Hlavní navigace

Na Internet přímo z nemocničního lůžka

15. 6. 2007
Doba čtení: 6 minut

Sdílet

 Autor: 29
Být v nemocnici je jistě nepříjemné a málokdo zde pobývá rád. U počítačových nadšenců nebo u lidí, které počítač živí, je tato situace ještě nepříjemnější. Už jen kvůli komunikaci, e-mailu, ICQ, webovým magazínům apod. Situace se ale mění k lepšímu. Řada nemocnic pochopila, že zavedením WiFi do prostor nemocnic mohou zpříjemnit pobyt pacientům a zároveň zjednodušit práci lékařům.

Pokud jste již někdy řešili konektivitu k Internetu v nemocnicích, asi jste museli zvolit některé z provizorních řešení, která jsou navíc obvykle komplikovaná. Typické řešení spočívá v některém druhu mobilního připojení. Hlavním problémem ale je, že ne vždy máme k mobilnímu připojení potřebný hardware, ten může být drahý a výhodná cena za modem se obvykle váže k smlouvě na dva roky. Další možností je propojení notebooku s mobilem. To je jednodušší cesta, ale pokud v daném místě není EDGE, surfujete velmi šnečí rychlostí. Posledním hřebíkem do rakve je pak cena služby. Plnohodnotné mobilní připojení stojí několik set korun, které zatíží váš rozpočet, přitom domácí kabelovka či ADSL zahálí a platíte je zbytečně. Všechny tyto problémy spojené s využitím Internetu na nemocničním lůžku řeší aplikace WiFi připojení, jehož poskytování by zajišťovala a hradila nemocnice.

Ekonomický pohled na situaci

Nejprve se zkusme zamyslet nad ekonomickou stránkou věci. Nemocnice obvykle nemají dostatek prostředků na rozvoj podobných projektů, ale instalace WiFi zase nemusí být tak tragickou investicí. Základem je vybudovat technologické zázemí, což je jednorázová investice, a její výše se značně odvíjí od velikosti areálu (není řečeno, že musí být WiFi dostupné i na parkovišti před nemocnicí), dále od složitosti řešení a také od předpokládaného počtu připojených zařízení. Tyto investice budou patrně pro nemocnice nejvíce odrazující. Dalším bodem je zakoupení konektivity. Zde jsme na určité paušální částce, která je závislá na objednané rychlosti a poskytovateli. Nemocnice může také dostat výrazné slevy nebo nemusí za konektivitu platit nic, pokud poskytovateli udělá dostatečnou reklamu. Nikdo asi neočekává, že si na nemocničním lůžku stáhne nejnovější warez a návštěvy bude posílat pro další média, neboť ta, co si vzal z domu, již nevystačí. Rychlost na jednoho uživatele nemusí být nijak závratná. Sečteno a podtrženo, nemocnice mají způsob, jak se k WiFi pro pacienty a lékaře dostat za solidní částku, bez dotací či sponzorských darů se ale prozatím neobejdou. Většina pacientů by tuto službu ovšem ráda zaplatila, pokud by cena nebyla přemrštěná.

Přínosy pokrytí Internetem v nemocnicích

Je zřejmé, že v menších městech se WiFi v nemocnicích tak rychle neobjeví. Velká města, kde je více zdravotnických zařízení, mají lepší konkurenční prostředí, a mohou tak mezi sebou lehce bojovat o přízeň pacientů (pomineme-li akutní případy). Přítomnost WiFi může být pro nemocnici plusem, může se pyšnit, že nabízí moderní službu, která je jakýmsi přilepšením pro mnohé počítačové nadšence, pro děti, které je potřeba zabavit, pro usilovně pracující, kteří jsou nuceni z nemocničního lůžka řešit elektronickou poštu, faktury apod. Další přínos nastává pro nemocnici jako takovou, pokud se na nově vzniklou síť soustředí ještě více. Jak se již ukázalo (viz níže), lze pomocí bezdrátové sítě zefektivnit práci lékařů a sester. Informace o pacientech tak mohou mít lékaři kdekoli dostupné pomocí PDA, MDA, tabletu či jiného zařízení, i když se pohybují po různých částech budovy. Komunikaci pracovníků lze pak zajistit VoIP telefony s levným voláním mimo areál nemocnice.

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze zavedla WiFi před pár dny

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze (VFN) před několika týdny spustila projekt pokrytí svého areálu Internetem v podobě WiFi signálu. Pacienti tak mohou libovolně surfovat a nemocnice věří, že bude projekt také obrovským přínosem pro lékaře. WiFi síť umožní lékařům jednodušší přístup k dokumentacím pacientů, což zlepší léčbu nemocných. Devízou je také fakt, že připojení mohou využít i lidé v čekárnách lékařů, kteří přijdou na ambulantní ošetření. Anonymní návštěvníci mají k dispozici denně dvouhodinový časový kredit pro přístup k Internetu, samotní pacienti si mohou užívat Internetu dokonce bez časového omezení. Co se týká bezpečnosti, veškerý datový provoz směřuje přes transparentní proxy a systém IPS (Intrusion Protection System). Pokud jde o přístup k síti samotné, funguje rozdělení uživatelů do samostatných skupin s rozdílnou úrovní přístupových oprávnění, nasazeny jsou rovněž Acess listy. Navíc síť určená pro pacienty a návštěvníky je zcela oddělena od sítě nemocniční, obsahující citlivé informace. Bezdrátová komunikace probíhá šifrovaně (WPA 2 – AES), z preventivního hlediska dochází k penetračním testům i bezpečnostním auditům.

