Hlavní navigace

Chcete zkusit akcelerátor od Microsoftu? Nejbližší šance je v Berlíně

29. 1. 2014
Doba čtení: 8 minut

Sdílet

 Autor: Marek Janouš
Berlínský Microsoft Ventures přislíbil, že na jaře zařadí alespoň jeden český tým „na divokou kartu“ rovnou mezi dvacítku finalistů, ze kterých vybere nejvýše deset přijatých.

Autor: Marek Janouš

Skupina českých startupů (a také zástupci inovačních center a inkubátorů a několik novinářů) se v pondělí 27. ledna podívala do podnikatelského akcelerátoru „Microsoft Ventures“ v Berlíně. Vypravila je tam Czech ICT Alliance ve spolupráci s českým Microsoftem — aby si startupy jednak zkusily prezentaci nanečisto, a aby si rozmyslely, zda by přihláška do příštího běhu tohoto akcelerátoru nebyla pro ně vhodnou cestou k průniku mimo ČR.

Kdyby je právě spolupráce s Microsoftem mohla dostat k zákazníkům, nebo jim vůbec pomoci uspět, pak je totiž Berlín nejbližším městem, kam se český startup může vydat za intenzivní akcelerací. Nečekejte, že by se akcelerátor „Microsoft Ventures“ brzy otevřel v Praze. Další se chystá v Moskvě, a jinými možnostmi v Evropě jsou ještě Paříž nebo Londýn.

Ale do programu BizSpark, který startupům poskytuje bezplatné licence na technologie od Microsoftu, i školení, jak s nimi zacházet, je možné dostat se také v Česku. Zprostředkovávají to tři místní „inovační centra“ Microsoftu, a to brněnský JIC, dále Technologické centrum Hradec Králové a nakonec nedávno otevřené inovační centrum v Praze.

V akcelerátoru Microsoft Ventures v Berlíně
Autor: Marek Janouš

V akcelerátoru Microsoft Ventures v Berlíně

Microsoft Ventures jako zastřešení vší startupové podpory od Microsoftu bylo ohlášeno v létě 2013. Tou dobou provozoval Microsoft ve světě už několik akcelerátorů, ale berlínský se teprve chystal. Vyšel přitom především ze zkušenosti akcelerátoru v Tel Avivu a převzal ji bez podstatných změn.

Usídlil se v Berlíně proto, že Berlín je mezi velkými německými městy poměrně nejlevnější na život, tvrdí Kai Jäger, „rezidentní CTO“ berlínského akcelerátoru, a hostitel pondělní české návštěvy. Přitom v Berlíně bují „startupová scéna“, kterou v Evropě překonává asi už jen Londýn. Ve městě působí prý pět akcelerátorů, mezi nimi například Axel Springer Plug & Play nebo hub:raum podporovaný Deutsche Telekomem.

Rezidentní akcelerátor na čtyři měsíce

Akcelerátor nabízí intenzivní čtyřměsíční program, který vyžaduje plné nasazení a denní přítomnost týmu v akcelerátoru (chození za zákazníky nebo návštěvy konferencí se ovšem připouštějí). Program vedou „rezidentní CEO“ a „rezidentní CTO“. Týden co týden si sedají ke schůzkám s CEO a CTO akcelerovaných týmů a probírají s nimi jak postup projektu, tak i zvolená technická řešení.

Týden co týden se také shromáždí všechny akcelerované týmy a před ostatními si vzájemně představují pokrok i probírají překážky.

Nemáte-li vlastní prostředky ani na čtyři měsíce, nehlaste se

Kai Jäger, „rezidentní CTO“ akcelerátoru MS Ventures v Berlíně

Kai Jäger, „rezidentní CTO“ akcelerátoru MS Ventures v Berlíně

Akcelerátor nedává žádné peníze, ani si nebere podíl na firmě. Kai Jäger jednak tvrdí, že pro startupy je z pohledu získání příštích investic nevýhodné přepustit hned v začátku procenta jen s malou „valuací“. Dále říká, že pokud nemáte ani na to, abyste bez finanční pomoci od akcelerátoru přežili čtyři měsíce, nejspíše jste beztak ve vážných potížích (a pro akcelerátor tedy nezajímaví).

