nove urcit) - pak uz by ale tento problem mel vymizet.

    Mimochodem, i vy byste mel okontrolovat presnost a spravnost udaju u vasich domen a vyuzit vsech bezpecnostnich mechanismu, ktere je vubec vyuzit mozne - domena evidovana na vlastnika neurceneho typu bez ICO je ve vetsim ohrozeni nez domena s drzitelem jasne definovanym. A nemit u persony "notify" vubec je take mozne, ale mizi tim i ona trocha ochrany, ktere se zaznam osoby tesi.

  • 20. 4. 2001 10:29

    Tomáš Langer (neregistrovaný)
    Celá tahle taškařice má ještě jednu legrácku navíc.

    Když si totiž u Linxe zadáte reklamní kampaň, musíte odsouhlasit smlouvu, ve které Linxe zastupuje MARTIN KUBA, který však již NENÍ VE VEDENÍ SPOLEČNOSTI Clark NetProject s.r.o.

    Takže vlastně podepisuje NEPLATNOU SMLOUVU!

    Ukázka z hlavičky smlouvy:

    I. Smluvní strany
    Clark NetProject, spol. s r.o.
    Okružní 29a, 638 00 BRNO
    tel.: 05 / 452 230 44
    fax.: 05 / 452 230 46

    IČO: 25343823
    DIČ: 288 - 25343823
    č.ú: 59364001 / 2400
    Zastoupená:
    Martinem Kubou, prokuristou společnosti

    (Dále provozovatel sítě Mr.Lin(x)


    Ukázka z výpisu z obchodního rejstříku:

    Obchodní firma: Clark Net Project, spol. s r.o.
    Sídlo: Brno, Okružní 29 a, PSČ: 63800
    Identifikační číslo: 25343823
    Právní forma: Společnost s ručením omezeným
    .
    .
    .
    Statutární orgán:
    jednatel: Rudolf Volný , r.č. 700721/5567


    Tímto zdravím Rudu Volnýho a doufám, že to brzy opraví :-))))

    Tomáš Langer
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).