Hlavní navigace

Můj druhý počítač bude Chrome OS

27. 11. 2009
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Divím se, proč se všichni tolik diví. Mně připadá Chrome OS jako věc jednak zákonitá, jednak nepříliš vzrušující. Kdyby nic jiného, víme o ní všichni od loňska a očekáváme ji ještě mnohem déle. Nenabídnu žádný sofistikovaný pohled internetového guru - mimo jiné i proto, že jím rád nejsem - půjdu na to přízemně, téměř po "babicovsku", dostaneme se skutečně až do kuchyně! I tak je možné, že si tu nepřečtete nic nového, protože o Chrome OS se během několika dnů stihlo říct všechno a ještě mnohem víc.

Google se při uvádění produktů logikou příliš neřídí, přesněji řečeno, řídí se trochu jinou logikou než ostatní. Hází novinky na síto lopatou a čeká, co propadne a co zůstane. Viděli jsme to mnohokrát, nejnověji to vidíme na Google Wave a třeba na službě Fast Flip. Leccos se neujme, vlastně těch neúspěšných projektů je víc než úspěšných, což je nevyhnutelný – a žádoucí! – důsledek metody síta. Google Checkout rozhodně není široce rozšířenou platební metodou, Google Health je zatím k ničemu, Google Video bude brzy zapomenuto, ani vychvalovaný Knol se mezi širší veřejností neujal.

Chrome OS není jiný. Není to ještě platforma, je to otázka uživatelům (a teď také vývojářům): chcete mě? Až se odpověď začne rýsovat, Google přitopí pod kotlem – nebo taky ne, podle toho.

Jestli přitopí, kam mašinka pojede? Sergej Brin jasně řekl, že Chrome OS a Android mají konvergovat, což se jistě dá čekat – víceméně stejně si počíná Apple s Mac OC a iPhonem, tam ovšem jde o postup opačným směrem, od osobního počítače k mobilu. Chytré telefony jsou ovšem dnes dostatečně výkonné a univerzálně využívané, takže operační systémy obou platforem nutně mají víc společného než rozdílného.

Dnešní Android poskytuje, myslím, dost přesný obrázek, jak může vypadat a fungovat zařízení s Chrome OS. Základem je uživatelův účet u Google a jeho tamní aplikace: GMail, Google Calendar, Google Docs, mapy, Reader YouTube a tak dále. Bez účtu u Google je telefon s Androidem k ničemu a s Chrome OS tomu bude nejinak. Vedle toho můžete na takovém telefonu mít spoustu dalších aplikací, webových i lokálních. Některé z nich doplňují, co Google neposkytuje: poznámkový blok, propojení do sociálních sítí, osobní účetnictví a tak dále. Poupravte si tuhle představu pro formát přenosného počítače a uvidíte, jak bude Chrome OS v provozu vypadat – a také, zda ho potřebujete nebo ne.

Kromě toho přijdou nová zařízení, ani telefon, ani počítač, ale nejlepší z obou světů (nebo nejhorší, podle toho, jak se to kterému výrobci povede a jakýma očima se na to budete dívat vy). Jedno z nich už je na trhu: netbook, malý a funkčně očesaný notebook. Všichni je známe, mnozí používáme, dodávají je už všichni velcí výrobci. Zpravidla na nich bývají XP, někdy na míru šitá distribuce Linuxu. Chrome OS, jenž je koneckonců také jednou distribucí Linuxu, může pro netbooky být vynikající.

Já osobně Chrome OS chci, protože mému stylu práce s druhým počítačem plně odpovídá. Druhý počítač se u nás doma povaluje někde v koutě a kdo se potřebuje rychle podívat na web nebo přečíst poštu, ten po něm sáhne. Kromě toho máme všichni svůj první počítač, já na něm dělám prezentace, weby a grafiku, ona zas Excel a statistické balíky a zabezpečenou firemní poštu, děti… no, to teď nebudeme rozebírat, co děti, asi si to umíte představit… K tomu Chrome OS není a nemá být. Zato by se výborně hodil třeba ve formě závěsného dotykového displeje do kuchyně – zprávy, video, recepty, muzika jako pozadí k ručním pracím, rodinný kalendář a nástěnka… Photoshop na tom ale nepoběží, stejně jako sériovou Fabií neprojedete Kolymskou cestu M56 z Jakutska do Magadanu. Chcete-li z toho vinit tu Fabii, prosím, ale taková diskuse nebude racionální.

BRAND24

Díky Chrome OS se zřejmě dočkáme některých vymožeností, které zatím Google nemá nebo je nedotáhl do konce: kvalitní off-line mail, kalendář, adresář a úkoly a zejména off-line dokumenty synchronizované automaticky s Google Docs. Když tohle dáte dohromady a přidáte nějaké widgety, máte počítač pro masy: levný, jednoduchý, blbuvzdorný, spolehlivý. Ovšem závislý na internetovém připojení – už nikdy off-line.

Ujme se to, bude to mít úspěch a nenahradí to Windows ani Mac – těch konzervativních strojů a uživatelů bude ještě dlouho nejvíc. A to jsem si říkal, že se k prorokování vyprovokovat nenechám…

Uvažovali byste o Chrome OS na svém netbooku?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytik a publicista na volné noze, dříve pracoval v Softwarových novinách a Inside, předtím u sálového počítače. Trochu také učí na VŠE a vydává placený magazín 067.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).