Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku MS šmíruje data klientů na Internetu a kšeftuje s nimi od Pavel Odehnal - Pred chvili jsem tu nekomu odpovidal na jeho...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 2. 4. 2001 14:11

    Pavel Odehnal (neregistrovaný)
    Pred chvili jsem tu nekomu odpovidal na jeho prispevek a teprve ted mi doslo, co se s tim vsim da vlastne delat.

    Uvazme, ze na svete kazdy den obrovske mnozstvi lidi "ztraci cas" dekryptovanim ochrannych algoritmu proti kopirovani cehokoli, vytvarenim sharewaroveho software, psanim rozohnenych clanku proti Microsoftu, producentum hudby a pod. Kvanta lidi travi cas spolecnym psanim produktu, ktere maji konkurovat komercnimu software. Ale nezda se to byt resenim, protoze nakonec stejne nerozhoduje kvalita, ale marketing a ostre lokty.

    Tak to pojdme udelat jinak :-) Predstavme si takovy "investicni fond" zalozeny na Internetu. Kazdy, kdo je nespokojeny do nej mluze vlozit nejakou tu castku, rekneme takovych tisic, nebo deset tisic dolaru, to zase nejsou tak velke penize. Kolik "rebelu" muze existovat? Asi hodne, pokud se neustale uvadi tak vysoke procento pouzivani Linuxu, tak velke mnozstvi utikajicich penez za piratske kopie hudebnich nahravek atdatd. Bude nas treba 10, nebo 50 milionu po celem svete?

    A pak si muzeme zacit kupovat ty firmy, ktere nam tak vadi. Nejake ty producenty, nejaky ten podil v Microsoftu, co bychom tak jeste chteli koupit? Farmaceuticke firmy? Proc ne? Maji na to, aby se ubranili tak masivnimu skupovani jejich akcii? Nebo podlehnou? V Cechach bychom mohli treba investovat do Telecomu, at je trosku legrace.

    K zamysleni - co by se stalo pak? Jako majitele Microsoftu, ktery nam vydelava penize na prodanych licencich - posleme ho do likvidace, nebo budeme chtit vydelavat na svych podilech? Jak se budeme divat na ty, kdo nam budou prepalovat nasi hudbu? Pujde nam pak jeste o "cistotu" reseni, o "etiku", nebo proste jenom o prachy?

    Myslim, ze v globalnim meritku na to mame dost velkou kupni silu. Byla by to zajimava zkouska, co to udela s lidmi.
  • 4. 4. 2001 17:56

    jan chavel (neregistrovaný)
    zasadnim problem je, ze tech 10 milionu rebelu nemuze rozumnym zpusobem resit rizeni firmy. Takze musi prijmout rizeni podle poctu akcii (investovanych penez). a Bill si zalozi retezec 5 spolecnosti koncici nakou FAKE ltd. na Bahamach, kera "podpori" rebely svou 1mld. dolaru a ziska vetsinovy podil na rozhodovani.
    rekneme ze nakou silenou fintou se tomu zamezi.
    druhy zasadni problem je, ze do vedeni firmy bychom radi meli nake managery, kteri jsou zkuseny a nase penize nevyhazi z okna.
    ovsem nato, aby nekdo byl v tomhle svete zkusenej manager, musi byt spravne "deformovan". musi mit ty spravne kontakty, milovat producirovani v kravate, umet lhat do oci, atd... proste idealni moderni manager. jen takovy bude schopen dohodnout rozumnou cenu nami kupovanych spolecnosti.
    no ale ja sve penize do firmy, kerou bude ridit nakej jinej Gates nedam, proste nebudu se spojovat se zlem abych zlikvidoval jine, vetsi (viz historie).
    zaver je jednoduchy, proste Gatese nemuzete porazit jeho vlastni zbrani (penize), protoze je v tom fakt dobrej.
    ale (viz historie) zatim kazde imperium po nake dobe zaniklo (vetsinou prispenim "barbaru").
  • 23. 4. 2001 19:26

    Marek (neregistrovaný)
    Jo presne s tim souhlasim. Nechme ho at jde svoji cestou a my pujdeme svoji.

    Me to proste neva, at si klidne lidi pouzivaji M$, kdyz chteji, at zna jejich data, at jim posila BSA vyderacsky kazety, klido. Ja ale to resim jinak a jsem v pohode.

    Nepotrebuji M$ soft a nemusim jej pouzivat, ptz to co M$ at uz na serveru ci desktopu implementoval uz v jinych systemech je (tedy pokud nemluvime o asistentovi z office, ale toho at si m$ uzivatele dobre uziji ;) ).
    M$ furt jen neco kopiruje, jako se svoji databazi (MS SQl Server = Sybase), Active Directory = Novell directory, ted zase vidi jak Java jde 3 roky nahoru a tak ji okopiruje v C#, narve tam tuny kecu o tom pitomym COM a zase jen kopiruje a to nemluvim o tom jak prohral M$ soudni pre na komprimacni algoritmus ktery ukrad, nebo o tom, jak nelegalne pouzival RSA, aniz na to mel licenci (ted se naoplatku s RSA moc dobre kamaradi).
    Takovych pripadu jsou stovky a keci o tom, ze M$ nabizi co jiny nemaji je jen od lidi co jsou klikaci a proste neumeji nic jinyho pouzivat nez m$.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).