Hlavní navigace

Názor k článku MS šmíruje data klientů na Internetu a kšeftuje s nimi od Jiří Šoler - Máte pravdu. podobně jako v politice je i...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 20. 4. 2001 12:22

    Jiří Šoler (neregistrovaný)
    Máte pravdu. podobně jako v politice je i přístup k počítačům v této zemi ovládán ideologií, fandovstvím, ne znalostmi. Ty schopné poznáte podle toho, že dělají kvalitní software, o jejich kvalitách rozhodují programátoři. Jiní jsou zejména schopní v oblasti PR, jejich hlavní předností jsou reklamní agenti. Ale nejhorší jsou ti, kteří maskují vlastní neschopnost organizováním monstrózních procesů, o jejichž kvalitách rozhodují právníci. Hanba nám, programátorům, pokud ponecháme volné pole těmto výtečníkům.

    Úspěchy firmy Microsoft spočívají zejména v prvních dvou oblastech - výroba software, který je zejména "user friendly", spolehlivost nic moc, ale zlepšuje se. Kromě toho ceny jsou přijatelné. Jejich obchodníci mne štvou, zejména jejich snaha o inovované názvy produktů jako Win2000 (místo další verze NT), XP apod., kdo se v tom má vyznat - ale snad je to obchodně účinné.

    Na druhé straně vedení monstrózních procesů je typické pro ty, kteří nemají na udržování svých produktů na odpovídající technické úrovni - např. fy Netscape Communications. Nebo ti, kteří nazývají slovem "OPEN" své soukromé produkty, a když do nich zákazníci investují mnoho peněz a prostředků, zakáží jejich použití. Typickým příkladem je fy SUN a osud jazyka JAVA, který není od loňského rozsudku US district soudu volně použitelný. Výsledkem je nejen ztráta investic zaákazníků, ale i nedůvěra k výpočetní technice vůbec a produktům v š e c h amerických firem zvláště, výsledek, na kteří doplácí všichni programátoři a lidé angažovaní v tomto oboru. Je typické, že podobné v podstatě politické práskačství nikomu nevadí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).