Hlavní navigace

MS likviduje Javu a plug-iny z Windows XP

20. 8. 2001
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

Vypadá to, jako by vůbec Microsoft nebyl uprostřed antitrustového vyšetřování vstupujícího do závěrečných kol a dokonce si brousil sekeru sám na sebe. Kvůli vývoji vlastního prostředí hodil do koše podporu Javy a to samé se chystá udělat s podporou plug-inů (tj. přestane fungovat QuickTime apod.). Už snad zbývá jen TCP/IP.

Napřed rychlé upozornění těm z vás, kteří jste si ještě nenainstalovali Service Pack 2 Microsoft Internet Explorer (dále jen MSIE) 5.5 – nedělejte to (důvody jsou ve druhé části článku).

Prvním kamenem pojednávaných úrazů je Java. V polovině července Microsoft (dále jen MS) oznámil, že JVM ve Windows XP (dále jen WXP) více již nebude, viz WXP ještě víc sexy…javový striptýz MS. Pro méně zasvěcené – nebudete si tak např. moci „pouštět“ javové applety z webových serverů v MSIE. Tedy budete moci, ovšem pokud si sami stáhnete a nainstalujete čtyři roky starý JVM MS (soubor zdéli 5 MB).

Proč tak starý? Sun vedl takřka čtyřletý soudní spor s MS kolem Javy. Soudy potvrdily všechna práva Sunu k Javě a rovněž, že MS tato práva porušuje. Porušení tkvěla v tom, že MS zaváděl do Javy nekompatibility, s nimiž sice JVM od MS hezky běhal ve Windows, ale jen v nich. Všechno nakonec vyšumělo mimosoudní dohodou mezi Sunem a MS. Obě firmy se dohodly na tom, že MS bude smět používat svou starou verzi JVM, ale všechno, co by vytvořil dále, musí nechat ověřovat u Sunu kvůli kompatibilitě (Sun je hlavní standardizační, resp. certifikační autoritou Javy).

MS se obrátil na Sun se žádostí o tříleté prodloužení možnosti používat svůj starý JVM. Sun to schválil a počítal tak s tím, že MS má zájem o používání Javy i nadále. Jenže se pořádně přepočítal. MS hodil celou Javu do popelnice.

Důvodů, proč tak učinil, je víc. Jedním z nich nepochybně je probíhající vývoj prostředí MS CLI/C#, které bude substitucí prostředí javového, ovšem ve správě MS. Mj. je základem budovaných internetových služeb HailStorm a posléze MS.NET.

Další důvod, o který se MS může pevně opřít, vyvěrá z probíhajícího soudního sporu kolem jednoho z mnoha stupidních softwarových patentů. Malá firma Eolas podala v roce 1999 žalobu na MS pro porušování svých patentových práv. Soud ještě ani zdaleka neskončil, ale misky vah se převažují na stranu firmy Eolas. Patent se netýká jen Javy, ale i plug-inů a mnohého dalšího. K soudu Eolas vs. MS najdete dost materiálů na Internetu, stačí zadat do prohledávače klíčová slova:  +Eolas +patent +Microsoft.

Tak jako v mnoha patentových sporech podobného druhu, i v případě Eolas jde o „patent na všechno“, viz Distributed hypermedia method for automatically invoking external application providing interaction and display of embedded objects within a hypermedia document. Technici rozumějí hned. Pro ostatní stručně – tento patent se týká i čehokoli, co si můžete „pouštět“ třeba v okénku desktopu nebo ve vymezené části plochy webovské stránky, jako je např. video či javové applety. Obecně se tomu říká objekty, z nichž je tvořena i webovská stránka. Podrobnosti najdete v uvedeném odkazu.

MS, ale i jiným firmám hrozí, že za používání objektů, kterých se patent týká, budou muset platit licenční poplatky firmě Eolas. Velmi se to týká i Sunu. MS strašně nerad platí licenční poplatky jiným firmám, viz např. MS záměrně mrzačí MP3 ve Windows XP. To si raději vymyslí něco svého, a pak to prosazuje prostřednictvím Windows. A pokud jde o cizí technologie, znekompatibilní, resp. omezí, co jen jde.

Vše uvedené se týká i provedení úvodem zmíněného SP2 MSIE 5.5, viz IE upgrade cuts off QuickTime. MS vyhazuje z MSIE technologii plug-inů (přídavných softwarových modulů) pro webovské prohlížeče. S touto technologií přišel před lety Netscape. Pro MSIE tedy ztratí tato technologie svůj význam s konečnou platností. V betaverzi MSIE 6 už plug-iny údajně rovněž nevyužijete.

Mohlo by se to jevit rovněž jako finální doražení Netscapu. Ale i tady má MS silnou oporu v soudním sporu s firmou Eolas. Jde přece o její patent, který MS nechce porušovat… A tak se chová podle práva, které ho k takovým krokům nutí – vše zcela OK. Z tohoto pohledu nelze MS nic vytknout. Binec, který v americkém právu na „intelektuální vlastnictví“ explodoval, je mnohasečný. Proč si tedy neseknout, když to zrovna hraje do karet i jednomu z největších sekáčů?

Aby tristnost právního Kocourkova, vydatně šmrncnutého Franzem Kafkou, byla úplná, je nutné dodat, že patent firmy Eolas se pochopitelně týká i technologie MS ActiveX.

Pokud jde o Javu, minulý týden vyšel celostránkový inzerát Sunu ve třech denících, vyzývající MS k implementaci Javy ve WXP. Sun má hotový JVM pro WXP, na dodělávkách pro běh appletů v MSIE 6 se kutí. Takže pokud budete chtít instalovat poslední verzi JVM 1.3.1 do WXP, obraťte se na Sun. MS se staví k inzertní kampani Sunu zcela negativně. Jak se k ní stavím já i čtenáři News on 'Net, najdete v článku Spor o Javu mezi MS a Sunem nabyl na absurdnosti a v připojené diskusi.

BRAND24

Nakonec k upozornění, proč neinstalovat SP2 MSIE 5.5. MS ho vydává za vylepšovák bezpečnosti MSIE, ale zcela zamlčuje, že po jeho instalaci vám přestanou fungovat všechny plug-iny (jak typické, že?). Nejvíc láteří uživatelé QuickTimu, kterým v MSIE už nefunguje. Apple oznámil, že situaci řeší ve spolupráci s MS (MS o tom Apple samozřejmě předem neinformoval – jak typické, že?). A že prý „to“ za předem neurčenou dobu zase půjde. Pokud už jste si SP2 MSIE 5.5 nainstalovali, o tom, jak vše vrátit zpět, se dočtete třeba v diskusi A Reason Not To „Upgrade“ – Microsoft Quietly Removes Plugin Support From IE (viz např. „Comment #75“).

Pokud se na celou věc podívám s velké hůry, nemůžu nevidět, že něco v tom všem není ale vůbec v pořádku. Velké komerční firmy se mlátí po hlavách v paragrafově zamořeném prostředí, které jim k tomu jen nahrává. Cílem není vstřícná jednoduchost používání kvalitních a kompatibilních technologií, ale rozbití všeho ve svůj osobní komerční prospěch. Zbývá ještě rozbít TCP/IP a celá tahle cvokárna dosáhne naprosté dokonalosti. Pravděpodobnost, že se dočkáme i toho, není až tak malá.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).