Hlavní navigace

Mytrix Strikes Back!

11. 7. 2002
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

Za dramatických okamžiků loňského listopadu se odebrala do věčných lovišť služba Mytrix.cz, která měřila návštěvnost a řadu jiných parametrů internetových serverů. Tým Mytrix.cz však již tehdy slíbil, že se vrátí a skutečně. Sedm měsíců na to vstává Mytrix z mrtvých. Tentokráte ovšem nese jméno eMerite.

Výraz mérite znamená ve francouzštině cena, důležitost, hodnota, význam či zásluha. Historie znalí čtenáři si jistě vybaví Orden Pour le Mérite, nejvyšší německé vojenské vyznamenání udělované v průběhu první světové války, datující se do roku 1667. Počínaje dneškem si s tímto slovem můžeme spojovat ještě eMerite. Dle tiskové zprávy je to „(…) technologie pro průběžný marketingový výzkum cílové skupiny zákazníků webových aplikací a jako taková patří k základním nástrojům vyhodnocování efektivity podnikání, stejně jako např. vedení účetnictví nebo evidence skladového hospodářství.“

Dramatické události loňského listopadu má zřejmě každý ještě v živé paměti, přesto si dovolím stručnou rekapitulaci: Mytrix.cz vznikl jako pobočka Mytrix.com alias SpyLOG.ru. Během pěti měsíců působení na českém trhu jej používala řada významných serverů, včetně Atlasu, Blesku, iDNESu a dalších. Pak ovšem přišla roztržka s ruskou společností, od níž měl Mytrix.cz technologii licencovanou (máme ji zdokumentovánu v článku Mytrix – palácový převrat?), která vyvrcholila hacknutím českých serverů a ve finále zavřením služby, ke kterému došlo dne 22.11.2001.

Tým Mytrix.cz tehdy slíbil, že se k měření návštěvnosti v České republice vrátí, a to samé učinil tým SpyLOG.ru. Ovšem když zabrowsíte na internetové stránky Mytrix.com, musí vám být jasné, že ruská firma svému slovu dostojí už asi ztěží. Poslední aktualizace z 8.6.2001 říká: „A Czech-language version of our service has been launched.“ Podle informací pocházejících od Martina Petráška, ex-vedoucího projektu Mytrix.cz a vedoucího projektu eMerite, SpyLOG.ru bez přísunu poplatků z České republiky propustil 34 ze svých 41 zaměstnanců a přežívá již pouze v ruské podobě.

eMerite je na první pohled obdobou původního Mytrixu. I když se jedná spíše o inspiraci, protože tým Mytrix.cz neměl samotný engine nikdy k dispozici. Elegantní bílá stránka s pěkně udělanou reklamou naznačuje, že služba má čtyři varianty: Neplatíte, ZákladZnáte, NavícMáte a VšechnoVíte, ovšem aktivní je pouze funkčně omezená první alternativa, která je dle názvu logicky zdarma. Ostatních tří by se uživatelé měli dočkat do konce letošního roku. Včera v poledne bylo dle ukazatele v pravém horním rohu zaregistrováno 118 serverů a odpoledne přibyly ještě další tři. Jejich žebříček však neexistuje a dle Martina Petráška ani existovat nebude.

DT24

Vzhledem k tomu, že server byl oficiálně otevřen včera, nemůže být o nějakém hodnocení nabízených služeb ani řeči. Po zadání kontaktních údajů, průměrného počtu denně shlédnutých stran a částky, kterou ročně do serveru investujete (evidentně pro pozdější nabídku placených služeb), se vám vygeneruje kód, který je na první i druhý pohled velmi podobný tomu, jenž vytvářel Mytrix. Neplatíte sleduje návštěvnost, detaily návštěv, odkazy, stránky, systémová nastavení a časová pásma. Výstupy by údajně měly být oproti Mytrixu přizpůsobeny přání uživatelů. Subjektivně mi eMerite přijde přehlednější.

Nikdy jsem se netajil tím, že mi vadil agresivní marketing Mytrix.cz, vystavěný na různých mystifikacích, ať už záměrných či mimovolných (viz Co byste měli vědět o Mytrixu), i když je mu na druhou stranu nutno přiznat efektivitu. Zatímco Mytrix.cz se za pět měsíců podařilo uštvat největší české servery, o Observeru s obdobnými možnostmi se takřka neví. Loňský listopad možná u řady serverů nahlodal důvěryhodnost v provozovatele, ale mnoho z nich bylo naopak s výstupy služby spokojeno. A obyčejným uživatelům byly tahanice ukradené, hlavně když z toho lezly uspokojivé výsledky. Věřím, že eMerite se obejde bez mystifikací a skandálů.

Vyzkoušíte eMerite na svém serveru?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Score => Lupa.cz => M&W => Advertures => McCann Prague => Leagas Delaney Hamburg / Prague => Dark Side => [?]

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).