Hlavní navigace

Mr. Linx sundavá tričko Computer Pressu

14. 12. 2000
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Již delší dobu odtikávající časovaná bomba byla včera odpálena: Computer Press přijde o svůj podíl v Mr.Lin(x)ovi. Důvodem je výpověď smlouvy ze strany Clark NetProjectu, který tuto výměnnou síť provozuje. Ačkoliv oficiální tisková zpráva mnoho podrobností nenabízí, podle informací ze zákulisí nejde o zcela bezproblémový rozchod.
„Provozovatel reklamní sítě Mr.Lin(x), společnost Clark NetProject, spol. s.r.o., vypověděl dnešního dne s účinností od 31.3. 2001 smlouvy, které definovaly společné provozování služby Mr.Lin(x) v prostoru českého a slovenského Internetu.“ Tímto velmi jednoznačným prohlášením začíná krátká tisková zpráva, kterou včera odpoledne vydala citovaná společnost Clark NetProject. Computer Press přitom v posledním roce kompletně pokrýval obchodní aktivity této výměnné sítě a zajišťoval přísun inzerce – to bude zřejmě od dubna pouhou minulostí.

Teta Kateřina z Jirotkova Saturnina, známá svou zálibou v citátech, by zřejmě současnou situaci kolem Mr.Lin(x)e zhodnotila velmi lapidárně: „Kdo s čím zachází, s tím také schází.“ Historie této výměnné sítě je totiž značně klikatá a aktuální změna zdaleka není první. Ještě před Computer Pressem totiž v roli partnera Mr.Lin(x)e vystupovala společnost Mobil server, která mu pomohla především propagací v počátcích a později se – zřejmě se střídavými úspěchy – starala rovněž o prodej reklamy. Tato spolupráce však byla v loňském roce náhle přetržena a na místo Mobil serveru vklouzl právě Computer Press, což mezi oběma společnostmi (do té doby úzce spolupracujícími) vyvolalo značnou roztržku a na obou stranách padala silná slova. Jak se zdá, nyní se historie alespoň zčásti opakuje.

Přestože se oficiální zpráva (najdete ji například tady) nese v mírně pozitivním duchu a ředitel Clarku Martin Kuba v ní dosavadní spolupráci s Computer Pressem označuje za „vzájemný přínos“, nelze se samozřejmě ubránit úvahám o tom, co je v pozadí. Je totiž zřejmé, že jde o jednostranný krok ze strany Clarku, nikoliv o vzájemnou dohodu obou partnerů. Mírně neobvyklé je také to, že je výpověď oznamována už nyní, v den jejího podání, přestože v účinnost vstoupí až 31. března 2001.

Skutečným důvodem výpovědi jsou podle neoficiálních informací závažné rozpory mezi oběma partnery, o nichž se už nějakou dobu v zákulisí spekuluje. Přestože oficiální představitelé mlčí, hlavním problémem jsou údajně finance, což nakonec není v podobných případech příliš neobvyklé. Společnost Clark NetProject je podle těchto informací nespokojena s platbami ze strany Computer Pressu, které údajně nedosahují očekávané výše a pravidelnosti, což má následně značně negativní vliv na cash-flow této společnosti. Není však jasné, zda jde jen o to, že se nenaplnily původní předpoklady reklamních příjmů, z čehož plyne i nižší příjem pro Clark, nebo zda jde vysloveně o porušení nějakých smluvních závazků ze strany Computer Pressu.

UX DAy - tip 2

Ve hvězdách je zatím další postup Computer Pressu, který se dosud k této záležitosti nijak nevyjádřil. Je samozřejmě možné, že skloní hlavu a bude výpověď respektovat, pravděpodobnější je však varianta nějakého protiúderu, například v podobě napadení výpovědi právní cestou. Zatímco vztahy Clarku s Mobil serverem podle někdejších slov Patricka Zandla neupravovala žádná písemná smlouva, Computer Press se zjevně pojistil lépe, a je tedy otázkou, co bude následovat.

V každém případě jde o špatnou zprávu pro Mr.Lin(x) jako takový – další změna partnera mu rozhodně nepomůže, tím méně pak případné tahanice. Po anabázi s Mobil serverem a jarním odchodu významných českých serverů, které tuto síť opustily kvůli pokoutnému výprodeji jejich reklamního prostoru, jde o další černou šmouhu na jeho pověsti.

Myslíte si, že odchod Computer Pressu síti Mr.Lin(x) prospěje?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je někdejším šéfredaktorem serveru Lupa. V současné době už se psaní věnuje pouze v míře menší než malé, a to zásadně pro radost.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).