Hlavní navigace

MS šmíruje data klientů na Internetu a kšeftuje s nimi

2. 4. 2001
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

MS zaintegroval do Windows kdejaký svůj software, ale pořád je mu to málo. Co takhle zaintegrovat do Windows Internet a odtud velet všemu, co budou jeho uživatelé dělat? Od povolování instalací, placeného přístupu až po šmírování jejich dat. Ne, to je ještě málo. Nejlepší bude s daty uživatelů kšeftovat.

Aby se horliví zastánci MS a nejchamtivějších podob kapitalismu nemohli hned zkraje uchylovat k napadání ve stylu „Zajíček zase straší, proto je nebezpečnej!“ :-), vysypu hned na začátku fakta. Dva webzinové zdroje píšou o tomtéž, každý jinak: All your data (and biz plans) are belong to Microsoft (britský The Register) a Microsoft storm warning (americký Salon).

Oba odkazují na podstatu věci – na stránku MS Microsoft Passport Web Site – Terms of Use and Notices – AGREEMENT BETWEEN USER AND MICROSOFT CORPORATION. Aby se někdo nedomníval, že jde o aprílový žertík, k této stránce se dostanete i z MSN a z MS Hotmailu. Zarážející – přesněji do nebe volající – je zvláště část, nadepsaná LICENSE TO MICROSOFT.

Co je MS Passport? Jde o bezplatnou registraci uživatelů služeb MS, resp. i filiálek, které budou Passport používat. Registrovaný uživatel bude moci používat svou registraci nejen při využívání služeb MS na Internetu, ale i všech „filiálkových“. Filiálkou bude cokoli, co bude nabízet jakoukoli službu na svém serveru pod komunikační střechou Passportu. Např. prodejna s Passportem bude vědět, že ten který uživatel je registrován u MS Passportu.

Varianta „Passport wallet“, resp. „Passport express purchase“ obsahuje údaje uživatele, potřebné pro nákupy via Inet a pro zaslání zboží (číslo kreditní karty, e-mailovou i fyzickou adresu). Uživatel Passportu tak nebude muset vypisovat v prodejnách skoro nic (kromě ID a hesla) a jen vesele nakupovat. Všechnu související komunikaci obstarají servery MS (a filiálkám zřejmě něco naúčtují).

MS uvádí, že jde o přípravu jeho HailStormu a nakonec i vytrubovaného .NETu. Tolik jen něco málo základních údajů. Co je však přímo úděsné, jsou podmínky užívání služby, resp. na co musí její uživatel přistoupit.

V „Terms of Use“ se mj. píše: „…you are granting Microsoft and its affiliated companies permission to: Use, modify, copy, distribute, transmit, publicly display, publicly perform, reproduce, publish, sublicense, create derivative works from, transfer, or sell any such communication…“

Česky: „[Vstupem do této služby MS]…povolujete MS a jeho filiálkám, aby používaly, modifikovaly, kopírovaly, distribuovaly, vysílaly, veřejně vystavovaly, reprodukovaly, publikovaly, sublicencovaly, použily jako zdroj pro svou výrobu, transferovaly nebo prodávaly jakoukoli komunikaci…“. Tou „komunikací“ je myšleno cokoli, co uživatelé vloží do služby, jmenovitě: „…posting messages, uploading files, inputting data, submitting any feedback or suggestions, or engaging in any other form of communication…“ To už netřeba překládat.

To ale není vše. Uživatel nejen že bude okraden o všechna svoje práva, daná zákonem i Listinou lidských práv a svobod. Bude vystaven nemilosti MS až po okraj: „…Microsoft is under no obligation to post or use any materials you may provide and may remove such materials at any time in Microsoft's sole discretion…“ Česky (zkráceně): „…MS může cokoli, co do služby vložíte, kdykoli vymazat podle svého vlastního uvážení…“ Pod to se dá schovat i případ krachu serverů MS, kdy přijdete o data, která jste na ně vložili.

