Hlavní navigace

Na Download.com a jinde můžete chytit crapware narušující HTTPS

22. 2. 2016
Doba čtení: 3 minuty

Sdílet

 Autor: Shutterstock, podle licence: Rights Managed
Nemusíte mít ani Lenovo, abyste si do počítače pořídili nějaký ten Superwish crapware či badware. Stačí si stáhnout software z něčeho jako Download.com.

Pokud si pamatujete na aféru se Superfish softwarem předinstalovaným na noteboocích od Lenovo, tak asi tušíte, že existují podivné nápady, které vám do počítače dostanou nebezpečný software narušující šifrované (HTTPS) připojení a přinášejí možnost MITM (Man In The Middle) útoků, šmírování a další rizika.

Funguje to v zásadě tak, že do vašeho počítače (s Windows) je nainstalován falešný root certifikát schopný převzít veškerou HTTPS komunikaci tak, že jakékoliv certifikáty jsou vždy platné. V případě softwaru jménem Superfish to navíc bylo udělané tak amatérsky, že díra byla zneužitelná kýmkoliv se škodlivými nápady.

Stejný systém se používá u adwaru, které se po nasazení do vašeho počítače postará o přesměrování veškeré HTTP/HTTPS komunikace tak, aby bylo možné do stránek vkládat vlastní inzeráty. Na „trhu“ existuje podobných „řešení“ řada - například Wajam, GeniusBox, Content Explorer. Do počítače přidají vlastní certifikát a pak čtou a upravují veškerou komunikaci.

Jak upozorňuje Howtogeek,com, něco podobného můžete chytit i tak, že si na Downloads.com stáhnete a nainstalujete software, u kterého rozhodně nic takového nečekáte – v jimi zmiňovaném žebříčku deseti nejstahovanějších aplikací šlo o KMPlayer a YTD Video Downnload, ale nejsou to jediné případy.

Zelené tlačítko

Podle Howtogeek.com není vůbec jisté, jestli původcem tohoto napadání počítačů je CNET a jejich Download.com nebo jestli je adware/malware dodáván přímo autory programů. V řadě případů z historie totiž takto obohacené programy ve skutečnosti pocházely od téže firmy či jednotlivce, pouze se navenek skrývaly pod různé názvy a značky.

KMPlayer tak například obsahuje výše zmíněný Wajam a jak CNET, tak případný tvůrce KMPlayeru se dokáží poměrně snadno vykroutit z jakékoliv kritiky: instalace Wajamu totiž není utajená a uživatel je dotázán, zda si Wajam přeje nainstalovat. Což zpravidla vede k tomu, že stiskne zelené tlačítko Accept místo správného oranžového Decline.

Smyslem těchto úprav je samozřejmě to, že vám bude dodávána reklama na místech, kde by normálně nebyla. Útok na šifrované připojení má jasný důvod: přes HTTPS dnes běží většina podstatných služeb a webů. V dobách dřívějších podobnému softwaru stačilo, když převzal kontrolu nad nešifrovaným spojením.

Zásadní problém je v tom, že program kompletně zruší jakékoliv hlídání platnosti certifikátů a tím i skutečně bezpečné HTTPS komunikace.

Jak odhalit, že něco takového máte v počítači?

Mimo projevy v podobě podivných reklam na místech, kde ani většinou nebývají, je poměrně složité na první pohled poznat, že se vám něco podobného dostalo do počítače. Je dobré se podívat na nastavení připojení k internetu, protože tam může být aktivované spojení přes lokální proxy (často 127.0.0.1).

Můžete zkusit spustit v příkazové řádce netstat, kde podivná připojení přes lokální síť můžete také vidět. Případné spuštění jako správce a použití netstat -b pomůže při identifikaci programů, ze kterých ona spojení probíhají. Budete-li tápat nad IP adresami, tak pomůže netstat -f, které je převede na doménová jména (tam, kde je to možné).

Spoléhat se na to, že adware/crapware objeví antivirus, je obvykle dost marné, velmi málokdy je detekují, nepovažují je totiž za viry. Mohou pomoci antimalware řešení v podobě PC Decrapifier, Kaspersky TDSSKiller, Trojan Killer, HitmanPro 3 či Malwarebytes Anti-Malware (poslední dvě jmenované používám poměrně často s dobrými zkušenostmi).

Bývá dobré podívat se i do certifikátů, které máte ve Windows (ale pozor, budou ještě ve všech prohlížečích). Stačí jít do MMC (Microsoft Management Console) s přidaným modulem Certifikáty. Pak vyberete Účet počítače. Po přidání vás budou zajímat „Důvěryhodné kořenové certifikační autority“, ale má to celé jeden zásadní nedostatek – je jich tam opravdu hodně a poznat ty podvodné není jednoduché – trochu může pomoci, že jsou známa nejpoužívanější jména: Sendori, Purelead, Rocket Tab, Super Fish, Lookthisup, Pando, Wajam, WajaNEnhance, DO_NOT_TRUSTFiddler_root, System Alerts, CE_UmbrellaCert.

Tipy C

Můžete zkusit i některý z online testů (například superfish.tlsfun.de), které zkoušejí, jestli v počítači některé z podvržených certifikátů nemáte. Ale tady pozor, nezjištění problému nemusí znamenat, že nejste napadení.

A nezapomeňte, že antivirové programy instalují MITM stejně jako tyto podvodné programy. Pokud jste svěřili vašemu antivirovému programu kontrolu vaší komunikace přes web, tak to nebyl rozhodně ten nejlepší nápad.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Konzultant a publicista, provozuje www.pooh.cz. Podle některých si myslí, že rozumí všemu, sám je však přesvědčen o pravém opaku a ani v 30+ letech nedokázal přijít na to, jak mít peníze a nepracovat.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).