Potřebujete proto vlastní úspory, nebo už první tržby, nebo sami přesvědčit nějakého „anděla“, rodinu, přátele a jiné blázny…

Smyslem akcelerátoru ovšem je dovést vás za čtyři měsíce k tomu, aby do vás investovali jiní, popřípadě s nimi může koinvestovat fond Microsoft Ventures. Účast v akcelerátoru není však zárukou budoucí investice od tohoto fondu, a fond zas investuje i do firem mimo akcelerátor.

Nemusíte stavět na technologiích od Microsoftu (ale je to výhodou)

Kai Jäger zdůraznil, že lidé vedoucí akcelerátor nejsou prodejci Microsoftu, že využívání jeho technologií není podmínkou přijetí a že už teprve nevyžadují využívat výlučně technologií od Microsoftu. V MS Ventures pochopí, že malý startup vyvine mobilní aplikaci nejprve pro Android. Na druhou stranu chtějí přijímat týmy, kterým mohou nějak účinně pomoci. S implementací řešení na oblaku Windows Azure dokáží pomoci o dost spíše než, řekněme, s Google Cloud.

Microsoftu jde v podstatě o to, aby měl příležitost vůbec startupům ukázat, že je možné stavět i na jeho technologiích, protože jinak by si spíše vybraly jiné.

Jednotlivci, nehlaste se

Kai Jäger míní, že rozjezd technologické firmy je prostě příliš mnoho práce najednou a v jednom člověku se nedá dobře zvládnout.

Dále připomněl potřebu, aby týmy byly vyvážené — aby v nich byli jak technici, tak obchodníci. Počet členů týmu není shora omezen; bývá sice do čtyř lidí, ale současného běhu se účastní i tým o dvanácti lidech, dokonce kvůli tomu přijali jen devět týmů namísto zamýšlených deseti, aby se do pracovního prostoru na třídě Unter den Linden všichni vešli.

Nová výzva bude vypsána nejspíše koncem března nebo v dubnu

A to patrně vzápětí po „Demo Day“ 26. března, kterým se uzavře nynější úvodní běh. Akcelerátor se bude přihláškami probírat s německou pečlivostí až několik měsíců: výběr bude zužovat postupně v několika krocích a finalisty do závěrečného výběrového kola si pozve k osobní prezentaci. Příští běh se spustí nejspíše v srpnu, odhaduje Kai Jäger.

Vybírat budou především podle týmu, pak teprve podle nápadu a podle velikosti trhu pro něj. Nápad se totiž může v průběhu akcelerátoru měnit, zato tým stěží, vysvětluje Kai Jäger. Zájemci budiž připraveni na to, že budou muset nejen prokázat, jaké zkušenosti a počiny už mají za sebou jednotlivě, ale budou podrobeni i otázkám na to, co už udělali společně a jak dlouho už v týmu spolupracují.

Žádná pevná měřítka na to Kai Jäger nemá. Soudržnost týmu prý vyjde při pohovoru najevo zpravidla rychle a zřejmě.

Akcelerátor stojí o firmy staré ne více než tři roky, do kterých nebylo dosud vloženo více než milion dolarů. Ovšem to mají být IT projekty, které jdou nadto dobře dohromady s Microsoftem — s jeho záběrem a silnými stránkami. Neměly by například být zaměřené příliš hardwarově. Jako další příklad nevhodného zaměření uvedl Kai Jäger digitální média. (Odkázal by na akcelerátor Axelu Springeru.)

Připravte se pečlivě

Pavel Röder představuje „Click and Study“

Pavel Röder představuje „Click and Study“

Budete-li se hlásit, věnujte při přípravě pozornost i tomu, nad čím byste v Praze nebo v Brně mávli rukou. V prezentaci máte písmeno s háčkem z jiného písma? V některém slově jste se dopustili překlepu? Pro Kai Jägera to znamená, že jste nevěnovali dost úsilí a pozornosti detailům.