Aby to bylo všem úplně jasné, MS dodává: „…The foregoing grants shall include the right to exploit any proprietary rights in such communication, including but not limited to rights under copyright, trademark, service mark or patent laws under any relevant jurisdiction. No compensation will be paid with respect to Microsoft's use of the materials contained within such communication.…“ Čili MS popírá všechna vaše zákonná práva (copyrightové, patentové, obchodní). Vyhrazuje si využití všeho toho ve svůj prospěch bez úhrady jakýchkoli copyrightových, patentových, obchodních poplatků tomu, komu co sebere.

Suma sumárum – MS vás zbavuje všech vašich zákonných práv. Jste jen nesvéprávná jednotka, která platí MS za to, že si s ním a s jeho daty bude dělat, co si zamane. Platit budete MS i za to, aby na vás vydělával, aniž budete mít tušení, že tak činí (pokud čirou náhodou někde nenarazíte na své dílko, opatřené copyrightem MS nebo někoho, komu ho MS střelil). Vstupem do globálního nadstátu MS se rovněž zbavujete všech práv na utajení údajů o svých finančních tocích. MS je bude promptně prodávat komukoli. Zájemců pochopitelně mraky, včetně kriminálních kruhů.

Počínaje softwarem MS s označením XP si budete muset nechat potvrzovat licenci na jeho používání via Internet na serverech MS. Jinou instalaci než na schváleném počítači vám MS nepovolí, děj se co děj. Máte notebook a chtěli byste NěcoXP používat na cestách? Můžete – když si koupíte další krabice.

Už jsem si vysloužil známku hlídacího psa počínání kameníků, MS a spol. Oprávněně. Štěkám na každé hnutí těch několika skupinek chamtivých grázlů, pro které existuje jen jedno – vysát moc a miliardy ze všech lidí bez ohledu na cokoli. Tomu MS říká „americká cesta“. MS moc vadí GNU/GPL v čele s Linuxem. Nebýt Linuxu, opravdu nevím, co by se za chvíli dalo na Inetu vůbec používat, aby si člověk nepřipadal jak pod lupou StB za Husákovy normalizace. A jen platil a platil Gatesům. Přibývající fakta mluví za vše.

Naštěstí i v USA sílí hnutí proti nejbezohlednějšímu parazitickému kapitalismu, jak si ho představuje Gates s partou svých kompliců, kameníky samozřejmě nevyjímaje. Nevyjímaje ani další oblasti – poslední léta hlavně farmaceutický průmysl, pro který se výrobní patenty a miliardy tyčí převysoko nad zdravím lidí.

BRAND24

Gatesové všeho druhu mají velké zastánce po světě. Kritik americké společnosti, spisovatel George Vidal, který je teď v Praze na setkání spisovatelů, popudil Klause svými prohlášeními o životě v USA. Klaus ho napadl, že ani ve svobodě se nedá říkat všechno a že si Vidalova slova zaslouží reakci. Vidal označil Klausovu reakci za trapnou. Podobně horliví jako Klaus byli čeští mocnáři za bolševika. Rudý Kreml to od nich očekával a chválil je za to. Americká ambasáda prohlásila, že návštěvu Vidala v Praze podporuje. Klausovi jeho papeženství, vytrénované bolševikem, americká vláda nežere (ne že by proto byla svatá).

Arogance kameníků, MS, Klause atd. atp. – to všechno má stejný ideologický základ a chová se podle něj. Z něj vyvěrá i Passport MS. Plus celý obsah antitrustové žaloby, ze které si MS vesele utahuje. MS přece nedělá nic jiného, než že jede v čele pelotonu na americké cestě, ne?

Budete používat služby MS na Internetu (Password, HailStorm, .NET)?

  • Ani náhodou
    63 %
  • Ještě nevím, možná ano
    2 %
  • Samozřejmě, že ano
    35 %

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).