Hlavní navigace

MujDisk - hezký počin Atlasův

6. 1. 2000
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

MSN.Atlas je dnes zřejmě nejkompletnějším českým portálem, myšleno ve smyslu záběru služeb. Přesto je jasnou jedničkou Seznam a dokonce i na druhé místo, které nyní Atlasu patří, se snaží útočit Centrum. Některé jeho služby jsou však velmi zajímavé. Ondřeje Bojara zaujal Atlasův MujDisk.

Portál MSN Atlas přes svůj rozsah a slávu nepatří mezi mé oblíbené Internetové služebníky. Jsem si však vědom faktu, že důvody mého nesouhlasu tkví především v odlišném pohledu na estetiku a kultivovanost webových stránek a snad i v mé chatrné toleranci k velkému majiteli největšího českého portálu (největšímu majiteli velkého českého portálu, chcete-li). Přesto mne novinka, Atlasův MujDisk, velmi zaujala.

Mezi službami Internetu, jež se den ode dne stávají více distribuované, tj. uskutečňované různými vzdálenými servery (a díky tomu přístupné odkudkoli), pro laického uživatele už dlouho chyběla možnost ukládat na nějaký vzdálený stroj vlastní soubory. Skutečně chyběla, protože ať chceme nebo ne, laikovi pojmy Internet a WWW úplně splývají, takže o FTP jako dávném a dobrém řešení nelze bohužel mluvit.

MujDisk (http://mujdis­k.atlas.cz/) poskytuje komukoli 15 MB prostoru. Dlužno poznamenat, že je tato služba realizována zdarma, což nemusí být ve světě pravidlem, jak mne upozornil reklamní proužek na software pro zálohování na síť – nabízeli demoverzi zadarmo. Na MémDisku se stačí zaregistrovat (mimochodem tím získáte emailovou adresu @atlas.cz) a můžete pomocí nejslavnějších z prohlížečů naší doby (ehm, to je WWW prohlížeč) hrdě procházet svým novým záznamovým médiem.

Stahování souborů z webových stránek disku je přirozené a nepředstavuje pro prohlížeče žádné neznámé úkoly. Jinak je tomu s ukládáním nebo reorganizováním vašeho disku. O předávání vašich pokynů a souborů na server se stará JavaScript, a můžete se tedy rovnou rozloučit se staršími nebo textovými prohlížeči. Překvapením pro mne bylo, že se můžete rozloučit i s Netscapem 4.08. JavaScript mám sice zapnutý, ale tlačítka pro ovládání disku jsou jaksi mrtvá. Nejpodivnější mi však připadá, že v této nemilé situaci Netscape nezobrazí ani stránku s nápovědou… (Na svůj dotaz, čím by to mohlo být způsobeno, jsem od autorů odpověď dosud nedostal.) A jsem-li už u problémů, nerad bych zapomněl vytknout nemožnost vytváření vnořených složek (a to i v Exploreru, kde jinak MujDisk téměř funguje). Tlačítko Nová složka zkrátka zmizí.

Mezi významné možnosti MéhoDisku patří samozřejmě sdílení souborů s dalšími lidmi. Můžete určit své kamarády, přidělit jim vlastní hesla a přístupová práva do jednotlivých složek disku. S tím souvisí otázka bezpečnosti, a tady Atlas dělá podle mého opravdu dobrou práci. Pokud nedáte své heslo někomu nebo nepřijmete za kamaráda někoho zlého, kdo vám celý disk smaže, jsou vaše data veřejnosti nepřístupná. Disk je navíc pro tyto účely rozdělen do tří samostatných svazků, jeden pro privátní data, druhý pro sdílení s kamarády a třetí pro úplné zveřejnění. Pokládám tento postup za důrazné a zároveň taktní připomenutí každému, že mezi veřejným a soukromým virtuálním majetkem je třeba činit rozdíl.

BRAND24

Máte-li tedy přebytek nějakých dat nebo potřebu někomu je předat a nezáleží-li vám nijak výrazně na tom, co s nimi ještě Atlas může dělat (nikdo jiný zdá se opravdu ne), je pro vás MujDisk nepřehlédnutelným řešením přístupným (takřka a při troše štěstí) odkudkoli. Jedna věc mne ale na MémDisku přeci jen mrzí: zpětná ideová příslušnost k, považte, DOSu! Jednotlivé svazky se totiž jmenují nápaditě C:, D: a E:…

Ondřej Bojar

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).