Celou prezentaci přirovnal pak k divadelnímu vystoupení, které potřebujete nacvičovat měsíce, ne jeden víkend — v podstatě máte mít scénář: přesně vědět, kdy co říci, jak to říci, kdy udělat pomlku, abyste vyřčené nechali zapůsobit. Na výsledném dojmu může jednou záviset, zda získáte investici, a zprvu určitě to, zda vás přijmou do akcelerátoru. Ale přijmou‑li vás, pak slibují vycvičit vás i v dovednosti prezentační.

Pozvou‑li vás na osobní pohovor, Kai Jäger přiznal, že vás budou drtit a snažit se vás zlomit. Přitlačit vás ke zdi, jelikož nebudete mít odpověď na každou otázku. Ale o to právě jde, protože kdybyste ji měli, nepotřebujete přece pomoc od akcelerátoru.

Bert Sinnema z právě akcelerovaného AttachingIT povyprávěl, že když se oni vraceli z pohovoru zpět do Nizozemí, mysleli si, že pohořeli. Ale blízko hranic je zastihl telefonát z MS Ventures. Nejprve byli dotázáni, zda mohou bezpečně zastavit auto… Pak se dozvěděli, že jsou přijati.

Kai Jäger vzkazuje zájemcům z Česka také to, abyste do Berlína nejezdili jen s tím, že jste si udělali průzkum konkurence pouze na trhu českém nebo slovenském. Musíte si udělat průzkum celoevropský (přinejmenším pro hlavní trhy).

Přestěhování do Berlína se každému nehodí

V pondělí prezentovaly na zkoušku projekty Targetty, Jobote, RealPad, Nanakup.do, NeocamClickandstudy (to nyní jen přesměrovává na Kurzomat, ale má to být jiný projekt, a to v zásadě webová interaktivní videoučebnice jazyků).

Před návštěvou akcelerátoru netušili jejich zástupci přesně, komu budou prezentovat a co mohou očekávat. Cestou zpět si pak někteří uvědomili, že by se jim v současné fázi rozvoje firmy možná vůbec nehodilo přesunout se naplno na čtyři měsíce do Berlína — obvykle proto, že potřebují osobně udržovat a rozvíjet vztahy se zákazníky v Česku.

Týká se to například projektu Jobote, který Lupa sleduje už od jeho představení na StarCube Show na jaře 2013. Jobote poskytuje firemním zákazníkům platformu pro vyhledávání pracovníků na základě osobních doporučení. Zakladatelé Jobote si za poslední rok prošli pracným hledáním správného modelu toho, co přesně nabízet, komu a za kolik, a nyní mají našlápnuto uchytit se v opravdu velkých českých i nadnárodních společnostech. Jmenovat za ostatní lze například Českou spořitelnu.

Nedávno se jim podařilo sjednat investici od Inno Ventures — v nezveřejněné výši a za dvacet procent firmy. Umožní rozvoj Jobote na další rok.

O přihlášku od Jobote by přitom akcelerátor Microsoft Ventures patrně stál. Zvažování pro a proti případného přesunu do Berlína nebude ovšem pro zakladatele Jobote jednoduché.

BRAND24

Na Lupě byl dosud představen také RealPad. Pohnutkou k návštěvě Berlína bylo pro Mariána Škvarka to, že většina jeho zákazníků z řad stavitelů používá CRM Microsoft Dynamics. RealPad by se proto mohl vydat tou cestou, že by se stal nástavbou nad ním. (Ve hře je i konkurenční Salesforce.) Tím by vyhověl jak poptávce od zákazníků, tak by patrně ušetřil na nákladném budování vlastní distribuční sítě.

Ani Marián Škvarek si však po návštěvě Berlína nemyslí, že by účast v Microsoft Ventures připadala v úvahu pro něj, neboť cítí závazky k zákazníkům na dosavadních trzích. Soudí, že přihlásit se do Berlína může spíše taková firma, která buď prodává více online, nebo je teprve v ranějším stadiu rozvoje. Microsoft Ventures ostatně při přihlášce nevyžadují už funkční produkt.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).