Přístup do kompletní elektronické dokumentace mají pracovníci VFN přímo na operačním sále. Během operace mají k dispozici veškerá laboratorní vyšetření včetně rentgenových snímků nebo CT vyšetření. Ještě během operace lze díky připojení celý průběh ihned zaznamenat do elektronické karty pacienta. I po operaci lékaři Internet využijí. Nic není třeba složitě dohledávat v papírových dokumentacích na jiných odděleních. Lékař přijde k pacientovi s notebookem až k lůžku, otevře si v centrálním registru jeho kartu a okamžitě do ní může cokoliv doplnit. Nemocniční síť mohou využívat i studenti lékařské fakulty. Dostupná jsou na ní nejnovější data z lékařských studií. Zlepšují se také možnosti konzultace složitých případů mezi jednotlivými lékaři.

Ulehčením je i možnost lékařů bezdrátově telefonovat. Na tento v Česku unikátní projekt dostala Všeobecná fakultní nemocnice dotaci 3,5 milionu od Ministerstva informatiky, 30 procent nemocnice uhradila z vlastních nákladů. Na nadstandardních pokojích mají pacienti vlastní internetovou přípojku, například v nemocnicích ve Frýdku-Místku nebo v Havlíčkově Brodě, přípojky plánují zavádět na pokoje i v Příbrami.

Nemocnice Ústí nad Labem je o krok dále

Nemocnice v Ústí nad Labem realizuje projekt na zavedení WiFi v nemocnici již delší dobu a zároveň se aktivně podílí na projektu Vysokorychlostní Internet v síti nemocnic v Ústeckém kraji (VIUK). Vedoucí odboru ICT ústecké nemocnice Jan Pejchal nám k projektu sdělil: Nejedná se o jeden projekt. S budováním jsme začali v roce 2003 a podle potřeb dokupujeme další access pointy. Využíváme více SSID, a proto jsme schopni zavést službu pro pacienty bez vyšších nákladů. Využíváme, co se dá, sponzorských peněz, projekty, granty apod. U projektu VIUK využíváme financování z peněz EU. Dle dalších slov pana Pejchala jsou pacienti a návštěvníci nemocnice se službou spokojeni, využívají ji poměrně hodně. Pro pacienty je k dispozici příručka pro snadné zprovoznění Internetu jak přes WiFi, tak přes metalické rozvody. V areálu je zhruba 30 AP, přičemž se využívají obě normy. Základní konektivita do Internetu činí 1 Gbit, ale již brzy se dle slov pana Pejchala konektivita zvýší: Máme 1 Gbit již dlouhou dobu, jelikož zároveň poskytujeme služby NREN pro dalších 8 subjektů, včetně jedné nemocnice v jiném městě. Navíc plánujeme přechod na 10 Gbit někdy do konce června. Od 1. července 2007 vstupují všechny nemocnice v kraji do jedné akciové společnosti, a jelikož budujeme regionální síť na temných vláknech, všechny nemocnice tak budou propojeny minimálně na 1 Gbit, tak pak to bude zřejmě jejich společné napojení.

BRAND24

Třinecká Sosna má rok provozu WiFi za sebou

Další nemocnicí, kde mají s WiFi delší zkušenosti, je nemocnice v Třinci. Tisková mluvčí nemocnice, Ing. Lenka Franková, nám ke zdejší síti sdělila: „WiFi pro pacienty v Nemocnici Třinec funguje už od června 2006. Tehdy jsme pacientům a návštěvníkům nemocnice umožnili připojovat se do sítě Internetu pomocí přípojných bodů umístěných převážně v hlavní budově nemocnice s minimální rychlostí 64 Kbps. Internet tak mohou využívat například pacienti hospitalizovaní na oddělení ortopedie, chirurgie, pediatrie, plastické chirurgie a rehabilitace. Signál je také v hlavní hale nemocnice. Prostory, kde se lze na Internet připojit, jsou označeny nálepkou s piktogramem WiFi. Pro hospitalizované pacienty je k dispozici jednoduchý návod, jak se k Internetu připojit. Informace podají sestry na oddělení nebo sestra příjmové kanceláře. Samotné zařízení (notebook vybavený pro příjem WiFi) musí mít pacient samozřejmě svoje.“ Položili jsme paní inženýrce i další poddotazy, které se dotýkaly technologie, konektivity a nákladů na zavedení služby, bohužel nám nestihla do uzávěrky tyto informace sdělit.

Závěrem

Je vidět, že Internet je dnes nutností. Pochopily to komerční objekty, nákupní střediska či restaurace, a nyní se realizace chopí také neziskové a příspěvkové organizace, jako jsou nemocnice. Patrně se časem dočkáme situace, která panuje v USA – ve větších městech bude dost příležitostí, jak se bezplatně napojit přes WiFi na Internet.

Měli jste někdy v nemocnici problém s přístupem k Internetu?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

David Procházka je autorem několika technických publikací a stovek odborných článků v počítačových magazínech a na webových serverech zabývající se IT oblastí.
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).